فرمانده نیروی دربایی ارتش ضمن تشریح نقش این نیرو در مبارزه با ضد انقلاب و دلاورمردی سربازان نیروی دریایی ارتش در حماسه خرمشهر و صیانت از سکوهای نفتی، توانمندی فعلی نیروی دریایی ایران را وامدار مجاهدتهای دوران دفاع مقدس خواند.

به گزارش خبرگزاری مهر، گفتگوی مشروح امیر دریادار حبیب الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در خبرگزاری مهر در پی می آید:

*خبرگزاری مهر- گروه سیاسی: امیر، نقش نیروی دریایی ارتش در دوران دفاع مقدس را چگونه ارزیابی می کنید؟

- امیر سیاری:
در ابتدا باید بگویم "همه" درآنچه که در پایان دوران دفاع مقدس بوجود آمد موثر بودند، یعنی نمی توان به هیچ قشر یا گروه خاصی اشاره کرد. مثلا نقش زنان در این دوران بسیار حائز اهمیت بود اما متاسفانه تاکنون کمتر به آن توجه شده است.
 
در حقیقت پشتیبانی همه جانبه اقشار مردم از نیروهای مسلح در دفاع مقدس خیلی مهم بود. اصولا کشوری ازجنگ و بحران ها سرافراز بیرون می آید که پشتوانه قوی مردمی داشته باشد.اگر شما پشتوانه قوی مردمی نداشته باشید در ابعاد مختلف کم می آورید. بنابراین اگر دررابطه با دفاع مقدس حرفی زده می شود این صحبت باید همه جانبه باشد وهمه اقشار و گروه های مختلف مردم را در بر بگیرد.
 
 اما دررابطه با موضوع نیروهای مسلح اگردقت کنیم مشاهده خواهیم کرد که به نقش نیروی دریایی نسبت به سایر نیروها کمتر توجه شده ویا اصلا به آن پرداخته نشده است. مثلا ممکن است فقط مردم با حادثه ناوچه پیکان در دوران دفاع مقدس آشنا باشند.
نیروی دریایی در عرصه تبلیغات و نشان دادن توانمندی هایی که در هشت سال دفاع مقدس داشته و از آنها استفاده کرده نسبت به سایر نیروها در رسانه ها بسیار مظلوم است ، البته علت آن هم مشخص است چون هم زمان جنگ بیشتر عملیات هایی که به تصویر کشیده می شد یا عملیات های زمینی بود یا هوایی،اما چون دریا در دور دست ها قرار داشت به نیروی دریایی و حماسه سازیهای آن در دوران دفاع مقدس کمتر پرداخته شده است.
 
دریایی ها توانستند درهمان اوایل جنگ وضعیتشان را نسبت به دشمن مشخص کنند و اقتدارشان را حفظ کنند، بطوریکه تا پایان دفاع مقدس به اقتدارش لطمه ای وارد نشد. اگر بخواهیم به عملکرد نیروی دریایی دردفاع مقدس بپردازیم باید این موضوع را به  دو شاخه تقسیم کنیم.
 
البته من می گویم که کلمه"نقش"را باید درجای خود استفاده کنیم،چون نقش داشتن یعنی اینکه دریک مقطع زمانی کسی، سازمانی یا سیستمی کاری را انجام می دهد و ازصحنه خارج می شود که به آن می گویند نقش، بعبارت دیگر یک محور کاری در جریان است و کسی وارد می شود و یک کاری را انجام می دهد که به آن می گویند "نقش" اش در آنجا مشخص شده است.
 
ما درعملیات های غیر از تخصص دریایی نقش داشتیم و نقش ما هم بسیار مفید و موثر بوده است که من به آن اشاره می کنم. ولی نه تنها در بخش دریایی نقش نداشتیم بلکه محور کار جنگ در دریا نیروی دریایی بوده است.اگر دیگران به کمک ما آمدند آنها  در عملیات های دریایی نیروی دریایی نقش داشتند و نیروی دریایی در هشت سال دفاع مقدس به عنوان محور اصلی دفاع مقدس در دریا بوده و تمامی پیروزی هایی که به دست آمده مربوط به نیروی دریایی است.
 
نیروی دریایی توانمندی های مختلفی دارد که قادر است در نقاط مختلف رزم انجام بدهد و حتی توانمندی حضور در جبهه های زمینی وهوایی را دارد که البته اینها در حاشیه است. توانمندی حضور روی دریا و زیر دریا هم که جزء تخصص های این نیرواست. نیروی دریایی بدلیل همه توانمندیهایی که دارد در تعداد زیادی ازعملیات ها ازتوان نیروی دریایی استفاده شده و این نیرو نقش خود را در این عملیات ها بخوبی ایفا کرد.
 
*آیا نیروی دریایی غیر از نقش آفرینی مقتدرانه در دوران دفاع مقدس نقش های دیگری هم درآن مقطع برعهده داشته است؟
 
- بله، اولین جایی که نیروی دریایی نقش خودش را در آن مقطع نشان داده عرصه مبارزه با گروه های ضد انقلاب بوده است.
 
* مگر مبارزه با گروهک های ضد انقلاب هم جز وظایف نیروی دریایی است؟!
 
