وزیر خارجه فرانسه طی سالهای 1984 الی 1986 سیاست کشورهای اروپای غربی و آمریکا نسبت به ایران را عادلانه نمی داند.

به گزارش خبرگزاری مهر، "رولن دوما" که با خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان گفتگو می کرد در پاسخ به پرسشی درباره راههای موجود برای از سرگیری مذاکرات میان رژیم اسرائیل و فلسطین گفت: موضع گیری من در این مورد در طول سالهای زیاد تغییر نکرده، من خواستار صلح در خاورمیانه هستم. من از دولت فلسطین و حل و فصل این مناقشه از طریق سیاسی حمایت می کنم. متاسفانه، اسرائیل تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد را رد کرده و با این اقدام خود وضعیت موجود را پیچیده تر می سازد.

دوما در بخش دیگری از پاسخ خود به این پرسش می گوید: مسئله دیگر در این راستا ایران است. من بر این باورم که سیاست کشورهای اروپای غربی و آمریکا نسبت به ایران عادلانه نیست. همه اقدامات آنها علیه ایران است.

وزیر خارجه اسبق فرانسه می گوید: من از صلح با فلسطینیان و گفتگوی صلح آمیز با ایران حمایت می کنم. ما در حال حرکت در مسیر اشتباه هستیم. اگر ما این تاکتیک را تغییر ندهیم در آستانه جنگ خواهیم بود. اسرائیل تهدید بزرگی است و ما باید در مذاکرات با وی هوشمند باشیم.

وی همچنین در ادامه در پاسخ به پرسش دیگر این خبرگزاری درباره تحولات اروپا پس از تصویب پیمان لیسبون آنها را به نفع این اتحادیه ارزیابی کرد و گفت: فعالیت دستگاه های اتحادیه اروپا تسهیل خواهد یافت. نحوه تصمیم گیری در اتحادیه اروپا آسانتر خواهد بود. به نظر من، نقش اتحادیه اروپا در سطح جهانی افزایش خواهد یافت. فعالیت اتحادیه اروپا با شیوه ها و اصول جدید، برای توسعه آن در آینده فایده زیادی خواهد داشت. لیکن این نیاز به مدت زمانی خاصی دارد.

وی انتظار برای تبدیل اروپا به یک اتحادیه سیاسی بزرگ را اینگونه برآورد می کند؟ این یک مسئله مهمی است. من همیشه بیان کرده ام که اتحادیه اروپا نقش مهمی در اقتصاد جهان دارد. ما دارای بازار واحد و پول واحدی هستیم. افزایش نقش سیاسی اتحادیه اروپا کافی نیست. در آینده در صورت نبود تصمیمات سیاسی مشترک، نمی توان مسائل اقتصادی را به راحتی حل کرد. در سالهای آینده برای افزایش نقش سیاسی اتحادیه اروپا درعرصه جهانی باید کارهایی را انجام داد.

این مقام سابق فرانسه در باره امکان تشکیل نیروهای مسلح مشترک اتحادیه اروپا نیز گفت: در اینجا مشکل بزرگی وجود دارد. این مسئله مربوط به امنیت اروپا است. ما در سطح ریاست جمهوری فرانسه تاسیس نیروهای مسلح مشترک فرانسه و آلمان را آغاز کرده ایم. این اقدام ما بخشی از همین طرح می تواند محسوب شود. در صورت نبود ائتلاف و همچنین نبود همکاریهای مشترک بین فرانسه و آلمان، تاسیس نیروهای مسلح مشترک اتحادیه اروپا خیلی سخت خواهد بود. لیکن سخن گفتن در این مورد هنوز زود است. در سالهای آینده نزدیک اتحادیه اروپا فعالیت خود در این زمینه را باید تقویت دهد. اگر ما خواستار شرکت اتحادیه اروپا در برنامه ها و صلح بین المللی باشیم، خواستار حل مناقشات از سوی اتحادیه اروپا باشیم، در این صورت نیاز به نیروهای مسلح مشترک قدرتمند است. در این حال می توان درمورد تاسیس نیروهای مسلح مشترک اتحادیه اروپا سخن گفت. هم اکنون برخی از کشورهای اروپایی آمادگی معنوی جهت تصمیم گیری برای تاسیس نیروهای مسلح مشترک اتحادیه اروپا را ندارند. مثلا، کشور انگلیس که بیشتر از اروپا به آمریکا تمایل دارد و برای شرکت در چنین طرحی آماده نیست.

دوما نقش ساختارهای جدید اتحادیه اروپا از جمله "وزارت خارجه اتحادیه اروپا" را در حل مناقشات منطقه این گونه توضیح می دهد: اگر اروپا موضع خود را با صدای بلند اعلام کند، شنیده شدن صدای آن دارای اهمیت زیادی خواهد بود. هم اکنون اروپا در این توان نیست. هم اکنون بازیگرهای اساسی در مذاکرات آمریکا و روسیه هستند. جایی برای اروپا نمانده است. پیشنهادهای اخیر نیکولای سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه برای حل این مناقشه می تواند منتفی شود. البته این یک توان سازماندهی نیست. اگر ما دارای آن نباشیم، کسی صدای اروپا را نخواهد شنید.

وی درباره چشم انداز عضویت ترکیه در اتحادیه می گوید: من اعتقاد دارم که آمریکایی ها در این مسئله بیشتر تاکید می کنند. بدین معنی که روسای جمهور آمریکا به منظور متقاعد کردن کشورهای اروپایی برای قبول کردن ترکیه به اتحادیه چندین بار به اروپا سفر کرده اند. این موجب برخی از تردیدها می شود. تا هنگامی که ترکیه عضو ائتلاف آتلانتیک شمالی است، عضویت وی در اتحادیه اروپا مشکل خواهد بود.

رولن دوما می افزاید: در حال حاضر ما با ترکیه بسیاری از مسائل در مورد عضویت این کشور در اتحادیه را حل و فصل کرده ایم. اما بحث در مورد عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هنوز خیلی زود است. من با عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مخالف نیستم. اما این امر نیاز به شناسایی همه مشکلات دارد و این مشکلات باید راه حل خود را پیدا کند.