به گزارش خبرنگار مهر در اراک، منوچهر فراقی عصر چهارشنبه در همایش سراسری دهیاری استان مرکزی در سالن پیامبر اعظم استانداری افزود: دهیاریهای موجود در کشور با درجه بندی هایی در قالب درجه یک تا شش تقسیم بندی شده اند که بر اساس تقسیم بندی های صورت گرفته به هر یک از دهیاری ها تسهیلات و اعتبارات مورد نیاز اعطا می شود.
وی اضافه کرد: تا پایان برنامه پنجم توسعه باید 38 هزار دهیاری در کشور ایجاد شود که هم اینک 25 هزار دهیاری ابلاغیه را دریافت کرده و انتظار می رود تا پیش از پایان برنامه پنجم اهداف پیش بینی شده در زمینه ایجاد دهیاری ها محقق شود.
معاون سازمان دهیاری ها و شهرداریهای کشور با اشاره به وظایف و کارکردهای دهیاری ها بیان داشت: دهیاریها در روستاها به عنوان واحدهای شهری کوچک برای مدیریت روستا محسوب می شوند که در این راستا اخیرا وظایف آنها از47 مسئولیت به51 مسئولیت افزایش یافته است.
فراقی مدیریت پسماندهای خانگی و صنعتی، احداث و تکمیل فضاهای چند منظوره، ایجاد فضای سبز، ساماندهی گلزار شهدا و آرامستان ها، توسعه فناوری اطلاعات و IT در روستاها کمک به امور حسابداری و ایجاد خانه های قرآنی را از مهم ترین وظایف و کارکردهای دهیاری ها عنوان کرد و گفت: دهیاری ها باید به منظور اجرای این وظایف نسبت به درآمد زا کردن خود اقدام کنند، چرا که براساس قانون، دهیاری واحدهای مدیریتی غیردولتی محسوب می شوند و باید برای اجرا و تامین نیازهای مالی و انسانی خودکفا شده و نیازی به کمک های دولتی نداشته باشند.
وی با بیان اینکه 942 بخش در کشور براساس تقسیمات کشوری وجود دارد گفت: دهیاران باید با بخشداران تعامل و ارتباطی منطقی داشته باشند و در صورت نیاز نسبت به همفکری و همکاری با آنان اقدام کنند تا بتوانند نسبت به رفع نیازهای خود اقدام کنند.
وی تشکیل تعاونیهای دهیاری در روستاها به منظور جذب اعتبار را از دیگر راه های درآمد زا کردن دهیاری ها عنوان کرد و افزود: در صورتی که فاصله روستاها از یکدیگر زیاد باشد، سازمان دهیاریها آمادگی دارد نسبت به صدور مجوز ایجاد دهیاری های سه روستا در قالب یک تعاونی اقدام کند تا دهیاران از توانمندی بیشتری برخوردار شوند.
به گفته وی هم اینک 25 دستگاه عمرانی و خدماتی در روستاها به روستائیان خدمت ارائه می کنند که با احتساب دستگاه های امنیتی به 45 دستگاه افزایش یافته است که این موضوع نشان میدهد دهیاری ها به عنوان شهرداری در روستا مورد پذیرش قرار گرفته و توانمند شده اند.
فراقی یادآور شد: به منظور افزایش امتیازات دهیاران تفاهم نامه هایی با برخی از دستگاه های اجرای مرتبط با فعالیت های دهیاران به امضا رسیده است که آبزی پروری، طرح های بهسازی بافت های فرسوده از مهم ترین این تفاهم نامه ها است.
وی واگذاری شبکه آبهای روستایی به دهیاران به شرط بهسازی خطوط انتقال آب در روستاها را از مهم ترین اقدام صورت گرفته سازمان به منظور افزایش اختیارات دهیاران عنوان کرد و گفت: افزایش ظرفیت محلی و نیز فعال کردن همه توانمندی های دهیاران از مهم ترین برنامه هایی است که توسط سازمان دهیاری ها در دستور کار قرار گرفته است.
