کارگاه آموزش جوامع محلی روستاهای سازگار با محیط زیست از سوی مشاوران طرح حفاظت از تالابها، برای مدیریت هر چه بهتر تالابهای کشور اینبار در آذربایجان شرقی و در تالاب قوریگل برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کارگاه آموزشی روستاهای سازگار با محیط زیست با حضور نمایندگانی از بنیاد مسکن، سازمان انرژیهای نو، جهاد کشاورزی، آب و فاضلاب روستایی، حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، مشاور طرح حفاظت تالابها، سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی در اداره کل محیط زیست آذربایجان شرقی برگزار شد.

بیوک رئیسی مدیر کل محیط زیست آذربایجان شرق با بیان دیدگاههای خود در مورد روستای پایدار گفت: پراکندگی جغرافیایی، نبود صرفه اقتصادی خدمات اجتماعی، حرفه ای نبودن کشاورزی برای رفع فقر شدید از عوامل مهاجرت روستاییان به شهر است و با راهکارهایی مانند ارتقاء سطح کیفی روستائیان، افزایش بهره وری در بحث توسعه روستایی می توان برخی مشکلات روستائیان را کاهش داد و این موضوع در توسعه کلان کشورها موثر است.

وی روستاهای سازگار با محیط زیست را با سه عامل اجتماعی، اکولوژیک و معنوی در ارتباط دانست و گفت: روستاهای سازگار با محیط زیست، معیشت پایدار، مدیریت پسماند و پساب، بهسازی محیط، مدیریت بهینه منابع انرژی، مدیریت بهینه آب و کشاورزی است که عواملی بازدارنده مانند استفاده بی رویه از سموم و کودهای شیمیایی، آلودگی خاک این موضوع را به تاخیر می اندازد.

رئیسی افزود: استفاده از روشهای مبارزه بیولوژیک و محصولات ارگانیک در بخش کشاورزی بایستی مورد توجه ویژه قرار گیرد.




همچنین معاون طرح ملی تالابهای ایران نیز با بیان کارکردهای متنوع و اهمیت تالابها در طبیعت، تعداد زیستگاههای تالابی را یکهزار زیستگاه عنوان کرد که از این تعداد 22 تالاب بین المللی جزء سایت رامسر هستند.

سلیمانی خطر جدی تنوع زیستی تالابها را رویکرد سنتی مدیریت تالابها دانست و افزود: راه نجات تالابها مدیریت اکوسیستم است که راهبردی برای مدیریت جامع زمین، آب، منابع زیستی تقویت کننده حفاظت پایدار و بهره برداری عادلانه مردم از منابع حیاتی است.

وی با اشاره به هدف اصلی طرح تالابها گفت: از آنجایی که ایران عضو کنوانسیون رامسر است، ملزم به اجرای مدیریت اکوسیستمی است که بر اساس آن ایده تالابها شکل گرفت و با همکاری سازمان محیط زیست طرح توسعه ملل متحد و صندوق جهانی جف از سال 1384 شروع و تا سال 1391 ادامه دارد.

معاون طرح ملی تالابهای ایران هدف اصلی این طرح را پایداری سیستم تالابی، حفظ تنوع زیستی، حذف یا کاهش سیستمهای تهدید کننده، تهیه الگوی مدیریتی پیشنهادی و استفاده از نتایج بدست آمده در کل کشور با پیدا کردن ساز و کارهای منطبق با زیست بوم کشور اعلام کرد.

همچنین مرندی نماینده استانداری آذربایجان شرقی با بیان دیدگاه های خود مشکلات روستا و روستائیان را عنوان کرد و گفت: روستاییان هم در محیط طبیعی و هم محیط اجتماعی نیازمند رسیدگی هستند و برنامه ها و طرح پیش بینی شده بدون هماهنگی و مشارکت آنان بخصوص NGO ها، شورای اسلامی و دهیاران نمی توان مدیریت کرد.

نماینده معاونت مدیریت روستایی نیز از وجود دهیاری در یک سوم روستاهای استان خبر داد و گفت: دهیاری ها درباره مسائل زیست محیطی و مدیریت پسماندها وظایفی دارند که برای بهبود بهداشت و حفظ محیط زیست روستا موثر است.