به گزارش خبرنگار مهر، این طرح چهار سال پیش در پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی با انجام مطالعاتی شروع شد که هدف از اجرای آن ثبت تعداد دقیق بادگیرهای شهر یزد برای محافظت و مرمت آنها بود.
در مطالعاتی که برای اجرای طرح شمارش و ثبت بادگیرهای یزد انجام شد قرار بود با اجرای آن علاوه بر آمار تعداد بادگیرهای یزد، جزئیات دقیقی از جایگاه، ارتفاع، حجم و نحوه معماری هر بادگیر نیز به ثبت برسد.
با وقوع تغییرات در کادر مدیریتی پایگاه پژوهشی یزد، این پروژه که مطالعات اولیه خود را می گذراند و اقدامات مختصری نیز برای اجرای آن انجام شده بود متوقف ماند.
بادگیر از شناخته شده ترین نمادهای معماری ایرانی است و شهر یزد به دلیل قرار گرفتن در منطقه ای خشک و کویری و نیاز مردمانش به هوای مطبوع، خاستگاه اصلی آن است، از همین رو یزد را شهر بادگیرهای ایران می دانند اما با این همه آمار دقیقی از تعداد بادگیرهای موجود در این شهر در دست نیست. یزد به دلیل اینکه بیشترین تعداد بادگیرها را بر بام خانه های خود دارد به شهر بادگیرها معروف است، در این شهر، بلندترین بادگیر جهان با ارتفاعی در حدود 33.8 متر در باغ دولت آباد نیز خودنمایی می کند.
طرح شمارش و ثبت تعداد بادگیرهای شهر یزد با وجود همه ضرورت و نیازی که به اجرای آن احساس می شود، پس از گذشت این مدت همچنان متوقف مانده است |
بافت تاریخی یزد یکی از اصلیترین بختهای ایران برای ثبت در فهرست آثار جهانی یونسکو است و وجود بادگیر در معماری خانه های این بافت به نمای شهر هویت منحصر به فرد و جذابی داده است.
اما با این همه آنگونه که امیرحسین ترک زاده کارشناس میراث فرهنگی استان یزد در گفتگو با مهر می گوید: رطوبت و تمایل صاحبان خانه های دارای بادگیر از اصلیترین عوامل تخریب بادگیرهای شهر یزد است، رطوبت با وارد کردن آسیب به دیواره بادگیرها موجب سستی و تخریب آرام آن را فراهم می کند و صاحبان املاک نیز برای رهایی از خطر ریزش این سازه بلند آن را یکباره تخریب می کنند.
طرح شمارش و ثبت تعداد بادگیرهای شهر یزد با وجود همه ضرورت و نیازی که به اجرای آن احساس می شود، پس از گذشت این مدت همچنان متوقف مانده و ادامه پیدا نکرده است. این در حالی است که محاسبه آمار مشخص تعداد بادگیرهای شهری که بیش از همه به بادگیرهایش معروف است می تواند راهکاری مناسب برای محافظت و مرمت این نماد زیبای معماری ایرانی و جلوگیری از تخریب آن باشد.