شهردار تهران با بیان اینکه مصممیم در طول دوره پنج ساله جایگاه تهران را در حوزه شهر الکترونیک تا 10 کلان شهر اول دنیا ارتقا دهیم، گفت: پژوهش در مدیریت کلان شهرها از مقدمات بدون شک و شبهه ای است که لازمه اداره شهر بدون سعی و خطاست.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد باقر قالیباف صبح روز دوشنبه درمراسم افتتاح سومین جشنوره پژوهش و نوآوری در حوزه مدیریت شهری که در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد یاد و خاطره سردار شهید مهدی باکری را گرامی داشت. 

شهردار تهران با بیان اینکه بدون شک انقلاب اسلامی ما برای صرف نیازهای مادی شکل نگرفت، تصریح کرد: در برخی محافل وقتی بحث می شود برخی می گویند انقلاب نکردیم که شکممان را سیر کنیم و نیازهای مادیمان تامین شود، همین طور است ولی از طرفی این باور را داریم که اگر نیازهای مادی جامعه تامین نشود و اگر جامعه به صورت هدفمند به سمت نیازهای مادی خود حرکت نکند مطمئنا به نیازهای معنوی دست نخواهیم یافت، کسانی که دلسوز نظام، کشور و مردم هستند باید تلاش کنند تا اهداف کشور محقق شود و مسیر رشد و تعالی را به درستی طی کند.

وی ادامه داد: باید مبانی دین اسلام و شریعت را در بستر نظام مقدس جمهوری اسلامی پیش ببریم و این باید متضمن عدالت اجتماعی، استقلال سیاسی، استغنای اقتصادی و همچنین متضمن رشد علمی و اخلاقی شود و مسلما وقتی بخواهیم به سمت این موارد برویم بدون توجه به امر پژوهش چنین کاری امکان پذیر نخواهد بود.

به گفته قالیباف، لازمه داشتن استقلال سیاسی، استغنای اقتصادی و بقیه ابعاد داشتن کشوری مولد است و اگر می خواهیم مولد باشیم باید در راه تولید ثروت، منزلت و معرفت گام برداریم.

وی با بیان اینکه پژوهش کلید و موتور محرکه این جریان است گفت: پژوهش آن سوختی است که باید این موتور را با آن به حرکت درآورد.

قالیباف در ادامه چالشهای مدیریتی را از مهمترین و اساسی ترین چالش های کشور دانست و افزود: اگر مدیریت در سطوح مختلف براساس نکات ذکر شده یک مدیریت توسعه گرا باشد، پژوهش بازوی اصلی آن است، یک مدیریت توسعه گرا نمی تواند بدون حرکت نرم افزاری کارش را پیش ببرد، بازوی نرم افزاری یک مدیر توسعه گرا برای تحقق اهداف و آرمان های انقلاب در کشور یک ضرورتی اجتناب ناپذیراست.

وی با اشاره به اینکه در گفت و شنودهای حتی مدیریتی و تصمیم گیری ها دچار تنش هستیم، خاطرنشان کرد: اگر ما در این رفت و برگشت ها و تصمیم گیری های مدیریتی زبان منطقی و عقلایی را برکار حاکم کنیم این تنش ها به حداقل ممکن می رسد یعنی اختلاف نظر پیدا می شود اما جدل و دعوا روی نمی دهد، پژوهش زبان عقلایی و منطقی برای گفت و شنود بین مدیران حتی در سیستم های سلسله مراتبی ما است.

قالیبف تاکید کرد: براین باوریم که این نگاه و رویکرد دانایی محور، رویکرد تولید دانش و تحقیقات و پژوهش کاملا یک رویکرد انقلابی و ارزشی است.

وی با بیان اینکه پژوهش امری مهم و جدی است و نباید آن را یک کار صوری دانست به اهمیت موضوع شهر و پیچیدگی های آن در ابعاد مختلف اشاره کرد و گفت:همه پدیده ها پیچیدگی دارند اما پدیده شهر وقتی یک سازه اجتماعی می شود پیچیدگی اش بسیار عمیق و چند وجهی می شود، از این جهت است که شهر یک موجود زنده است و روابط ارگانیکی بر آن حاکم است، شهر چشم، مغز، حس، روح  روان دارد و اگر انگشت در چشم شهر فرو کنیم به ما عکس العمل نشان می دهد و در هر عملی که مقابل شهر به عنوان یک مدیر انجام دهیم شهر عکس العمل مثبت یا منفی خود را نشان می دهد.

قالیباف در ادامه اظهار کرد: متاسفانه در تقسیمات اداری و ساختاری ما درکشور از سالیان دور که این سیستم اداری و بروکراسی شکل گرفته شهرداری را عمدتا با دید خدماتی، زبال جمه کنی و چاله پرکنی دیده ایم در حالیکه تجربه دنیا و سابقه مدیریتی و تاریخ کلان شهرها در دنیا نشان داده که شهرها این گونه نیستند.

به گفته قالیباف شهر این سازه اجتماعی نیاز به یک شناخت دقیق برای تصمیم گیری صحیح دارد که بدون امر پژوهش این کار امکان پذیر نیست.

