به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، حسن عباس نژاد ظهر پنج شنبه در گفتگو با خبرنگار مهر در ارومیه، اجرایی شدن این سند در جلسه ای که با حضور نمایندگانی از وزارتخانه های جهاد کشاورزی، نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست، نهاد ریاست جمهوری و معاونان عمرانی استانداریهای آذربایجان غربی، شرقی و کردستان تشکیل شد، به تصویب رسید.
وی با بیان اینکه این سند در راستای برون رفت پارک ملی دریاچه ارومیه از بحران فعلی اجرا می شود، بیان داشت: بارور کردن ابرها، افزایش راندمان آبیاری کشاورزی در 700 هزار هکتار از حوزه دریاچه ارومیه، انتقال آب از حوزه های مجاور به حوزه آبریز دریاچه ارومیه و تغییر الگوی کشت از جمله مفاد این سند است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با بیان اینکه در این سند همچنین مقرر شده 3.1 میلیارد متر مکعب تحت عنوان نیازمندیهای آب دریاچه ارومیه از حوزه آبریز تامین و به دریاچه تخلیه شود، اظهار داشت: در صورت تحقق این امر حد تراز آب دریاچه ارومیه به یک هزار و 274 متر که حد تراز اکولوژیک رسیده و بسیاری از ویژگیهای زیستی دریاچه ارومیه را به حالت عادی بازگرداند.
عباس نژاد ارتقای سطح دانش زیست محیطی در منطقه خصوصا در زمینه افزایش آگاهیهای عمومی کشاورزان منطقه در استفاده صحیح از منابع آب را با همکاری وزارتخانه های جهاد کشاورزی، نیرو و سازمان محیط زیست را از دیگر برنامه هایی اجرایی در راستای اجرای این سند عنوان کرد.
پارک ملی دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه درون سرزمینی ایران و دارای آب بسیار شوری است که عمدتا از رودخانههای زرینهرود، سیمینهرود، گدار، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تامین میشود.
حوضه آبریز دریاچه ارومیه حدود 60 هزار کیلومتر مربع است که تقریبا سه درصد مساحت کشور ایران را این حوضه آبریز با داشتن دشتهایی مانند دشت سلماس، ارومیه، تبریز، آذرشهر، مراغه، میاندوآب، مهاباد، نقده و اشنویه یکی از کانونهای ارزشمند فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به شمار میرود.
دریاچه ارومیه بزرگترین آبگیر دایمی آسیای غربی است که در غرب فلات ایران واقع شده و به اعتقاد کارشناسان محیط زیست، پارک ملی دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین پهنه آبی فلات ایران در تلطیف آب و هوا، تامین رطوبت لازم برای رشد و نمو گیاهان و تعادل آبهای زیر زمینی نقش حیاتی دارد.
دریاچه ارومیه شامل 102 جزیره بزرگ و کوچک است که جزیره اسلامی بزرگترین جزیره این دریاچه را تشکیل می دهد که در سالهای اخیر به دلیل عقب نشینی آب آن، به شبه جزیره تبدیل شده است .
خشکسالی های دهه اخیر در منطقه و کاهش آب ورودی به دریاچه ارومیه سبب شده که سطح آب این دریاچه در حد چشمگیری کاهش یابد و همین موضوع باعث شده میزان شوری آب دریاچه به حد فوق اشباع رسیده و بسیاری از ویژگیهای زیستی آن را با اختلال مواجه سازد.
کاهش سطح آب دریاچه ارومیه باعث شده تا 250 تا 300 هزار هکتار از اراضی حاشیه این دریاچه به شوره زار تبدیل شود و این شرایط باعث شده به دلیل پس روی آب تعدادی از جزایر به خشکی متصل شده و حیات برخی از گونه های وحوش و حتی آرتمیا نیز را با خطر مواجه کند.
برای احیای مجدد این دریاچه باید سالانه افزون بر سه میلیارد و یکصد میلیون متر مکعب آب وارد آن شود.