- به هرحال بدلیل اینکه در آن زمان معتقد بودند که این نیرو توانمندی های مختلفی دارد درمبارزه با ضد انقلاب هم از توانمندی نیروی دریایی بهره بردند. در حقیقت نظام از توانمندی حضور تکاوران و تفنگداران دریایی برای مقابله با گروهک های ضد انقلاب استفاده کرد. اولین نیروی رسمی از مجموعه نیروهای مسلح که در اجرای فرمان امام (ره) در استانهای مرزی با ضد انقلاب به مبارزه پرداخت نیروی دریایی ارتش بوده است.
 
حضرت امام (ره) صحبتی را فرمودند که فکر می کنم اولین جلسه ایشان در این زمینه بود مبنی بر اینکه "من به عنوان فرمانده کل قوا دستور می دهم ارتش برود و وضعیت پاوه را روشن کند." اولین یگانی که به آن منطقه رفت و با دکتر چمران وارد کار انجام عملیات جهت پاکسازی منطقه شد نیروی دریایی ارتش بود. درجبهه های دیگری مثل استان خوزستان که بحث های مبارزه با ضد انقلاب مطرح بود نیروی دریایی ارتش حضوری فعال داشت. این یک نقش بود که نیروی دریایی در آن مقطع اجرا کرد.
 
*شاید مهمترین موضوع در دوران دفاع مقدس موضوع حماسه خرمشهر باشد، فکر می کنید سهم نیروی دریایی ارتش از حماسه خرمشهر به چه میزان است؟
 
- بله، در دوران دفاع مقدس اولین بحثی که باید در این زمینه مطرح شود حضور نیروی دریایی ارتش درحماسه 34 روزه دفاع از خرمشهر بود.در حماسه 34 روزه خرمشهر تنها نیرویی که سازماندهی شده در خرمشهر حضور داشته است گردان تکاوران نیروی دریایی بوده است.
 
*چرا نیروی دریایی در آنجا حضور داشته است؟
 
- به خاطر اینکه در آن مقطع زمانی ما در خرمشهر پایگاه دریایی داشتیم و گردان ما در آنجا استقرار داشته و از قبل از شروع جنگ تحمیلی و حمله دشمن بعثی به منطقه در آن نقطه حضور داشته و در مبارزه با گروهکهای ضد انقلاب بسیار فعال بوده است.
 
البته دشمنان ما اطلاعات کافی از مرز داشتند. مثلا گردان تکاوران نیروی دریایی در مرز شلمچه با دشمنان درگیر شدند نه در خرمشهر، حتی ما شهیدی به نام جواد صفری داریم که در مرز شلمچه شهید شده است.شاید اولین شهیدی است که در دفاع مقدس و در مرز شلمچه شهید شده است و الان مزارش هم در انزلی است چون بچه همان منطقه است.
 
در مرز شلمچه نیروی دریایی در جبهه زمین با عراق درگیر می شود و از همان جا حماسه 34 روزه خرمشهر با مقاومت این بچه ها شروع می شود. ما عنوان نمی کنیم که سایرنیروهانبودند، بلکه دیگران هم بوده اند نیروی مردمی فراوان بودند، بچه های کمیته و سپاه مثل شهید جهان آرا شهید داشته ایم، شهید هاشمی مربوط به فدائیان اسلام و گروههایی که همراه وی بودند در آن صحنه ها نقش بسیارفعالی داشتند اما تنها نیروی سازمان یافته ای که ازنظر نیروهای مسلح درآن نقطه حضورداشت تنها گردان تکاوران نیروی دریایی بود که از همان جا هم شروع به دفاع کرد تا به پل خرمشهر رسید.
 
دشمنی که می خواست یکی دو روزه وضعیت خرمشهر را روشن کند. 34 روز تلاش می کند بعد تازه به پل خرمشهر می رسد و می تواند خرمشهر را تصرف کند. خرمشهر هم مثل تهران نیست که وقتی با یک لشگر و تیپ تکاور می آید وارد این شهر می شود فکر کند یک روزه هم می تواند از آن بیرون رود. اگر یک یگان رزمی مکانیزه بخواهد ازمرزشلمچه تا پل نو اول خرمشهر برود نیم ساعت الی یک ساعت طول می کشد.
 
 
*امیر! چه شد که دشمن از آنجا به پل نو و بعد به شهر رسید؟
 
- اصلا این موضوع دشمن را از تصرف خرمشهر منصرف کرده بود چون بالاخره آنچه درتوان داشت بکار گرفت اما موفق نشد و رفت دور زد جاده ها را قطع کرد اول به مارد و بعد به کوی ذوالفقاری آمد تا به این ترتیب بتواند آبادان را تصرف کند.34 روز مقاومت جانانه در آنجا اینطور انجام شده است که البته ما تعداد بسیار زیادی شهید در آنجا داده ایم که همه آمار و ارقام آنها مشخص است و شهدایی آنجا دادیم که هر کدام از آنها براساس آموزش هایی که دیده بودند توانایی مقابله با تعداد زیادی از نیروهای دشمن را داشتند.
 
