بر اساس این گزارش، روسیه جمعه گذشته 15 مجموعه از این سامانه را تحویل چین داده و این در حالی است که مسکو از چند سال قبل وعده تحویل آن را به تهران داده بود.
قرارداد فروش موشک های (اس -300) به ایران در دسامبر سال 2005 میان ایران و روسیه امضا شده ولی بدلیل واکنش آمریکا و رژیم صهیونیستی تاکنون روسیه از واگذاری این موشک ها به ایران خودداری کرده است.
ویژگی های سامانه اس 300
در اسفندماه سال گذشته "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه در توجیه علت وقت کشی مسکو در عرضه سیستم دفاعی اس 300 بر اساس تعهدات خود مدعی شد مسائلی وجود دارد که باید تا پیش از اجرای قرارداد، روشن شود که یکی از آنها اجتناب از عملکردهایی است که می تواند منجر به بی ثباتی منطقه شود . |
روس ها می گویند، که موشک های اس -300 روسی یکی از پیشرفته ترین موشک های ضد هوایی جهان است و جدیدترین نوع آن بین 195تا 300 کیلومتر برد دارد و می تواند هواپیما ها و موشک های بالستیک را از ارتفاع ده متری تا 27 کیلومتری زمین هدف قرار دهد. سیستم رادار این موشک می تواند، تا شش هدف متحرک را بصورت همزمان تشخیص دهد.
از 1987 تا امروز، سه مدل از این موشکها تولید و در نیروهای نظامی روسیه، کشورهای اروپای شرقی و همچنین یونان و قبرس به کار گرفته شده اند. روس ها می گویند که موشک های اس -300 آنها با ضد موشک های زمین به هوای آمریکایی (ام آی ام - 104) پاتریوت، برابری می کنند.
نقص فنی دلیل بدقولی روس ها
در اسفندماه سال گذشته "سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه در توجیه علت وقت کشی مسکو در عرضه سیستم دفاعی اس 300 بر اساس تعهدات خود مدعی شد مسائلی وجود دارد که باید تا پیش از اجرای قرارداد، روشن شود که یکی از آنها اجتناب از عملکردهایی است که می تواند منجر به بی ثباتی منطقه شود .
وزیر امور خارجه روسیه در اظهاراتی تامل برانگیز گفته بود : ما نمی خواهیم اقدام ما سبب بی ثباتی در هیچ منطقه ای شود.لاوروف توضیحی دراین باره نداد که چه ارتباطی میان تحویل سیستم دفاعی به ایران بر اساس تعهداتی که روسیه ملزم به آن است و بی ثباتی در منطقه وجود دارد.
اما رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران با بیان اینکه امیدواریم روسیه به تعهدات خود برای تحویل سامانه اس 300 به ایران عمل کند، گفت: ما ملتی نیستیم که اگر روسیه به تعهداتش عمل نکند، نتوانیم این توانایی را به دست آوریم.
علاءالدین بروجردی در گفتگویی با مهر درباره پایبند نبودن روسیه به تعهداتش در قبال ایران برای تحویل سامانه موشکی اس 300 تصریح کرد: روسیه باید به تعهداتش درباره اس 300 عمل کند، ما ملتی نیستیم که اگر کشوری به تعهداتش در رابطه با ما عمل نکرد خودمان مشکل مان را حل نکنیم و نیازمان را برآورده نکنیم.
وی تاکید کرد: مصالح و منافع روسیه می طلبد که به تعهداتش در رابطه با تحویل اس 300 به ایران عمل کند.
اس-300 در کشورهای دیگر
روسیه در حالی از تحویل دادن سامانه موشکی اس 300 به ایران اجتناب می کند که مسکو این سامانه را تا کنون به چین تحویل داده و به ترکیه نیز پیشنهاد فروش آن را داده است.
