به گزارش خبرنگار مهر در یزد، هنگامی که خواستگاه زیتون و بزرگترین پرورش دهنده این محصول شهرستان رودبار یکی از خوش آب و هواترین و پرآب ترین استانهای کشور شناخته شده است، شاید کشت زیتون در استانی نظیر یزد تعجب برانگیز باشد اما این واقعیت است که استان یزد توان این را دارد که طی چند سال آینده به یکی از قطبهای پرورش زیتون در سطح کشور تبدیل شود و در زمینه کیفیت و کمیت بتواند بهترین زیتونهای کشور را پرورش دهد.
با طرحهای تحقیقی که بر روی این محصول، نحوه پرورش، میزان آبخواهی و ... آن انجام شد، مشخص شد که این محصول در استان یزد به خوبی قابل پرورش است و خوشبختانه کشاورزان و باغداران این استان نیز با اعتمادی که کارشناسان جهاد کشاورزی دارند، خیلی زود کشت این محصول را آغاز کردند و در واقع می توان گفت که کشت زیتون در یزد با استقبال روبرو شد اما هنوز جای کار بسیاری در این زمینه وجود دارد.
شاید در سالهای نخست کشت زیتون این محصول ابتدا در خیابانها و پیاده روها کشت شد تا بتوان قدری از اعتماد کشاورزان را جلب کرد اما پس از آن به سرعت سطوح زیر کشت این محصول افزایش یافت و هم اکنون هکتارها از باغات استان به کشت آن اختصاص دارد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان یزد، سطح زیرکشت این محصول در استان یزد را در حال حاضر 20 هکتار اعلام کرد و افزود: این مقدار سطح زیرکشت زیتون بارور است و علاوه بر آن 1100 هکتار دیگر از اراضی نیز به کشت زیتون غیربارور اختصاص دارد.
برنامه کشت زیتون در استان یزد روند افزایشی دارد و سالانه 200 هکتار به سطح باغهای زیرکشت زیتون در این استان افزوده می شود. |
سیدابوالفضل میروکیلی با اشاره به اینکه هر سال به سطوح زیرکشت زیتون در استان یزد افزوده می شود، اظهار داشت: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده، سالانه 200 هکتار به سطح باغهای زیرکشت زیتون در این استان افزوده می شود.
وی یادآور شد: پیش بینی می شود امسال 100 تن محصول از باغات زیرکشت زیتون در یزد برداشت شود که ارزش این میزان محصول برداشت شده، 500 میلیون ریال برآورد شده است.
با توجه به آمار و ارقامی که در مورد سطح زیرکشت و میزان برداشت محصول زیتون در استان یزد ارائه شد، وضعیت کشت و تولید این محصول مطلوب ارزیابی می شود اما آنچه سبب رنج کشاورزان و عدم توفیق این محصول در بازارهای کشور شده است، عدم بهره مندی استان یزد از واحدهای فرآوری است و این امر زیتون یزد را در حسرت فرآوری گذاشته است.
شایسته بود حال که محصول زیتون به این گستردگی در سطح استان یزد در حال کشت است و هر سال نیز به سطح زیرکشت این محصول اضافه میشود، واحدهای فرآوری و روغن کشی نیز در این استان فعال می شد تا علاوه بر استفاده بهینه از زیتون، وضعیت اشتغال در بخش کشاورزی استان نیز بهبود یابد.
اکنون زیتون پرورش یافته توسط کشاورزان در برخی مناطق به روشهای سنتی فرآوری میشود و زیتون برخی مناطق دیگر نیز به سایر استانها ارسال شده و فرآوری میشود که این اقدام ارزش افزوده این محصول را برای استان یزد به ارمغان نخواهد آورد.
مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: با وجود اینکه بالغ بر 1700هکتار از باغات و اراضی استان یزد زیر کشت زیتون قرار گرفته اما متاسفانه تاکنون هیچ واحد فرآوری زیتون در این استان احداث نشده است.
محمدحسین ملانوری با تاکید بر اینکه سازمان جهاد کشاورزی آمادگی کامل دارد تا از متقاضیان سرمایه گذاری در این زمینه در سراسر استان حمایت لازم را به عمل آورد، پیش بینی کرد: با باردهی اقتصادی تمام باغات، تولید زیتون در استان به حدود 10 هزار تن برسد که این میزان، نیاز استان به پنج واحد فرآوری را قطعی می کند.
هر واحد فرآوری زیتون در استان یزد 5 میلیارد ریال سرمایه گذاری نیاز دارد و جهاد کشاورزی برای راه اندازی این واحدها تسهیلات پرداخت می کند. |
وی با اشاره به میزان سرمایه گذاری در حدود پنج میلیارد ریال برای هر واحد فرآوری از متقاضیان این امر خواست؛ با مراجعه به جهاد کشاورزی شهرستانها از تسهیلات و امکانات این بخش بهره مند شوند.
به هر ترتیب شایسته تقدیر است که تسهیلاتی از سوی جهاد کشاورزی برای راه اندازی واحدهای فرآوری زیتون در نظر گرفته شده اما روند اعطای این تسهیلات نیز باید تسریع و از سنگ اندازیها جلوگیری شود تا سرمایه گذاران با اشتیاق بیشتری اقدام به راه اندازی این واحدها کنند و زیتون یزد را در حسرت فرآوری باقی نگذارند.