۲۲ دی ۱۳۹۲، ۱۲:۴۷

مهر گزارش می دهد/

بهشت قوچ و میش ارمنی وسعت گرفت/ واگذاری 850 هکتار مرتع توسط دامداران

بهشت قوچ و میش ارمنی وسعت گرفت/ واگذاری 850 هکتار مرتع توسط دامداران

ارومیه – خبرگزاری مهر: منطقه مراکان در 45 کیلومتری شمال شرقی خوی از زیباترین مناطق گردشگری و اولین منطقه حفاظت شده حیات وحش کشور، زادگاه خالص نوع قوچ و میش ارمنی موجود در کشور بوده که با سخاوتمندی جمعی از دامداران به وسعیت این منطقه حفاظت شده افزوده شد.

به گزارش خبرنگار مهر، منطقه حفاظت شده مراکان خوی بعنوان مهمترین و زیباترین منطقه اکوتوریسم با 103هزار و 983 هکتار مساحت از قدیمی‌ترین مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست بوده که 28 گونه از 12 خانواده در 5 راسته پستانداران در این منطقه زندگی می کنند.

شاخص ‌ترین این گونه‌ها قوچ و میش ارمنی محسوب می شود ولی منطقه مراکان زیستگاه وحوشی دیگر از جمله کل و بز، پلنگ، روباه، شغال، گربه وحشی، گراز، خرگوش، سمور، رودک، هامستر خاکستری و انواع جوندگان نیز هست، همچنین تا کنون در این منطقه 128 گونه پرنده متعلق به 34 خانواده شامل هما، عقاب طلایی، بالابان، کبک دری، تیهو، کبک چیل، کرکس مصری، دال و زاغ بور شناسایی شده است.

دراین منطقه حفاظت شده همچنین 38 گونه از خزندگان و ماهیان نیز مورد شناسایی قرار گرفته که از مهمترین آنها می توان به مار افعی البرزی، لاکپشت مهمیزدار غربی و ماهی اسبله اشاره کرد، پوشش گیاهی منطقه نیز از نظر تنوع و کیفیت بصورت منحصر به فرد است.

این منطقه با تشکیل یک گنجینه طبیعی با ارزش می تواند در زمینه‌های علمی، تحقیقاتی، اقتصادی و تفرجگاهی مورد بهره‌برداری قرار گیرد که با توجه به وجود کلیساهای سنت استپانوس ، آق کلیسا، قره کلیسا ، زیارت جرجیس پیغمبر، دره شام و سواحل مرزی ارس در منطقه مراکان این منطقه بعنوان زیباترین و مهم ترین مناطق گردشگری اکوتوریستم کشور محسوب می شود.

با توجه به اهمیت منطقه و حضور گونه های جانوری و گیاهی با ارزش درآن جمعی از دامداران خوی به صورت داوطلبانه، بخشی از مراتع خود را به منطقه حفاظت شده مراکان به منظور توسعه عرصه های طبیعی منطقه واگذار کردند که اقدامی پسندیده و بی نظیر است.

واگذاری 850 هکتار توسط دامداران به منطقه حفاظت شده مراکان

در این راستا دامداران حدود 850 هکتار از مراتع قشلاقی خود را برای توسعه منطقه مراکان خوی و حمایت از حیات وحش، واگذار کرده و با حدف حدود 720 راس از دام های خود، زمینه توسعه این منطقه حفاظت شده و افزایش جمعیت حیات وحش منطقه را فراهم کردند.

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در این راستا در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه مناطق واگذار شده از سوی بهره برداران، تابلو گذاری و تعیین حدود شد، افزود: با اجرای این طرح، عرصه برای زیست قوچ میش ارمنی خالص در اولین منطقه محیط زیست حفاظت شده کشور، گسترده تر شد.

حمید رعناقد با اشاره به اینکه بر اساس آخرین سرشماری انجام شده هم اکنون بالغ بر یک هزار و 500 راس قوچ و میش ارمنی خالص و بالغ بر یک هزار و 400 رای کل و بز در این منطقه حفاظت شده زندگی می کنند، ادامه داد: این منطقه یکی از معدود زیستگاه های با ارزش و اهمیت نگهداری قوچ و میش  در کشور به شمار می رود.

امضای سند حفظ ارزش هاي اکولوژيکي و طرح مشارکت در احياي منطقه مراکان خوي

وی در ادامه اعلام کرد: همچنین به منظور حفظ ارزش هاي اکولوژيکي و مشارکت در احياي منطقه مراکان خوي بين اداره کل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي و فرمانداران چهار شهرستان حوزه اين زيستگاه طبيعي سندی امضا شده است.

رعناقد با بیان اینکه اين سند در چهار بند و با پيروي از اصل 50 قانون اساسي بين اداره کل حفاطت محيط زيست آذربايجان غربي و فرمانداران خوي، چايپاره، پلدشت و جلفا در آذربايجان شرقي امضا شده، گفت: حفاظت از تنوع زيستي، احياي مناطق و زيست بوم و توسعه مشارکت هاي مردمي در راستاي حفاظت از محيط و سرمايه گذاري در مورد اکوتوريسم منطقه از اهداف امضای این سند بوده که در حال پیگیری است.

اجرای طرح اصلاح ساختار ژنتيکي قوچ و ميش هاي ارمني در مراکان

وی همچنین از اجرای طرح اصلاح ساختار ژنتیکی قوچ و میش ارمنی در منطقه حفاظت شده مراکان خوی خبر داد و اظهار داشت: در این راستا با اجرای طرحهای عملیاتی خالص ترین نژاد قوج ارمنی هم اکنون در منطقه مراکان خوی در کشور نگهداری می شود.

منطقه حفاظت شده مراکان در 45 کيلومتري خوي، چايپاره واقع شده و يکي از مناطق زيباي گردشگري منطقه بوده و يکي از نخستين مناطق حفاظت شده زيست محيطي کشور محسوب مي شود

کد خبر 2212812

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha