به گزارش خبرنگار مهر در همدان، یکی از اهداف اساسی رسالت پیامبر اعظم(ص) تغییر پندارهای نادرست و توجه دادن مردم به جایگاه والای زنان و دختران در جامعه بود.
این تلاش فرهنگی پس از چند سال به بار نشست و با تولد دختری بهشتی که خداوند به پیامبر هدیه داده بود به اوج رسید، دختری که از مردان بسیاری گوی سبقت در فضیلت و کمال را ربود و از برکت این کوثر الهی و به مدد الگوگیری از آن حضرت، نگاه جامعه اسلامی به زنان و دختران اصلاح شد و پس از آن، دختران یکی پس از دیگری جاده تکامل و تعالی را سپری کردند و فاطمه گونه، پای در مسیر عصمت و پاکی نهادند.
یکی از آن بزرگان حضرت فاطمه (س) دختر پاک نهاد امام هفتم و خواهر محبوب امام رضا(ع) است که به یمن قدمهایش روز ملی دختران در تقویم ایران اسلامی درخشیدن گرفت.
انتخاب روز ملی دختران فرصتی است برای بررسی جایگاه و امکانات دختران در جامعه و توجه به این نکته که آیا با توجه به میزان اهمیتی که اسلام به دختران می دهد آنان از امکانات مناسبی در جامعه ما برخوردارند؟
به گفته مسئولان بارها گفته شده که گسترش فرهنگ حیا و حجاب، افزایش خودباوری، اصلاح نگرش های جامعه، خانواده و رسانه ها نسبت به دختران و الگودهی بهینه از منش حضرت زهرا(س) از جمله اهداف تعیین شده برای نام گذاری روز ملی دختران است.
روز ملی دختران فرصتی برای بررسی جایگاه و امکانات دختران جامعه است دخترانی که مادران فردا هستند و تربیت صحیح آنها ضامن موفقیت جامعه آینده است. اما دنیای دختران چگونه است و دختران درباره مسائل و مشکلاتشان چه می گویند؟
کمبود امکانات ورزشی از مشکلات دختران است
کمبود امکانات فرهنگی و ورزشی از مشکلاتی است که دختران همواره از آن گله مندند و بارها نسبت به رفع این مشکل حرف و حدیث هایی عنوان شده است.
منا احدی در این خصوص با بیان اینکه امکانات بسیار محدودی برای دختران در همدان وجود دارد گفت: ورزش دخترها به وقت ورزش و فقط زمانی که معلم ورزش حوصله داشته باشد محدود شده است چرا که هزینه سالنهای ورزشی در همدان بالاست و تنها یک پارک مخصوص بانوان در همدان وجود دارد که آن هم در بالای شهر قرار گرفته است.
احدی افزود: در خانواده ما رفتن به پارک و سینما تنها و یا با دوستان ممنوع است و پدر و مادرم هم اغلب اوقات حوصله سینما را ندارند.
وی به اعتقادات مادر بزرگش اشاره کرد و گفت: مادربزرگم هم معتقد است که دخترها وقتی بزرگ می شوند فقط باید تمام فکرشان خانه و مسائل مربوط به آن باشد و نباید به بهانه ورزش هر روز از خانه بیرون بروند.
وی با تاکید بر اینکه علاقه زیادی به ورزش دارد گفت: دوست دارم استقلال فکری داشته باشم اما این مسئله در خانه ما برای دختران معنی ندارد.
مشکل اصلی دخترها دیدگاه جامعه نسبت به آنهاست
سوسن ترکاشوند که دانشجوی ترم اول است می گوید: مشکل دخترها فقط در کمبود امکانات و محدودیتهای دست و پاگیر خلاصه نمی شود بلکه مشکل اصلی دخترها دیدگاه جامعه نسبت به آنهاست.
ترکاشوند افزود: جامعه به دختران به چشم آدمی نگاه می کند که همیشه باید تحت حمایت باشد به نحوی که در نگاه مردان جامعه، دختران موجودات ضعیفی هستند که باید همیشه حمایتشان کرد.
جایگاه دختران در جامعه معرفی نشده است
وی با بیان اینکه هنوز جایگاه دختران در جامعه معرفی نشده است اظهار داشت: به رغم تمام مشکلات در حال حاضر آمار پذیرش دختران در دانشگاههای کشور بیشتر از پسران است.
ترکاشوند گفت: دختران ایرانی با محدودیتها کنار آمده اند اما هنوز نتوانسته اند جایگاه خود را در جامعه پیدا کنند.
مشکل دختران جامعه با نامگذاری یک روز حل شدنی نیست
فرزانه یاوری نیز با اشاره به نامگذاری روز ملی دختران در روز تولد حضرت معصومه(س) گفت: مشکل دختران جامعه با نامگذاری یک روز حل شدنی نیست و حل مشکلات دختران نیازمند کار فرهنگی مستمر است.
یاوری افزود: دخترها در شهرهای بزرگ محدودیتی ندارند و به راحتی علایق خود را دنبال می کنند و محدودیتها بیشتر مربوط به جوامع روستایی و شهرهای دورافتاده است.
وی ادامه داد: دختران شهرهای بزرگ با امکانات زیاد نسل جدید دختران را نسلی بسیار پرتوقع پرورش می دهد.
یاوری که دانشجوی ترم پنجم است با اشاره به اینکه در روز تولد حضرت فاطمه (س) باید به ابعاد وجودی ایشان برای الگوسازی توجه شود گفت: متاسفانه در حال حاضر دختران جایگاه مناسبی در سطح جامعه ندارند و روز ملی دختران می تواند جایگاه مناسبی برای آنها ایجاد کند.
بررسی مشکلات دختران به پژوهش نیاز دارد
کارشناس روابط اجتماعی نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه بررسی مشکلات دختران نیاز به تحقیق و پژوهش بیشتری دارد گفت: باید روز ملی دختران نگرش درستی نسبت به جایگاه دختران در جامعه ایجاد کند.
مریم ویسی افزود: باید براساس نیازسنجی ها تعریف درستی از جایگاه دختران و حضور آنها در سطح جامعه ارایه شود چراکه تعریف درستی از جایگاه دختران و حضور آنها در سطح جامعه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه تا کنون در بحث الگودهی به دختران کار چندانی صورت نگرفته است گفت: باید نگرش جامعه نسبت به حضور دختران درجامعه را تغییر داد.
ویسی با اشاره به اینکه تا کنون هیچ سازمانی به شکل ویژه به تحقیق و پژوهشی درباره دختران اقدام نکرده است و هیچ ارگانی به شکل خاص به بحث دختران نپرداخته است افزود: روز ملی دختران بهانه ای است تا ضمن بررسی مسائل و مشکلات دختران جامعه الگوی مناسبی همچون حضرت زهرا(س) را به دختران جامعه معرفی کنیم.
هر چند که روز دختران در سالروز میلاد حضرت فاطمه(س) انتخاب شایسته ای است اما امید می رود که در این روز نیز مثل بسیاری از روزهای ملی کشور فقط به تایپ تعدادی کلمه در کنار تاریخ روز اکتفا نشود و ابعاد مختلف نام گذاری این روز سنجیده شود.