به گزارش خبرنگار مهر در دماوند، معضل آب و کمبود این ماده حیاتی در سطح شهرستان دماوند همواره از دغدغه های مردم و مسئولان این کهن دیار محسوب می شود. این کاستی امسال نیز گریبانگیر مردمان مناطق مختلف این شهرستان شده و موجبات نارضایتی آنها را فراهم آورده است.
تکرار قطعی آب در سال جاری
یک بانوی خانه دار ساکن در شهرک فاطمیه گیلاوند در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: سال گذشته مردم شهرستان دماوند بویژه منطقه گیلاوند با سعه صدر، معضلات مربوط به کمبود آب را پشت سر گذاشتند به امید اینکه مسئولان شهرستان تمهیداتی را برای امسال و رفع کامل بی آبی بیندیشند.
وی با اشاره به رنج خود، خانواده و همشهریانش از فقدان آب آشامیدنی افزود: اما امسال نیز مانند سال گذشته شهروندان ساکن در شهرک فاطمیه، ولی عصر(عج)، گیلاوند و برخی دیگر از نقاط شهرستان دچار معضل کم آبی هستند.
از دیگر ساکنین منطقه گیلاوند نیز نبود آب به هنگام بازگشت به خانه را موجب خجالت خود نزد خانواده دانست و گفت: من و اجدادم سالیان طولانی در دماوند ساکن بوده ایم که این مایه مباهات من است.
وی ادامه داد: اما دیدن مشکلات خانواده ام آن هم به صورت روزانه از طرفی و اصرار آنها به نقل مکان از دیار خود و زندگی در پایتخت از سویی دیگر فشار روحی بسیاری را برای من به دنبال داشته است.
این پدر 41 ساله بیان داشت: برخی از استفاده نادرست مردم از آب آشامیدنی سخن به میان می آورند و تبلیغات گسترده ای نیز در رسانه های ملی مبنی بر حفظ این ماده گرانبها وجود دارد اما مردم دماوند در این سالها آنقدر زجر کشیده اند که آب را مانند جان خود عزیز داشته و در حفظ و حراست از آن می کوشند.
زمان جیره بندی بیش از ساعات اعلام شده
جوان دانشجوی اهل دماوند نیز با اشاره به بارشهای مناسب اخیر یادآور شد: در زمستان برف کمی در شهرستان دماوند بارید که می توان گفت این کاهش بارش نزولات در زمستان برای نخستین بار رخ داد.
وی ادامه داد: اما در بهار بارش باران بسیار مناسب بود و این نزولات رودخانه های مختلف شهرستان دماوند مانند "تارود" و "آه رود" را احیا کرد و مردم را به رفع کامل کم آبی امیدوار ساخت اما باز هم جیره بندیهای آب در گیلاوند تداوم خود را حفظ کرده است.
این دانشجوی دماوندی با گلایه از نحوه جیره بندیهای آب در گیلاوند گفت: ساعات اعلام شده از سوی مسئولان شهرستان برای جیره بندی، یک تا پنج بعد از ظهر است اما در خانه ما از ساعت 11 صبح تا 8 عصر قطره ای آب در لوله ها یافت نمی شود و تمام امور بانوان خانه دار در گیلاوند دچار اختلال می گردد.
تخصیص آبهای سطحی دماوند تشنه به ماملو!
یک مقام مسئول در آب منطقه ای استان تهران نیز در گفتگویی به خبرنگار مهر گفت: سفره های آب زیرزمینی منطقه گیلاوند شهرستان دماوند بسیار نازک است و این نازکی موجب ذخیره سازی ناچیز آب و در نتیجه اتمام سریع این ماده حیاتی می گردد.
وی در خصوص آبهای سطحی شهرستان دماوند گفت: آبهای سطحی در هر منطقه را می توان به سه قسمت آبهای زراعی سطحی، آبهای سطحی و آبهای موجود در انواع چاههای کارسنی و غیر کارسنی دسته بندی نمود.
این کارشناس پیرامون چگونگی استفاده از این منابع خاطرنشان کرد: آبهای سطحی زراعی در باغات و زمینهای زراعی و آبهای چاههای حفر شده یا در حال حفر سطح شهرستان مورد استفاده شرب ساکنین قرار می گیرد.
وی ادامه داد: اما آبهای سطحی حاصل از نزول باران در فصول مختلف که در رودخانه های دماوند جاری است می بایست بر طبق مدیریت از پیش تعیین شده و بدون ایجان موانعی مانند انواع سد در پس ماملو انباشته و مورد استفاده آب شرب پایتخت نشینان قرار بگیرد.
30 درصد آب شرب دماوند زیر پای درختان
مسئول آبفای شهری دماوند در تشریح دلایل کاهش منابع آبی در شهر دماوند گفت: کمبود آب در گذشته کمتر موجب نارضایتی مردم می شد اما این معضل از سه سال پیش شدت بیشتری به خود گرفته است.