وی در ادامه افزود: شهر نمی ایستد و منتظر  پژوهشگران و مدیران نمی نماند بلکه مسیر خود را پر سرعت و شتابان طی می کند و این ما هستیم که باید از قبل بستر را فراهم کنیم و همین طور اتفاقی نمی توان شهر را اداره کرد و باید کاملا برنامه ریزی شده و هوشمند پیش رویم.

شهردار تهران در ادامه گفت : پژوهش باید تقاضا محور باشد نه عرضه محور آن هم پژوهشی که در تصمیم سازی و توسعه دامنه علم و دانش و حوزه کاربری به کار آید نه اینکه خدایی نکرده با یک رویکرد و نگاه بازاری را بر پژوهش حاکم کنیم.

وی ادامه داد: پژوهش باید دارای یک استاندارد، تعاریف و شاخصه های مشخص برای اندازه گیری باشد و اینها بدون شک می تواند از بازوهای مهم یک مدیر در عرصه مدیریت شهری باشد.

شهردار تهران در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: ما در شهرداری تهران تصمیم گرفتیم که فضامندی را در شهر بر بستر فن آوری اطلاعات پیش ببریم .

وی افزود: مصمم هستیم که در طول دوره پنج ساله برنامه شهرداری، تهران جز کلان شهرهایی باشد که در حوزه شهر الکترونیک قابلیت 10 کلان شهر اول دنیا را داشته باشد، به طوری که وقتی شهروندان در اینترنت نام تهران را جستجو کردند این شهر را جز کلان شهرهای برتر دنیا ببینند، این درحالیست که هم اکنون تهران را در هیچ رنجی نمی بینید البته در سالهای گذشته زیر ساخت های جدی ای برای این کار فراهم شده است.

وی با بیان اینکه داشتن شهر هوشمند، چابک و سبک از اولویت های ما است افزود: خصوصی سازی، عدم تمرکز، کوچک کردن ساختارها و هوشمند کردن شهر از مهمترین موضوعات است.

قالیباف در ادامه گفت: شاید برخی از دوستان در عرصه IT بگویند قالیباف که این حرف ها را می زند یا IT را نشناخته یا عمق کار را متوجه نیست . من حتما به اندازه آنها IT  را نمی شناسم ولی به عنون یک مدیر که تجربه این کار را دارد مطمئن هستم این کار در زمان مشخص انجام خواهد شد و اگر اتفاق بیافتد کاهش حجم ترافیک، آلودگی هوا و مخارج اداری را خواهیم داشت و شهر نفس می کشد، جلوی فساد اداری گرفته می شود، عدالت اجتماعی در جامعه اجرا می شود و کرامت انسانی و اصلاح الگوی مصرف معنی می یابد ضمن اینکه مشارکت مردم و اعتماد آنها افزایش یافته و رضایتمندی آنها بالا می رود.

وی در ادامه به مثبت نبودن سابقه ذهنی مردم از سه سازمان شهرداری، نیروی انتظامی و دادگستری اشاره کرد و گفت: برای حل این معضل هیچ راهی نداریم جز افزایش مشارکت شهروندان و بالا بردن کارآمدی.

شهردار تهران با بیان اینکه در مدیریت شهری به کمک پژوهشگران نیازمندیم و این بستر را برای آنها فراهم می کنیم از پژوهشگران خواست کارهای خود نسبت به آخرین تغییر و تحولات اجتماعی حساس باشند.

وی تصریح کرد: واقعا یکی از چالشهای کشور این است که خیلی از مدیران نمی خواهند تغییر را بپذیرند و در مقابل آن مقاوت می کنند، ما باید تغییرات را به درستی درک کرده و به نفع باورها و اصولی که داریم آن را پیش ببریم.

شهردار پایتخت اضافه کرد: تاخیر در تدبیر برای تغییرات از دیگر چالشهای ماست در سازه های اجتماعی مثل شهر توجه به تغییر و تحول بسیار مهم است ضمن اینکه نسبت به تغییر و تحول د رحوزه فرهنگی و اقتصادی هم بید توجه شود.

وی یادآور شد: آینده پژوهی در حوزه پژوهش باید اساس کار باشد و نباید به حال و گذشته بپردازیم، ما مشرق زمینی ها عادت کرده ایم به حال و گذشته بپردازیم و کمتر آینده را هدف قرار می دهیم.

قالیباف در ادامه مهمترین چالش شهرداران و شهرهای ما را درآمدهایشان دانست و گفت: در نیمه دوم سال 84 روزی که کار خود را در شهرداری تهران آغاز کردم در پایان آن سال درآمد شهرداری 998 میلیارد تومان بود که امروز این رقم بدون توجه به بودجه موسسات وشرکت ها به 7 هزار و 500 میلیارد تومان رسیده و شهر تهران ظرفیت درآمدهای بالای 15 هزار میلیارد تومان را دارد که باید ضمن توجه به کارآمدی اثر بخشی و زود بازده بودن، از این فرصت ها به خوبی استفاده کرد.

وی در پایان گفت: دیگر با یک تفکر سنتی و قدیمی امکان اداره شهرها و کلان شهرها وجود ندارد و بعد 30 سال خدمت در نظام جمهوری اسلامی هیچ شهروندی سعی و خطا را از من قبول نمی کند و امروز خطا کردن نه تنها پذیرفتنی نیست بلکه یک گناه بزرگ و نابخشودنی است.