یک تکاور دریایی که چند سال آموزش های لازم را دیده است براحتی می تواند در جاهای گوناگون و به انواع مختلف به دشمن ضربه بزند پس نتیجه می گیریم که تکاوران نیروی دریایی ضرباتی را به دشمن وارد کردند که این مقاومت 34 روز طول کشید این موضوع نقش نیروی دریایی را در حماسه خرمشهر مشخص می کند.
 
بلافاصله بعد ازآن، موضوع کوی ذوالفقاری پیش می آید که دراین موضوع هم گردان تکاور نیروی دریایی نقش بسیار حساسی برعهده داشته است و شما می توانید با کسانی که در آن منطقه حضور داشتند صحبت کنید که چه اقداماتی انجام دادند و چگونه دشمن را تا آنسوی بهمن شیر تعقیب کردند بطوریکه حتی از ساحل دور بهمن شیر نیز آنها را  راندند.
 
ما همواره عنوان کرده ایم که نیروی دریایی ارتش نقش مهمی را در شکست اول دشمن در خرمشهر و کوی ذوالفقاری داشت،  دشمنی که می خواست یک روزه خرمشهر و سه روزه خوزستان را بگیرد. یعنی تصمیم گیرندگانی که تصمیم می گرفتند چند روزه خوزستان را بگیرند دیدند که اینطور نیست که به همین راحتی ها بیایند و آنجا را تصرف کنند. ما قسمتی از این پیروزی را سهم خود می دانیم چون موفق شدیم راهبرد اصلی دشمن را تبدیل به شکست کنیم. در همان نقطه نیروی دریایی نقش مهمی درجلوگیری ازکامل شدن محاصره دریایی جزیره آبادان ایفا کرد.جزیره آبادان بین بهمن شیر، اروند و کارون قرار گرفته است.
 
بنابراین تنها راهی که از محاصره کامل جلوگیری می کرد جلوگیری از محاصره در قسمت دریا بود. نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی به ویژه هواناوها با بالگردهای ویژه خود توانستند درجابجایی مهمات،آذوقه، نیروی انسانی، خودرو و وسایل مورد نیاز از طریق خورموسی به دریا و از طریق بهمن شیر به بندر چویپله منتقل کند و اجازه ندهد که این محاصره کامل شود چون اگر این راه تدارکاتی هم قطع می شد محاصره آبادان کامل می شد، البته شاید این حرفها درجایی نوشته نشده باشد و گفته هم نشده باشداما اسناد و مدارک آن موجود است.
 
*نقش نیروی دریایی ارتش درعملیاتهای دیگر چگونه بوده است ؟
 
- نیروی دریایی بعد از آن در عملیات ثامن الائمه نیز نقش بسیار موثری داشته است. جاده ماهشهر آبادان را نیروی دریایی از دشمن پس گرفت البته جاده زیر آتش توپخانه بود ولی آزاد شد. بعدعملیات ثامن الائمه شروع شد که ما در آنجا شهدای زیادی هم دادیم.
 
عملیات بعدی که عملیات بیت المقدس بود درمرحله اول آن عملیات مرحله عبور از رودخانه بود و یکی از موثرترین مولفه هایی که می تواند در پیروزی عملیات موثر باشد عبور نیروها و تجهیزات از رودخانه است. چون اگراین نقل و انتقالات طولانی می شد گرفتن سرپل مشکل می شد و آنطرف زیر آتش قرار می گرفت.دشمن رودخانه را به عنوان یک مانع بزرگ حساب می کرد بطوریکه در آن طرف رودخانه مستقر می شود.
 
نیروی دریایی در آنجا قرارگاه تشکیل داد البته این قرارگاه در اهواز بود و از آنجا قایق و تجهیزات را می آوردند که توانستند در عبور نیروهای رزمنده از رودخانه نقش بسزایی را ایفا کنند. در مرحله دوم نیروی دریایی شرکت نداشت بجز اینکه فقط از خرمشهر دفاع می کرد و در مرحله سوم آزاد سازی خرمشهر از منطقه حفار غربی نیروی دریایی شب وارد خرمشهر شد.
 
چون درمقابل حماسه 34 روزه خرمشهر 4 صبح روز چهارم آبان که آخرین نیروها از آبادان و خرمشهر به این سمت رودخانه منتقل شدند همه با چشم گریان آمدند چون پس از 519 روز عشق این را داشتند که یک روزی پیش بیاید و با انگیزه بروند به آن سوی رودخانه و دشمن را از بخش دیگری ازخرمشهر بیرون کنند. این هم باز برای نیروی دریایی یک برگ زرین دیگری در تاریخ دوران دفاع مقدس است.
 
بعد از آن می رسیم به عملیات بدر و خیبر که در مناطق هورالعظیم و جزایر مجنون انجام شده، این منطقه، منطقه ای است که باتلاق، نیزار و آب دارد و ما برای جابجایی نیرو،مهمات و تدارکات در منطقه به وسیله ای احتیاج داشتیم که رزمندگان بتوانند خیلی سریع از این موانع(باتلاق- نیزار)عبور کنند. درآنجا بود که هواناوهای نیروی دریایی وارد این عملیات شدند و نیرو ومهمات  را از این موانع عبور دادند چون هواناوها درسطح آب پروازمی کنند توانایی حرکت روی باتلاقی و نیزاررا به راحتی دارند. در دوران دفاع مقدس از این توانمندی به خوبی استفاده شد.
 
شاید حمل و نقل هواناوها از خوزستان و از جنوب آبادان تا جزایر مجنون خود عملیات بزرگی بود. بعداز آن درعملیات والفجر 8 که عملیات  بزرگی بود نیروی دریایی ارتش نقش بسیارموثری داشت. این نیرو درشب عملیات والفجر 8 کاملا درخورعبدالله مستقر شد تا از هجوم نیروهای بعثی ازسمت این منطقه و کارخانه نمک به طرف اروند رود جلوگیری کند.
 
در آن مقطع نیروی دریایی منطقه خور عبدالله را مین ریزی کرد و از عبور و مرور هر گونه یگان شناوری جلوگیری نمود. حتی ما بعد از عملیات والفجر 8 ایستگاهی را نزدیک ام القصرو کارخانه نمک مستقر کردیم که اسم آن را تور یک گذاشتیم.این اقدام بسیار ارزشمندی بود.
 
ما تمام نقاط شمال خلیج فارس را برای هر گونه تحرک و کمک به نیروهایی که در ساحل بودند تحت کنترل داشتیم.این اقدامات بسیار موثر بود به ویژه در خورعبدالله اما در بعد عملیات والفجر 8 ما یک ابتکاری را بخرج دادیم.یعنی در ساحل دریاچه خور عبدالله کارخانه نمک ایستگاهی را مستقر کردیم که در مبارزه با انواع بالگردها و هواپیماهای دشمن موثر بود. زمانی که بر نیروهایی که در فاو مستقر بودند فشار می آوردند نیروی دریایی ابتکاری را بخرج داد یعنی سامانه توپ تمام اتوماتیک ضد سطحی و ضد هوایی 76 میلی متری را با تجهیزات کامل که خاص نیروی دریایی بود جابجا کرد البته نقل و انتقال آن از نظر وزن و حجم بسیار مشکل بود.
 
*این سامانه را با امکانات کم چگونه جابجا کردید؟
 
- این سامانه به این عظمت را ابتدا بارگیری کردیم و به آبادان بردیم سپس آنرا از بهمن شیر عبور دادیم و سمت اروند آمدیم از کنار آن عبور دادیم و به خور عبدالله آوردیم. چون بارگیری تجهیزات سنگین بدون اسکله خیلی مشکل است که اتفاقا ما هم هیچ اسکله ای نداشتیم.اما با این وجود این کار را انجام دادیم.دشمن هیچ فکر نمی کردند که ما در ساحل خور عبدالله چه داریم.
 
همانطور که گفتم ایستگاه تور یک را درمنطقه خورعبدالله مستقر کردیم که فقط برد هوایی‌شان12 کیلومتر بود.هیچکس فکرش را نمی‌کرد و تعداد زیادی هواپیما و بالگرد در آنجا منهدم شدند و برای اینکه دشمن فکر نمی‌کرد که ما چنین سلاحی را در آنجا مستقر کرده باشیم. درحقیقت ما سلاحی را که مربوط به یگان ناوچه موشک‌انداز بود را برروی ساحل مستقر کردیم. این ابتکار خیلی خوبی بود بطوریکه توانستیم ضربه مهلکی را به توان هوایی رژیم بعثی عراق درارتباط با رزم ناوهایی که در فاو مستقر بودند بزنیم.
 
پس در عملیات‌های خرمشهر،  کوی ذوالفقاری، جلوگیری از حصر آبادان، شکستن حصر آبادان، بیت‌المقدس یک، بیت المقدس سه، بدر، خیبر و والفجر 8 نیروی دریایی ارتش نقش موثر و تعیین کننده‌ای داشته است. با دلایل مشخص و اقداماتی که برای نیروی دریایی منحصر به فرد بوده است.
 
ایستگاه تور یک سامانه توپ "اتوملارد" در ساحل خورعبدالله مستقر کردیم یا استفاده از توان هواناوها در عملیات خیبر و بدر که در آن مقطع اصلاً کسی این تجهیزات را نداشت که بتواند از آن استفاده کند. یا عبور از رودخانه بیت‌المقدس و جلوگیری از حصر آبادان از طریق دریا، همه اقداماتی بود که خاص نیروی دریایی بود که با تجهیزات خاص این نیرو نیز انجام شد.
 
اینها عملیات‌هایی بود که به طور مشترک با سایر نیروها انجام شد و ما به اسم عملیات مشترک نامگذاری می‌کنیم اما در عین حال نقش ما در آ‌نجا مشخص است. اما دیگر نقش مهم نیست و محور اصلی جنگ نیروی دریایی دریا است. جنگ در دریا جنگ تجهیزات محور است یعنی اگر ما تجهیزات داشته باشیم می‌توانیم در دریاها حضور داشته باشیم. عملیات در دریا حتی با عملیات در ساحل تفاوت بسیار زیادی دارد چون شاید شما بتوانید با اندک تجهیزاتی در ساحل حضور پیدا کنید اما حضوردر دریا تجهیزات خاص خودش را می‌خواهد.
 
نتیجه کار اینکه در 8 سال دفاع مقدس نیروی دریایی از مرزهای آبی با اقتدار دفاع کرده است. این موضوع خیلی مهم است که شاید بعضی ها به آن توجه نکنند و آن اینکه در روی زمین مرز مشخص است و اگر کسی تجاوز کرد آن را با گلوله می‌کشند. در حالی که ما مرز آبی هم داریم. خطوط مرزی ما مشخص است و با رادارها آنها را نظارت می‌کنیم تا نگذاریم دشمن از نقاطی به مرزهای ما نزدیک شود. 8 سال دفاع مقدس تمامی مرزهای دریایی ما حفظ شده وهیچکس اجازه تعرض به مرزهای دریایی را پیدا نکردند.
 
 

 * امیر! نحوه حفظ مرزهای دریایی توسط نیروی دریایی در آن مقطع چگونه بود؟
 
- باید حتماً یک یگان نظامی در منطقه حضور داشته باشد. یگان‌های شناور نیروی دریایی تمام مدت  برای دفاع از مرزهای آبی در منطقه دریا در حال گشت هستند. الان هم همینطور است. اگر شما هم اکنون به بندر عباس، جاسک، بوشهر و یا چابهار بیایید مشاهده خواهید کرد که برخی ازکشتی‌های نیروی دریایی در آن منطقه حضور ندارند و این موضوع بدلیل این است که آنها در مرزهای آبی جمهوری اسلامی مستقر هستند تا از آن دفاع ‌کنند.
 
تفاوت دیگری که با جاهای دیگر دارد این است که ما یک منافع و منابعی هم در دریا داریم و از اینها باید دفاع شود. ما امروز در دریا امکانات زیادی داریم که باید با استفاده از آنها از این منابع محافظت کنیم. نیروی دریایی در زمان جنگ تحمیلی مرزها را حفظ کرد و نیروی دریایی عراق را شکست داد.
 
*چه زمانی نیروی دریایی ارتش ایران توانست نیروی دریایی عراق را شکست دهد؟
 
- وقتی که 67 روز از جنگ گذشته بود. این خیلی مهم است که نیروی دریایی با آمادگی بالایی که درابتدای جنگ داشت توانست  در روزهای آغازین جنگ تحمیلی یعنی همان67 روز اول جنگ نیروی دریایی عراق را شکست دهد.این پیروزی درحالی بود که مستشاران خارجی رفته بودند و همه فکر می کردند که دیگر ایرانیان توانایی استفاده از تجهیزات پیشرفته را در دریا ندارند. اما می بینیم که بچه‌های نیروی دریایی آنهایی که از امام(ره) درس خودباوری، خوداتکایی، عزت و شرف گرفتند به سرعت بر همه این تجهیزات پیشرفته مسلط شدند و توانستند در دریا حضور پیدا کنند.
 
 *علت شکست دشمن در 67 روز اول جنگ چه بود؟
 
- علت این بود که ما غافلگیر نشدیم.نیروی دریایی پست فرماندهی خود را سه روز قبل از جنگ در بوشهر برقرار کرد که همه اسناد وسوابق آن هم موجود است و از دو روز قبل از شروع جنگ تحمیلی اعلام وضعیت کردند و نصف خلیج فارس را منطقه جنگی اعلام کرد مبنی براینکه کسی نمی‌تواند در این منطقه حرکت کند.
 
دریادلان نیروی دریایی یگان‌های شناور را از کنار اسکله‌ها جدا کردند و به دریا  بردند و در محل‌هایی که باید استقرار پیدا کند یگان‌های شناور را مستقر کردند.یگانی که با این آمادگی می‌رود و درسطح دریا استقرارپیدا می‌کند محکم می‌ایستد واز مرزهای آبی کشور دفاع می‌کند.
 
* نخستین عملیات مستقل نیروی دریایی ارتش در دفاع مقدس کدام عملیات بود؟

 
- عملیات مروارید اولین عملیات رسمی نیروی دریایی بود این عملیات غیر ازعملیات‌های مشترکی بود که این نیرو با نیروهای دیگر انجام می‌داد و در تاریخ ثبت شده است. عملیات مروارید دارای سه مرحله بود که هرکدام نام خاصی دارد، مرحله یک این عملیات غرورآفرین به نام شهید صفری نام‌گذاری شد که در شلمچه به شهادت رسید. مرحله دوم به نام اشکان و مرحله سوم هم مروارید بود که مجموعا 25 روز تا یک ماه بطول انجامید.
 
* دستاوردهای این عملیات چه بود ؟
 
- این عملیات چهار پنج نتیجه عمده داشته است. اول اینکه نیروی دریایی عراق شکست خورد. دوم تسلط کامل جمهوری اسلامی ایران و سیادت بر دریای شمال خلیج فارس بود به طوری که اجازه نمی‌داد دشمن ترددی در آن منطقه داشته باشد، سوم ضربه به منبع اقتصادی دشمن بود.
 
بهترین کار در جنگ ضربه به منافع اقتصادی دشمن است چون اگر منابع اقتصادی آن را از بین ببرید و آن کشور یا آن دولت از نظر منافع اقتصادی چیزی دستش نباشد نه می‌تواند کشور را اداره کند و نه می‌تواند جنگ را هدایت کند البته دلیل آنهم واضح است چراکه برای همه این امور احتیاج به پول دارد.
 