چندی پیش اعلام شد که ترکیه برای افزایش قدرت تدافعی خود خواستار استفاده از سامانه موشکی است و این خواست خود را به مناقصه گذاشته؛ در کمال تعجب ایران شاهد این ماجرا بود که در میان کشورهای شرکت کننده در این مناقصه روسیه آنهم با سامانه موشکی اس-300 حاضر بود.
پرسش اینجاست که اگر این سامانه نقص فنی دارد چطور ممکن است که روسیه در رقابت با کشورهایی چون آمریکا و اروپا آن را به ترکیه پیشنهاد بدهد؟
لزوم بهره گیری از تجریه نیروگاه بوشهر
البته روس ها ید طولایی در نقض پیمان داشته و فقط در مورد اس 300 بدقولی نکرده اند بلکه نیروگاه بوشهر مثال بارزی از نحوه عمل به وعده روس ها در این زمینه است.
در هفته گذشته و پس از بدقولی های فراوان"سرگئی کرینکو" رئیس روس اتم به خبرنگاران اطلاع داد که اولین نیروگاه اتمی ایران در بوشهر که توسط متخصصین روس ساخته می شود، باید تا پایان تابستان 2010 راه اندازی شود.
در اوایل سال ۱۳۶۸ با سفر علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت به روسیه، موافقتنامه همکاری هسته ای میان دو کشور تدوین شد و متعاقب آن در ۲۴ اوت سال ۱۹۹۲ (۲ شهریور ۱۳۷۱) موافقتنامه کاملی از همکاریهای هستهای ایران و روسیه امضا شد.
در نوامبر ۱۹۹۴ قرارداد تکمیل واحد اول نیروگاه بوشهر ایران و روسیه به امضا رسید. به موجب این قرارداد مقرر شد ساخت نیروگاه تا پایان ۲۰۰۰ به پایان برسد.
همانطور که اشاره شد قرار بود نیروگاه بوشهر در سال 2000 راه اندازی شود اما اکنون سال 2010 است یعنی یک دهه است که روسها در راه اندازی این نیروگاه کم کاری می کنند.
اتکا به قابلیت های داخلی
در سال گذشته "علاء الدین بروجردی" با اشاره به توانمندی های موشکی ایران گفت : با توانمندی که داریم اگر روس ها به ما اس 300 را ندهند خودمان به آن دست پیدا خواهیم کرد.
نمایی از موشک سجیل در زمان پرتاب
نگاهی گذرا به دستاوردهای دفاعی ایران در سال های اخیر نشان می دهد که تکیه بر دانش و مهارت داخلی می تواند کشورمان را از نیاز به تجهیزات خارجی بی نیاز کند.
برای مثال ایران در سالهای گذشته موشک سجیل را که دارای سوخت جامد است آزمایش کرد و همچنین در سال گذشته نیز یک ماهواره را با استفاده از موشک سفیر به مدار پایین سطح زمین فرستاد.
سفیر دارای استفاده های محدود نظامی است و نمی تواند به یک موشک بالستیک موثر نظامی تبدیل شود، اما موشک سجیل به نوعی توانایی دسترسی ایران به اهدافش را تغییر داده است، اگرچه سجیل برای تبدیل شدن به وضعیت کاربردی سالها زمان نیاز دارد. با وجود این و بر خلاف ادعای رسانه های غربی، هنوز نشانه ای از اینکه ایران از موشک هایش برای هدف قرار دادن اهدافی در اروپای غربی استفاده کند وجود ندارد.
بر همین اساس انتظار می رود که ایران در مورد تعهدات روسیه در قبال تهران سخت گیرانه تر از قبل عمل کند زیرا به نظر می رسد مسکو اس-300 و نیروگاه بوشهر را تبدیل به اهرمهایی در برابر آمریکا کرده و هرگاه که منافع مسکو در قبال واشنگتن به خطر می افتد کرملین بحث نیروگاه بوشهر و اس 300 را داغ می کند اما پس از کسب منافع بار دیگر تعهدات خود در قبال ایران را فراموش می کند.
--------------------------
گزارش از عبدالحمید بیاتی