به گزارش خبرنگار مهر، پس از افزایش یکباره قیمت مسکن طی سالهای گذشته که به نحوی همزمان با ابلاغ سیاستهای اصل 44 و قانون شدن لزوم توسعه تعاونیها در اقتصاد ملی همراه بوده است، یکی از مهمترین ورودهای بخش تعاون حضور در طرح مسکن مهر بوده است که قانون یکی از مهمترین مسئولیتها را در این پروژه بزرگ ملی برای تعاون در نظر گرفته بود.
بر اساس این گزارش، طرح تقاضای 4 میلیون نفری مردم و مراجعه به سایت وزارت تعاون برای ثبت نام، سپس بررسی تقاضا، پالایش و معرفی واجدین شرایط به سازمانهای زمین و مسکن سراسر کشور از سوی این وزارتخانه وظیفه ای بوده است که دولت در اجرای طرح مسکن مهر به عهده آن گذاشته بود که البته هنوز هم پابرجاست.
شوک اول به تعاونیها، پیدا شدن رقیب
شورایعالی مسکن به عنوان نهاد عالی تصمیم گیر در زمینه تدوین و اجرای سیاستهای دولت در زمینه مسکن محسوب می شود که در جلسات آن وزرای مختلف از دستگاههای مرتبط با امر مسکن در کنار رئیس جمهور تصمیمات جدیدی را برای ادامه راه مسکن کشور اتخاذ می کنند.
یکی از مهمترین تصمیمات این شورا که مستقیما تعاونیها را تحت تاثیر قرار داده است (پس از دستور به ورود تعاون به مسکن مهر)، تشکیل گروههای کوچک برای تسریع در امر ساخت و ساز بوده است که البته برخی تعاونگران ایراداتی را نیز بر آن وارد کردند.
این گزارش حاکی است با وجود عده ای مخالف و عده ای موافق با تشکیل گروههای کوچک و به نحوی پیدا شدن رقیب برای تعاونیها در اجرای پروژه مسکن مهر که خود باعث تردید درصدی از متقاضیان حضور در این طرح شده است، تصمیم جدید وزارت مسکن نیز بسیار مهم است که همان هشدار به تعاونیهای بی انگیزه است.
کارت زرد وزیر مسکن به تعاونیها
نیکزاد وزیر مسکن در جریان سفر استانی هیئت دولت به آذربایجان غربی به تعاونیهایی که پس از تشکیل و سازماندهی به هر نحوی تاکنون وارد جریان ساخت و ساز نشده اند هشدار داده و خواسته است تا این تعاونیها به سرعت تکلیف خود را روشن کنند و تا شهریور ماه سالجاری نیز پروژه خود را به مرحله فوندانسیون برسانند.
از دلگرمی وزیر تعاون تا هشدار وزیر مسکن
وزیر مسکن البته نگفته است که چه تعداد تعاونی مسکن مهر غیرفعال داریم که موجبات نگرانی و هشدار وی را برانگیخته، ولی اعلام کرده است که اگر تعاونیهای غیرفعال مسکن مهر تا مدت زمان تعیین شده خود را به وضعیت مطلوب در ساخت و ساز نرسانند از فعالیت آنها جلوگیری می شود و امتیازات آنها نیز حذف خواهد شد.
در همین باب محمد عباسی وزیر تعاون یکی از مهم ترین دلایل خود را برای توجیه کردن اقدامات تعاونیها و در پاسخ به بالا رفتن درصد انصرافها، تغییر تصمیم متقاضیان در زمان حضور در طرح اعلام کرده است و گفته که هرچند افراد واجد شرایط می توانند اولویت اول خود را تغییر دهند و ساخت و ساز را به هر زمانی که خودشان خواستند موکول کنند ولی امتیازات و تسهیلات طرح مسکن مهر برای آنها حفظ می شود و این به معنی انصراف نیست چون پولی نداده اند که متضرر شوند.
تعاونیهای در حال ساخت مشکلی ندارند
امیر تبریزی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن نمونه رسا در این زمینه که تصمیم جدید وزارت مسکن در حذف امتیازات تعاونیهای مسکن مهر غیرفعال چه پیامی برای تعاونیها محسوب می شود، گفت: صحبت های وزیر مسکن برای تعاونیها و افرادی است که علیرغم ثبت نام و تشکیل تعاونی به هر دلیلی تاکنون نتوانسته اند وارد مرحله ساخت شوند.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونیهای مسکن نمونه رسا با درست خواندن تصمیم وزیر مسکن مبنی بر هشدار به تعاونیهای مسکن مهری، اظهار داشت: کسانی که پس از تشکیل تعاونی آمدند و مبلغ 1 میلیون تومان اولیه خود را نیز واریز کرده اند و پس از آن وارد ساخت و ساز شدند هیچ مشکلی نخواهند داشت.
تبریزی با تاکید بر اینکه دولت در سال جدید برای تعاونیهایی که پیشرفت کار خوبی نیز دارند افزایش تسهیلات تا 20 میلیون تومان به ازاء هر واحد مسکونی نیز در نظر گرفته است، افزود: البته اینکه عباسی وزیر تعاون نیز گفته افرادی که مشمول طرح مسکن مهر شده اند امتیازات آنها حذف نمی شود نیز درست است چون اگر حضور پیدا کنند هیچ مشکلی نخواهند داشت.
تعیین تکلیف تعاونی غیرفعال/افزایش قیمت ساخت و ساز
وی در زمینه هشدار وزیر مسکن نیز بیان داشت: ایشان گفته اند تعاونیهایی که می توانند کار را آغاز کنند و یا در نیمه راه هستند نمی توانند و نباید کار را متوقف کنند. البته به نظر می رسد فقط مسکن مهر نمی تواند نیاز کشور به تولید سالیانه 1.5 میلیون واحد مسکونی را پاسخ دهد.
این مقام مسئول در تعاونی مسکن تاکید کرد: یکی دیگر از اقدامات خوبی که در زمینه مسکن مهر شده است مربوط به واگذاری امر ساخت و ساز پروژه ها به گروهها و انبوه سازان مختلف است چون از این طریق علاوه بر ایجاد رقابت سالم در تعاونیها، بخش خصوصی و انبوه سازان، در پایان رسیدن پروژه ها نیز تسریع ایجاد می شود و این به نفع مردم است.
هنوز هم سود مسکن از سپرده گذاری بانک بیشتر است
به گفته تبریزی، همزمان با افزایش تسهیلات مسکن مهر از 14 به 20 ملیون تومان، هزینه های ساخت و ساز نیز افزایش یافته است. در این زمینه بالا رفتن قیمتهای فولاد، دستمزد کارگران و رشد قیمتهای سالجاری در مصالح ساختمانی قابل ذکر است.
وی در پایان یادآور شد: با توجه به اینکه قیمتهای واقعی ساخت و ساز و قیمت تمام شده در سالجاری، طی اردیبهشت ماه مشخص می شود ولی هم اکنون نیز سرمایه گذاری در بخش مسکن از سپرده گذاری در بانکها برای سرمایه گذاران سود و منافع بیشتری در بر دارد.