اسدالله سلطان محمدی ادامه داد: دلیل اصلی از دست رفتن منابع آبی زیرزمینی را می توان کاهش برف در زمستان دانست. البته بارش باران در انتهای فصل زمستان و بهار مناسب بود اما باران و متعاقبا آبهای سطحی کمک قابل توجهی به منابع آبی زیر زمینی شهرستان به شمار نمی آید زیرا تندی شیب دماوند خروج سریع منابع مذکور را به دنبال دارد.
این مسئول با اشاره پروژه تونل مشاء نیز خاطرنشان کرد: از دیگر مواردی که آن را می توان به عنوان دلیل از بین رفتن چاههای شهرستان دماوند دانست حفر تونل مشاء است که البته تاکنون وقوع این امر به عنوان یک نظریه ثابت نشده مطرح بوده است.
استفاده از آب آشامیدنی برای پر کردن استخر
وی با بیان اینکه 30 درصد از آب آشامیدنی و تصفیه شده شهرستان دماوند به پای درختان باغات می رود، اظهار داشت: متاسفانه در شهرستان دماوند 30 درصد از آبی که به سختی استحصال و با هزینه هایی هنگفت تصفیه می شود نهایتا از پای درختان باغات میوه سر در می آورد.
سلطان محمدی بیان داشت: علاوه بر هدر روی این نعمت کمیاب در سطح شهرستان دماوند خوش نشینان نیز در ویلاهای خود آب آشامیدنی را جهت پر کردن استخر شنای اختصاصی خود مورد استفاده قرار می دهند و ماموران در هنگام مراجعه به منزل این افراد با دربهای بسته مواجه می شوند که گاها این عدم پاسخگویی به عمد صورت می گیرد.
چاههای دماوند پاسخگوی نیاز مردم نیست
مسئول آبفای شهری دماوند از اختصاص آب تارود دماوند برای سد ماملو خبر داد و عنوان کرد: در نشستی که چندی پیش با مسئولان آب منطقه ای استان تهران صورت گرفت ایجاد هر گونه سد جهت ذخیره سازی آبهای سطحی تارود ناممکن قلمداد شد.
این مسئول چاههای موجود را برای تامین آب دماوند ناکافی دانست و گفت: در حال حاضر چاههای موجود در شهرستان دماوند برای آبرسانی به شهروندان کافی نیست و بدون منبع مناسب امر مذکور همچنان دچار اختلال است.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر که چرا زمان جیره بندی بیش از ساعات اعلام شده است، اظهار داشت: جیره بندی آب گیلاوند بر طبق ساعات مشخص صورت می گیرد اما در هنگام اتمام این طرح شدت استفاده در مناطق پایین دستی موجب نرسیدن آب به نواحی بالا دستی می شود.
وعده رفع معضل آب گیلاوند تا هفته آینده
مسئول طراحی تاسیسات حوزه مهندسی آبفای شرق استان تهران از رفع معضل آب گیلاوند تا هفته آینده خبر داد و گفت: با ایجاد خط انتقال از شرق به غرب دماوند معضل آب منطقه گیلاوند مرتفع خواهد شد.
مهدی تهرانی پیرامون خط انتقال یاد شده خاطرنشان کرد: سر منشا این خط انتقال مخزن پنج هزار متر مکعبی منطقه "روح افزا" خواهد بود که این منبع با هزینه ای بالغ بر 870 میلیون تومان به شکلی دوقلو با ارتفاع 40، عرض 35، عمق پنج متر و از جنس بتن ساخته شده است.
این مسئول ادامه داد: این منبع قرار است بخشی از آب هدایت شده تارود را در خود ذخیره و سپس آن را به مناطق "سرحا"، "روح افزا"، "مهک" و شهرک فرهنگیان هدایت نموده که احداث شبکه اجرای این طرح رو به اتمام است.
به هر روی مبحث اختصاص آبهای سطحی شهرستان دماوند به سد ماملو همان چراغی است که به خانه رواست زیرا سد ماملو رودخانه ای پر آب مانند جاجرود را در پس خود می بیند اما تارود که از میان شهر دماوند عبور می کند و هر ساله خسارات بسیاری و در نتیجه هزینه های گزافی را به هنگام سیلابها و تخریب دیوار ساحلی بر روی دست مردم و مسئولان می گذارد توان ذخیره سازی و رفع معضل آب در این شهر را دارد و نمی بایست سیرابی پایتخت به قیمت عطش کهن دیار تمام شود.
شهرستان دماوند با مساحتی حدود ۱۸۸ هزار هکتار در محدوده شهرستانهای فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است و بر طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵مرکز ملی آمار ایران تعداد 27 هزار و 418 خانوار شامل 96 هزار و 860 نفر در این شهرستان سکونت دارند.