*در آن مقطع بزرگترین منبع اقتصادی دشمن چه بود؟

 
- بزرگترین منبع اقتصادی بزرگ دشمن دو پایانه نفتی "البکر و الامیه" بود که بالای 90 درصد نفت رژیم بعث عراق از آنجا صادر می‌شد، وقتی که شما طراحی می‌کنید که پایانه‌های نفتی البکر و الامیه را از بین ببرید یعنی تمام منابع ارزی دشمن را نابود کرده‌اید بعبارتی دیگر ما در عملیات مروارید بزرگترین ضربه را به اقتصاد دشمن وارد کرده‌ایم.
 
نتیجه بعدی این بود که دشمن را کاملاً در محاصره دریایی قراردادیم یعنی دشمن سه بندر به نام‌های ام‌القصر، فاو وبصره داشت که دو تای آن در اروندرود و یکی هم در انتهای منطقه خورعبدالله است که این یگان‌های تجاری برای صادرات و وارداتشان در آن مناطق رفت و آمد می‌کردند.
 
با توجه به اینکه بالای 90 در صد کالاها از طریق دریا جابجا می‌شود وقتی ما این کشور را در محاصره دریایی قرار دادیم هستی و نیستی آن را از بین بردیم. یعنی نه می‌توانست کالایی وارد کند و نه می‌توانست کالایی را صادر کند. به عبارت دیگر خطوط  مواصلاتی دشمن را قطع کردیم. نتیجه بعدی این عملیات بازتاب بسیار وسیعی در سطح جهان داشت. چون در آن مقطع احساس می کردند که جمهوری اسلامی ایران اصلا‌ً توان مقابله با دشمن را ندارد چراکه دشمن را از نظردریایی، زمینی وهوایی تجهیز کرده بودند.
 
البته باید گفت که دشمن دریایی ما دشمن ضعیفی نبود چون غلبه بر دشمن ضعیف که افتخار نیست، دشمن ما بسیار قوی بود. اما دنیا تازه فهمید که در یک جنگ دریایی کلاسیک و غیر کلاسیک چه پیروزی بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران به دست آمده و متوجه شد که در برآوردهای خود برای حمله به ایران اشتباه کرده است. واقعاً عملیات مروارید همه جهان را متوجه اشتباهشان کرد و فهمیدند که ایران آمادگی بسیار بالایی دارد. البته در جبهه‌های زمینی قطعاً اگر دشمن فکر می‌ کرد که چه توانی در نیروهای مسلح ما وجود دارد می‌فهمید که کاملا اشتباه کرده است چون در آن جبهه‌ها که مردم واردشدند یعنی نشان داد  که توان نیروهای مسلح در داخل مملکت است این نیست که فقط در توپ و تانک باشد.بلکه ایران با پشتیبانی مردم می تواند کمر هر دشمنی را بشکند.
 
موضوع بعدی که اتفاق افتاده این است که سیادتی را که جمهوری اسلامی ایران بر خلیج فارس پیدا کرده نتایجی به همراه داشته که این نتایج در ارتباط با دو طرف بوده است.در سمت ایران این اتفاق افتاد که مسیر بنادر ما برای صادرات و واردات کاملاً باز شد. مهمترین بندرهای زمان جنگ بندر امام(ره) در انتهای کانال خورموسی بوده است یعنی در آن مقطع نه بندر شهید رجایی را داشتیم و نه توان بارگیری در جای دیگر را، لذا اجباراً  باید می‌رفتیم به منطقه خورموسی و بندرامام(ره) که آنجا هم زیر آتش مستقیم هوایی بالگردها و موشکهای ساحل به دریای دشمن بود. دشمن تمام توان خود را به کار گرفت که ما را از بندر امام(ره) محروم کند.
 
*امیر! چگونه نیروی دریایی عراق را شکست دادید؟
 
- ما از آن به بعد دیگر اجازه ندادیم دشمن در دریا تقویت شود و تجهیزات خود را جایگزین کند.البته نتوانستند چون در زمین و هوا هرچه از تجهیزاتش از بین می‌رفت را جایگزین می‌کردند اما برای اینکه تجهیزات دریایی بیاورند باید از  دریا می‌آوردند ما هم در دریا جلوی راهشان را گرفته بودیم.
 
دشمن بالغ بر 2 میلیارد دلار از  کشورهای اروپایی تجهیزات دریایی خریده بود. این تجهیزات تا شرق تنگه هرمز آمد اما آنجا  را بسته بودیم و اجازه ورود به آنها نمی‌دادیم. بنابراین غربی‌ها نتوانستند نیروی دریایی عراق را تقویت کنند. تجهیزات دریایی را هم نمی‌توان از بندرعقبه و از طریق زمین آورد پس آنها به سراغ تقویت نیروی هوایی وخرید هواپیماهای سوپراتاندارد ، هلیکوپترهای "لویرفرلون"، موشک‌های ساحل به دریا، انواع و اقسام مین وحتی استفاده از فرودگاه‌های دیگر کشورها کردند.
 
