رسول نظری در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: علت عمده آن عدم تخصیص سهمیه گندم به صنایع آرد استان است که فرآوری این محصول را در استان با کاهش روبرو کرده است.
وی اظهار داشت: گندم یک محصول استراتژیک در جهان است و استان گلستان با تولید بیش از یک میلون تن در سال، مقام دوم تولید گندم کشور را دارد و در حدود 600 هزار تن از گندم تولیدی در گلستان توسط 31 کارخانه با بیش از 800 نفر نیروی انسانی تبدیل به آرد می شود.
وی ادامه می دهد: موضوع دیگر اینکه با توجه به استراتژیک بودن گندم در ایران، قیمت خرید آن از کشاورزان توسط دولت تعیین می شود که این عامل، رقابت را در بین کشاورزان کاهش داده است.
وی می افزاید: سرانه تولید و بازدهی سرمایه و ماشین آلات در صنعت آرد بالاست به طوری که شاخصهای آن بیش از 85 است.
این کارشناس مسائل اقتصادی گلستان اظهار داشت: مصرف آرد در استان گلستان با در نظر گرفتن نانواییهای سنتی و مصرف سرانه 10 کیلوگرم در ماه و حدود 250 هزار تن در سال است. این بدان معنی است که بخشی از گندم به صورت خام از استان خارج می شود.
به گفته نظری، امروزه از آرد گندم محصولات بسیار متنوع با فرآوریهای بسیار نوین تولید می شود که ارزش افزوده گندم را می تواند چندین برابر کند بنابراین پیشنهاد می شود که ضمن افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی فعال در این بخش مابقی گندم در استان تبدیل به آرد شود و صنایع جدید براساس تولید محصولات جدید تاسیس شود.
وی گفت: با افزایش ظرفیت صنایع فعلی و ایجاد صنایع جدید هم میزان درآمد ناخالص استان از تولید آرد گندم و هم فرصت شغلی به میزان صد در صد در این صنایع افزایش می یابد.
نظری اضافه کرد: آموزش نیروی انسانی و نوسازی ماشین آلات از ماشینهای برداشت گندم تا حمل و نقل و ماشینهای خط تولید می توان بهافزایش بهره وری کمک شایانی کند البته فرهنگ سازی در زمینه استفاده بهینه از محصولات و آشنا کردن مصرف کنندگان با محصولات جدید و تغییر الگوی مصرف نیز نقش تکمیلی بر اقدامات فوق خواهد بود.
سطح زیر کشت سالانه گندم در اراضی استان گلستان حدود 380 هزار هکتار است و میزان برداشت آن نیز حدود یک میلیون تن است که این آمارها از برتری این سرزمین با کسب عنوانهای دوم تولید گندم کشور، سخن میگویند.
سوابق آماری نشان میدهد که عملکرد تولید گندم در هکتار در سال ۱۳۴۷ در منطقه گرگان و دشت، هزار و ۱۴۷ کیلوگرم بوده که این رقم در سال زراعی ۸۵ - ۸۶ با بیش از سه برابر افزایش، به سه هزار و ۵۰۰ کیلوگرم رسیده است.