به گزارش خبرنگار مهر، جشنواره فیلم مقاومت، انقلاب و دفاع مقدس از 28 شهریورماه برگزار میشود، تبلیغات و اخبار از استقبال گسترده سینماگران در شاخههای مختلف از این جشنواره میگوید و به نظر میرسد جشنواره امسال با رونق برگزار میشود. اگر یکی از کارکردها و اهداف هر جشنوارهای را تولید آثاری بدانیم که با برنامههای آن جشنواره همسو است جشنواره دفاع مقدس تا به حال چقدر توانسته به رونق سینمای جنگ کمک کند؟ چقدر برنامهریزیهای این جشنواره باعث رشد و تعالی فیلمسازی در گونه سینمای دفاع مقدس شده است؟
جشنواره دفاع مقدس در شرایطی که بهترین چهرههای این سینما دیگر در حوزه دفاع مقدس فیلم نمیسازند چه مفهومی دارد یا میتواند چه چهرهها و استعدادهای تازهای را به سینمای ایران معرفی کند؟ در غیبت کارگردانهای طراز اول سینمای دفاع مقدس مانند ابراهیم حاتمیکیا،کمال تبریزی، احمدرضا درویش و زندهیاد رسول ملاقلیپور کدام نسل پرچم این سینما را حمل میکند؟
جشنواره دفاع مقدس در ده دورهای که پشت سرگذاشته چه اهدافی را دنبال کرده و چه برنامههایی داشته که حالا به ثمر رسیده باشد. سینمای دفاع مقدس در مقطعی هم جریان ساز بود، هم پرمخاطب و هم معرفی کننده استعدادهای جوان. سینمای دفاع مقدس که پس از پیروزی انقلاب اسلامی پاگرفته بود در دل خود پوست انداخت، رشد کرد و به بلوغ رسید. فیلمهایی که برخی کارگردانهای شاخص سینمای دفاع مقدس ساختند برگهایی قابل عرضه از ثبت رویداد بزرگی به نام جنگ هشت ساله ایران و عراق هستند. فیلمهایی که امتیازشان تنها به تصویر کشیدن واقعیت نیست، ساختار تکنیکی و روایت هم در این تجربهها رشد میکرد.
امسال در حالی یازدهمین جشنواره دفاع مقدس برگزار میشود که رسول ملاقلیپور یکی از مهمترین فیلمسازان این عرصه در میان ما نیست و جای خالیاش در سینمای دفاع مقدس همچنان مشهود است، دیگر سینماگرانی که روزگاری دغدغه روایت ناگفتههای جنگ را داشتند یا فیلمسازی در حوزههای دیگر را تجربه میکنند یا جذب مجموعهسازی شدهاند، چراغ سینمای دفاع مقدس پرنور نیست و این قطعا روی گرمای این جشنواره تاثیر دارد .
یازدهمین جشنواره دفاع مقدس میتواند آغاز جریانی تازه در این سینما باشد، مسئولان این جشنواره اگر دغدغههای درازمدت و طولانی درباره این سینما و فیلمسازان آن دارند به منفعت مقطعی در این دوره فکر نمیکنند و میکوشند فضایی ایجاد کنند تا عمر سینمای دفاع مقدس طولانیتر شود و رونق به این سینما برگردد. هنوز مشکلات سینمای دفاع مقدس باقی مانده و ممکن است برگزاری دورههای بعد همچنان با مشکلات همراه شود، پس مسئولان برگزاری جشنواره با توجه به افقی بزرگتر میتوانند بقای این جشنواره و به دنبال آن حیات سینمای دفاع مقدس را تضمین کنند.
جشنواره سینمای دفاع مقدس باید زمینه تولد دوباره این سینما و فعالیت فیلمسازان این حوزه را فراهم کند، بستر شکل گیری جریانی تازه را در سینمای دفاع مقدس به وجود بیاورد و این نیاز را در سینمای ایران و مخاطبانش به وجود بیاورد که پیگیر سرنوشت سینمای دفاع مقدس باشند، سینمایی که در دل آن گوهرهایی چون "لیلی با من است ، "مهاجر"، "خاکستر سبز"، "آژانس شیشهای"، "دیدهبان"، "سفر به چزابه"، "فرزند خاک"، "کیمیا" و... هنوز میدرخشند.
.........................................
محدثه واعظیپور