دشمن در یک مقطع زمانی با استفاده از امکانات سایر کشورها تنگه هرمز را تهدید می‌کرد و در این زمینه همه تلاشش را می کرد اما ما آنها را محاصره دریایی کردیم و آنها فقط از طریق برتری هوایی که به دست آوردند می خواستند ما را از بندر امام(ره) محروم کنند که البته هیچوقت هم نتوانستند کاری از پیش ببرند و کار دومی که آنها می‌خواستند انجام دهند این بود که بر بدنه اقتصادی ما ضربه بزنند.
 
 
*در آن مقطع دشمن قصد داشت به چه نقاطی از کشور ضربه بزند؟
 
- جزیره خارک، چون جزیره خارک تنها پایانه صادرات نفتی ما در آن زمان بود و از این نظر برای ما بسیارحائز اهمیت بود. در یکی از روزنامه‌ها نوشته شده بود که گری سیک از بنیاد فورد آمریکا مطلبی را در سال 1983 ارایه داده بود. وی در آن زمان عنوان کرده بود که اکنون که جنگ با قطعنامه‌ها پایان نمی‌پذیرد و جمهوری اسلامی ایران به دنبال گرفتن حق خود است باید کاری کرد که ایران را پای میز مذاکره بکشانیم.
 
وقتی که  شرقی‌ها و غربی‌ها منابع خود را در خطر دیدند همه به دنبال این بودند که ایران را به هر صورت به پای میز مذاکره بکشند. البته هر راهی که رفتند موفق به انجام این کار نشدند. موضع‌گیری حضرت امام(ره) در بحث‌های پای میز مذاکره بسیار مهم بود. ایشان بسیار محکم ایستادگی می‌کردند و  به هیئت صلحی که در آن مقطع به ایران آمده بود گفتند که صدام در جایی 80 دقیقه صحبت کرده و اراجیف گفته است حالا ما بیاییم اینجا پای میز مذاکره بنشینیم در حالی که آنها در خاک  جمهوری اسلامی ایران با ما می‌جنگند، مگر ما درخاک عراق با آنها می جنگیم که بخواهیم پای میز مذاکره بیائیم. آنها بروند سرجایشان بنشینند تا ما هم مذاکره کنیم.
 
اما از سویی دیگر در آمریکا می گفتند تنها راهی که می توانید ایران را پای میز مذاکره بکشانید این است که جزیره خارک را بزنید یعنی صادرات نفت اش را قطع کنید. چون وقتی صادرات نفتی ایران قطع می شد دیگر ذخیره ارزی نخواهد داشت. ضمن اینکه درآن زمان همه چیز کشور ما به صادرات نفت بند بود و آنها می خواستند این شریان اقتصادی را قطع کنند.آن موقع بود که نیروی دریایی جوهره خود را نشان داد و اجازه نداد که این اتفاق بیفتد.
 
یعنی از نظر عدد و رقمی می گویند جنگ حدود 2800 تا 2900 روز طول کشیده و دشمن هم 2800 بار به جزیره خارک حمله هوایی کرده است ونزدیک 1200 فروند موشک ساحل به دریا (HY2) به سوی کشتی ها و بندر امام شلیک کردند.
 
*پس چه اتفاقی افتاد که حتی یک روز صادرات نفت خارک قطع نشد و منابع ارزی ما تامین شد؟
 
- مگر غیر از این بود که نیروی دریایی در دریا دفاع کرد و آقایان نفتی ما همه تلاش خود را به کار بستند تا بتوانند این چرخه را هدایت کنند؟ البته در جزیره خارک پدافند هوایی هم انصافا اقدامات بسیار ارزشمندی انجام داد. این مسئله خیلی مهم است یا در همان بحث محاصره دریایی که آنها می خواستند ما را محاصره کنند ولی موفق نمی شدند و دائما کشتی های ما را با موشک های "اگزوسد" بوسیله هوایپمای سوپر اتاندار و میراژ که حتی برخی ازآنها به صورت امانت به ارتش رژیم بعث عراق واگذار شده بود می زدند.
 
*امیر، شما به عملیات"اسکورت کشتی ها" اشاره کردید، نیروی دریایی در دوران دفاع مقدس چند فروند کشتی را اسکورت کرد؟
 
- نیروی دریایی در 8 سال دفاع مقدس براساس آمارهای موجود بالغ بر10 هزارکشتی تجاری را اسکورت کرد که از این تعداد 250 فروند آن موشک خورده که تنها ازاین تعداد 20 فروند آن کاملا غرق شده و بقیه نجات پیدا کردند که این مسئله بزرگترین هزینه نیروی دریایی دردفاع مقدس بوده است و رابطه نیروی دریایی را با اقتصاد مملکت نشان می دهد. اینکه می گویند نیروی دریایی درهمه مقاطع زمانی نیروی راهبردی است یکی از نتایجش همین است.
 
در حال حاضر مشاهده کنید که ناوگروه های کشتی های جنگی نیروی دریایی و یگان تکاورش  در فاصله 2500 تا 3000 کیلومتری جنوب بندرعباس در خلیج عدن و تنگه باب المندب مشغول حفاظت و حراست از کشتی های تجاری و نفت کش جمهوری اسلامی ایران هستند. نزدیک دو سال است که ما امنیت آن منطقه را برقرار کرده ایم در حالیکه 3 هزار کیلومتر با مرزهای آبی ما فاصله دارد.
 
