به گزارش خبرگزاری مهر، دانشجویانی که رشته «حقوق» را برمیگزینند و وارد دانشکدههای حقوق میشوند، چه بسا ممکن است همانند بیشتر دانشجویان دیگر رشتهها، آگاهی کافی از موضوع و محمول و هدف رشتة تحصیلی خود نداشته باشند. بدین دلیل لازم است در آغازین روزهای تحصیل، هرچند به صورت اجمالی و کلی با علم حقوق آشنا شوند تا ادامه راه را با روشنی و استواری بپیمایند. برای این منظور، دو واحد درسی مستقل با عنوان «مقدمهای بر علم حقوق» پیشبینی شده است و کتابهای متعددی با همین عنوان یا عناوین مشابه و نزدیک، مانند: کلیات علم حقوق، مبادی علم حقوق، مقدمه عمومی علم حقوق، کلیات مقدماتی علم حقوق، مبانی و کلیات علم حقوق و سرانجام دیباچهای بر دانش حقوق بر رشته تحریر درآمده و برای تدریس به بازار دانش و دانشگاه بار یافته و هرکدام - با وجود اختلاف در درجه اقبال و قبول - سهمی از این مهم را به خود اختصاص داده است؛ همچنان که هر یک را امتیازهایی ویژه است.
اما با این همه، هیچکدام از کاستیهای شکلی، روشی یا احیاناً محتوایی خالی نیست، چنان که همین کتاب نیز چنین است، و کدامین کتاب جز قرآن کریم است که از هرگونه کاستی و کژی پیراسته است؟ به هرحال فزونی حجم، پرداختن مفصل به مباحثی که اصولاً از مقدمات کلی و عمومی علم حقوق به شمار نمیآید، رعایت نکردن کامل نظم منطقی بحثها و سرفصلها، عدم سیر مطالب از مباحث آسان به مباحث سخت، بهویژه با توجه به ناآشنایی دانشجوی تازهوارد در این رشته، توجه نکردن و نپرداختن به نظام حقوق اسلام – آنگونه که باید – در عین اعتراف به اهمیت جایگاه آن در حقوق ایران، از جمله کاستیها و ایرادهایی است که بعضاً در کتابهای یاد شده به چشم میخورد و تلاش شده است این اثر از آن کاستیها و ایرادها پیراسته باشد. بدین منظور مؤلف با ذهنیتی ابداعی و نگاهی انتقادی – اقتباسی به بیش از پنجاه اثر مربوط، با طرحی متفاوت و نسبتاً جدید دست به کار نگارش این اثر شده است و متهورانه در عرصهای قلم زده که پیش از آن بزرگان و صاحبنظرانی ژرفاندیش قلم زدهاند.
این کتاب حاصل تلخیص کتاب حقوقشناسی عمومی است که اثر مشترک مؤلف این اثر و دکتر قدرت ا... خسروشاهی است. اگرچه آهنگ اصلی نویسندگان در نگارش آن مفصل و تهیه این مختصر، ارائه شناختی کلی و عمومی از «علم حقوق» است، در عین حال به این واقعیت نیز توجه داشتهاند که قواعد حقوقی، عمدتاً صبغة اجتماعی و اعتباری دارد و بنابراین، ممکن است قواعد حقوقی هر جامعه، به اندک یا بسیار، با قواعد حقوقی دیگر جوامع متفاوت باشد و همین تفاوت – به طور منطقی – اثر خود را در «علم حقوق»، «مقدمه علم حقوق» و حقوق شناسی عمومیِ» آن جامعه منعکس سازد. در نتیجه، از آنجا که این دو اثر، در غیر از بخشهای کاملاً عام و مشترکِ فراملی و فرامذهبی، معطوف به نظام حقوقی ایران اسلامی است، به همین دلیل به دنبال عنوان اصلی، عنوان تکمیلیِ «با رویکرد به حقوق ایران و اسلام» اضافه شده است، تا نشان دهد خواننده با مطالعه این آثار، افزون بر آشنایی کلی و عمومی با «علم حقوق»، با «نظام حقوقی ایران» و بنیاد اساسی آن، یعنی «نظام حقوقی اسلام» نیز آشنا خواهد شد.
کتاب حاضر مشتمل بر هفت فصل است که به ترتیب عبارتاند از: دانش حقوق، قاعده حقوقی، مبانی و اهداف حقوق، نظامهای مهم حقوقی، منابع حقوق، قلمرو اجرای قواعد حقوقی و تفسیر قواعد حقوقی و فنون استنباط. کتاب مزبور برای دانشجویان رشتة حقوق به عنوان کتاب مبنایی درس «مقدمة علم حقوق» با همکاری پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تدوین شده است.
این کتاب در 288 صفحه و مبلغ 30000 ریال در اختیار دانشجویان و علاقهمندان قرار گرفته است.