معاون سازمان شهرداری ها و دهیاری های وزارت کشوردر ادامه با اشاره به اینکه همه روستاهای بالای 60 خانوار کشور باید دارای دهیاری شوند گفت: هم اینک کار برنامه ریزی و آماده سازی استان های کشور برای راه اندازی دهیاری در روستاهای بالای 50 خانوار نیز در دستور کار قرار گرفته است.
علی اکبر شعبانی فرد افزود: دهیاران با توجه به اقدامات صورت گرفته از سوی دولت به عنوان دستگاه های اجرایی شناخته می شوند که این موضوع نشان می دهد دهیاران می توانند به منظور جذب و دریافت اسناد با دستگاه های دیگر موافقت نامه امضا و مبادله کنند و این اقدام می تواند بخش اعظمی از مشکلات دهیاران را در داخل روستاها برطرف کند.
شعبانی فرد با بیان اینکه در سی و یک سال گذشته محرومیت زدایی از چهره روستاها در دستور کار دولت بوده است گفت: رفع محرومیت در روستاها یکی از اصول و ساختارهای نظام اجرایی کشور است و در این راستا دولت تلاش کرده با ایجاد دهیاری ها و افزایش اختیارات آنها چهره محرومیت را آنان زدوده و نسبت به توسعه روستاها اقدام کند.
وی با اشاره به اینکه در روستاها برنامه ریزی ها باید براساس برنامه های کلان سند چشم انداز 20 ساله و برنامه پنجم توسعه و نیز اولویت های منطقه ای تدوین شود اظهار داشت: با توجه به سیاست های دولت استقلال بخشی روستاها و تبدیل روستاها به عنوان مراکزی برای تولید یکی از مهم ترین برنامه های دولت است و در این زمینه باید تولید محصول در روستاها متناسب با رشد جمعیت تنظیم و تغییر کند.
وی با بیان اینکه جوانان در روستاها شش ماه از سال بیکار هستند گفت: با توجه به بیکاری جوانان در شش ماه سال به دلیل مسائل اقلیمی باید با تعریف مشاغلی جایگزین و جدید برای آنان به گونه ای عمل شود که توانمندی پتانسیل و ظرفیت های جوانان در شش ماهی که از فعالیت های کشاورزی فارغ می شوند مورد استفاده قرار گرفته و از آن به بهترین شکل بهره برداری شود.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی و امام جمعه اراک نیز گفت: براساس آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی، ارائه خدمت بیشتر به روستائیان از مهم ترین رویکردهای انقلاب بود که با گذشت سی و یک سال از پیروزی انقلاب اسلامی باید با نگاه به گذشته مشخص شود که به چه میزان در تحقق این هدف موفق بوده ایم.
حجت الاسلام قربانعلی دری نجف آبادی افزود: وجود مناطق حاشیه نشین در شهرها به ویژه شهرهای بزرگ و مهاجرت گسترده روستائیان به شهرها به دلیل مشکلات اجتماعی، اقتصادی برای نظام اسلامی آفتی بزرگ است که باید نسبت به رفع آن اقدام شود.
وی با بیان اینکه توسعه روستایی و بهسازی روستاها از مهم ترین برنامه های دولت است گفت: استراتژی توسعه روستایی براساس سند توسعه ملی در دستور کار مسئولان نظام است و در سفرهای استانی نیز این موضوع مورد تاکید دولت قرار گرفته است.
سردار کاظم مجتبایی اظهار داشت: استان مرکزی شش هزار کیلومتر راه دارد که از این میزان یک هزار و 800 کیلومتر راه اصلی و مابقی راه های فرعی است که دهیارن باید مشکلات و مسائل راه ها را برای امنیت بیشتر به نیروی انتظامی منتقل کنند.
وی افزود: دهیاران به دلیل داشتن نقشی موثر در مدیرت روستاها قادرند با اشراف کامل به وضعیت روستاها به تامین نیازهای روستا اقدام کنند که در این راستا ضریب امنیتی روستاها و راه های ارتباطی آن با مشارکت دهیاران و نیروی انتظامی میسر است.