غیر از عملیات های مشترک و عملیات مروارید نیروی دریایی ارتش انواع عملیات های ویژه را علیه کشورهایی که به نوعی می خواستند به دشمن اصلی ما رژیم بعث عراق کمک کنند انجام داده است، انواع واقسام کشتی های دریایی برای حفظ مرزهای آبی،سیادت ازدریا و حراست ازمرزهای آبی، کنترل منطقه ای که منطقه جنگی اعلام شده، ضربه زدن به سامانه های اقتصادی دشمن در عملیات مروارید، اسکورت 10 هزار کشتی تجاری که بالغ بر 150 عملیات در مقاطع مختلف انجام شده است تا این اسکورت ها پیش رود.البته عملیات اسکورت یکی از پیچیده ترین انواع عملیات های دریایی است. چون شما می خواهید از همه توان خود استفاده کنید و هماهنگ کردن بر روی دریا و زیر دریا کار بسیار سختی است.
 
یا ابتکار جالب عملیات بکارگیری هدف های کاذب در مقابل موشک های دشمن و خنثی کردن آن که این هم ضربه مهلکی برای دشمن بود.چون وقتی دشمن موشکی را شلیک می کند روی قیمت آن حساب کرده است وهمینطور نیست که بخواهد مثل فشنگ تفنک ژ 3 شلیک کند البته روی قیمت فشنگ تفنگ ژ 3 نیز حساب کرده اند.
 
نیروی دریایی ارتش در انتهای جنگ تحمیلی هم دریک رویارویی نابرابر دفاعی عاشورایی را درمقابل استکبار جهانی از خود به نمایش می گذارد وبعد سکوهای نصر وسلمان درخلیج فارس و آن ماجراهای ناوشکن های سهند وسبلان و جوشن و بالاخره  زدن ناوشکن آمریکایی، مجموعه اتفاقاتی که درآنجا افتاد محورهای اصلی عملکرد نیروی دریایی در دوران دفاع مقدس بود. اینها جایی گفته نشده و جایی هم به تصویر کشده نشده  است و کسی هم به اهمیت موضوع واقف نیست.
 
*امیر! با توجه به نقش راهبردی نیروی دریایی آیا هم اکنون این نیرو نقشی در واردات و صادرات کالاها بر عهده دارد؟
 
- بله، همین الان کلید واردات درمنطقه خلیج عدن دردست نیروی دریایی ارتش است.چون تمام کشتی هایی که می خواهد واردات و صادرات انجام دهد باید از آن مسیر عبور کنند. اگر به طرف جنوب شرقی هم بخواهد برود باید از تنگه دیگری که آنجا هست عبور کند که ما الان در آنجا نیز یک  کنترل نسبی بر عبور و مرور کشتی ها داریم.
از کلمه نقش نمی خواهم استفاده کنم بهتر است بگویم همه اینها توان نیروی دریایی در انجام عملیاتها در دفاع مقدس بود.
 
*  می خواهم یادی از شهدای دفاع مقدس نیروی دریایی بکنم، آیا هنوز در عمق آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس شهید داریم؟
 
- بله، شهدای نیروی دریایی ارتش خیلی مظلوم هستند مثلا هم اکنون در ناوشکن سهند، ناوچه پیکان و ناوچه جوشن شهدا در عمق آبهای خلیج فارس آرمیده اند. علت اینکه تاکنون شهدا در این ناوچه ها وناوشکن ها مانده اند این است که جنس ناوشکن وناوچه ها از فلز است و وقتی موشک به آن اصابت می کند تغییرشکل یا به اصطلاح دفرمه می شود وزمانی هم که دفرمه شود دیگر درب اتاق ها باز نمی شود وآن شخص دریک اتاق فلزی حبس می شود. پس اینکه می گویند اجر شهید دریا دو برابر شهید دیگر است به همین دلیل است.
 
شهیدان ما الان در خلیج فارس هستند همانهایی که می گوییم با خون سرخ شان آبهای نیلگون خلیج فارس را رنگین کردند. هنوز در بدنه ناوچه پیکان از ناوشکن سهند و جوشن شهید داریم و آنها همانجا هستند شهید ما در همانجا حضور دارد و خیلی ها هم که بر روی شناور کوچکتر مثل یدک کش بودند که وقتی مورد اصابت موشک قرار می گرفتند دیگر چیزی از آنها بدست نیامد.
 
ایستادگی و دلاورمردی یک دریادل که روی یک یدک کش می ایستد ودرمقابل موشکهای هواپیماهای دشمن وبالگرد و موشک های ساحل به دریا محکم می ایستد و می داند، آگاهانه می داند که با برخورد یک موشک به شناوری دیگر نه آثاری از شناور و نه از خود او باقی نخواهد ماند وباز هم می ایستد خیلی عظمت دارد و ارزشمند است.
 
* از اینکه دعوت ما را پذیرفتید و با حوصله به سئوالات ما پاسخ گفتید ، سپاسگزاریم.