تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۴

اصغر کفشچیان، تاکید می‌کند مبانی حقوقی خرید و فروش‌ها هنوز مشخص نشده و با وجود این‌که اثر هنری تولید می‌شود، بازار فروش آن شکل نگرفته است.

اصغر کفشچیان، استاد دانشگاه و از اعضای شورای خرید اکسپوی 88 در مورد تسویه حساب نشدن خرید آثار از سوی مرکز هنرهای تجسمی به خبرنگار مهر گفت: اگر بخواهم از دید یک فرد بیرونی به این مسئله نگاه کنم، می‌توانم بگویم پرداخت نشدن پول نگارخانه‌ها از سوی مرکز هنرهای تجسمی اصلا کار قشنگی نیست.

وی اما در مورد نگارخانه‌هایی که به مرکز هنرهای تجسمی اثر فروخته‌اند، ابراز داشت: فکر می‌کنم وقتی نگارخانه‌هایی با نهادهای دولتی یا مرکز هنرهای تجسمی کار می‌کنند، خود به خود شرایطی را می‌پذیرند و می‌دانند وضعیت پرداخت بودجه‌ها چگونه است چون همیشه 3 یا 4 ماه طول می‌کشد تا بودجه وارد شریان‌های یک سازمان بشود. 

نباید پایه‌های اصلی یک اکسپو بر مبنای خریدهای دولتی شکل بگیرد چون نشان دهنده این است که بازار هنری ما هنوز حرفه‌ای نیست.

کفشچیان همچنین در مورد خرید نهادهای دولتی از اکسپو عنوان کرد: نباید پایه‌های اصلی یک اکسپو بر مبنای خریدهای دولتی شکل بگیرد چون نشان دهنده این است که بازار هنری ما هنوز حرفه‌ای نیست. ما هنوز مدیریت، نهادهای شکل‌دهنده و نحوه ارتباط بخش‌های مختلف یک اکسپو را به صورت مناسب تعریف نکرده‌ایم. مبنای حقوقی اکسپوهای ما مشخص نیست.

وی در توضیح بیشتر این مطلب اظهار داشت: همه اینها معضلات ما هستند. قبل از اینکه مبانی و آیین‌نامه‌های حقوقی اکسپو را تعیین کنیم، وارد جریان شده‌ایم. برگزاری یک اکسپوی با کیفیت، مشروط به این است که زیربنای فروش آثار در کشور ما نهادینه شده باشد و ارگان‌های حقوقی پشتیبان این اقدام باشند.

کفشچیان درباره شرایط خرید و فروش آثار هنری عنوان کرد: فروش اثر هنری به بازار نیاز دارد. ما تولید اثر هنری داریم ولی بازاری برای فروش آنها نداریم. ما به فرهنگسازی در این زمینه توجه نکرده‌ایم. مردم هنوز ترجیح می‌دهند یک کریستال هدیه بدهند تا یک اثر هنری.

وی سپس به نقش شهرداری‌ها و سازمان‌های دولتی در ایجاد شرایطی برای خرید و فروش آثار هنری اشاره کرد: شهرداری می‌تواند برای خانه‌‌ها و مکان‌هایی که ساخته می‌شود، فضای هنری تعریف کند. ما انواع پوسترهای زشت و نامناسب بر دیوار بانک‌ها و ساختمان‌های دولتی می‌بینیم درحالی که اثر هنری شایسته‌ای بر دیوار آنها نصب نشده است.

کفشچیان ادامه داد: هنوز ضرورت خرید و فروش آثار هنری برای مدیران کلان و ارشد ما تعریف نشده است. من و اعضای دیگر شورای خرید، زمانی که به نمایشگاه‌ها می‌رویم تا برای مرکز هنرهای تجسمی خرید انجام دهیم، براساس سلیقه گروهی دست به خرید می‌زنیم درحالی که باید بدانیم انبارهای این نهاد یا موزه هنرهای معاصر چه خلاهایی دارد تا براساس آن خرید کنیم.

وی در پایان اظهارامیدواری کرد: ضمن اینکه نگارخانه‌دارها و نهادها را به تحمل دعوت می‌کنم، از نهادهای دولتی تقاضا دارم هرچه زودتر تسویه حساب‌ها انجام شود تا موجب بی‌اعتمادی مدیران نگارخانه‌ها و هنرمندان نشود.

 سال گذشته به روال چند سال اخیر نمایشگاه خرید و فروش آثار هنری با عنوان "اکسپوی 88" در خانه هنرمندان برگزار شد که فروشی معادل 324 میلیون و 700 هزار تومان داشت. در این دوره مرکز هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دو مرحله مبلغ 198 میلیون و پانصد هزار تومان اثر خریداری کرد.

این خریدها در حالی صورت گرفتند که مسئولان برگزاری یکی از شروط اکسپو را پرداخت پول نقد یا قرارداد حقوقی معتبر تنها برای ارگانهای دولتی عنوان کرده بودند. بر این اساس ارگانهای دولتی که پرداخت هزینه خرید آثار را بر اساس قرارداد عهده دار می شدند باید بعد از اتمام مسیر حقوقی ظرف یک‌ماه پول را می پرداختند.