خبرگزاری مهر - سرویس حوزه و دانشگاه: " حوزه قم با دانشگاهها و دیگر حوزه های کشور و حوزه های جهان اسلام، ارتباط منضبط علمی داشته باشد و استفاده از وسائل نوین ارتباط جمعی می تواند این ارتباطات را تسریع و تسهیل کند" این بخشی از فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با پژوهشگران حوزوی بود. با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر استفاده از وسایل نوین ارتباط جمعی به سراغ حجت الاسلام محسن زاده دبیر شورای فناوری شورای عالی حوزه علمیه قم رفته ایم.
* خبرگزاری مهر - گروه حوزه و دانشگاه: سفر اخیر حضرت آیت الله خامنه ای به شهر مقدس قم استقبال گسترده مردم، مراجع، علما، روحانیون و طلاب حوزه های علمیه را در بر داشت. در شروع این گفتگو از این استقبال گسترده بگویید.
- استقبال از مقام معظم رهبری در چند سطح قابل تجزیه است. استقبالی گسترده ای که در روز سفر تجلی پیدا کرد را باید در شور و شعف مردم از روزها قبل از ورود رهبر معظم انقلاب جستجو کرد. مردم از زمانی که متوجه حضور رهبر معظم انقلاب شدند شور وصف ناپذیری داشتند و برای ورود حضرت آیت الله خامنه ای لحظه شماری می کردند. شور و شعفی که در روزهای منتهی به سفر ایشان و همچنین روز سفر و حضور مبارکشان در شهر مقدس قم در مردم، حوزویان و اصناف دیده شد غیر قابل وصف است.
* این استقبال مردمی را چگونه ارزیابی می کنید؟
- این استقبال عمومی را باید از دو منظر بررسی کرد. از یک منظر باید گفت که این استقبال نشان داد که حوزه علمیه قم به خوبی توانسته است مفهوم ولایت فقیه را برای عموم مردم آشکار کند که نتیجه آن استقبال از نایب امام زمان عج به این شکل بود. نکته دومی که در سخنان مقام معظم رهبری به آن اشاره شد در صف مقدم بودن مردم قم در انقلاب و بعد از آن بود. این نشانگر آن است که مردم این شهر در صف مقدم دفاع و حمایت از انقلاب و ولایت فقیه قرار دارند. البته با توجه به اتفاقاتی که در سال گذشته افتاد شاید برای رسانه های غربی این مقدار استقبال باور پذیر نبود و به همین دلیل شیطنتهایی نیز داشتند اما در نهایت رسوایی نصیبشان شد.
* استقبال حوزویان از این سفر چگونه بود؟
- حوزه علمیه روزها پیش از سفر مقام معظم رهبری به قم خود را برای استقبال از ولی امر مسلمین آماده کرده بود. همکاری تنگاتنگی بین دفتر تبلیغات اسلامی، مرکز مدیریت حوزه علمیه برادران و خواهران وجود داشت. درباره استقبال حوزویان از مقام معظم رهبری نیز همانند حضور پر شور مردم، حضور وصف ناشدنی بود. طلاب حوزه های علمیه با شور فراوانی به استقبال رهبر معظم انقلاب رفتند. مراجع عظام و بزرگان حوزه نیز بر خلاف همه سم پاشیهای رسانه های بیگانه حضوری قابل توجه داشتند و دیدار مراجع عظام با رهبر معظم انقلاب توانست جلوه دیگری از اتحاد میان حوزه و ولایت را نمایش دهد.
* تاثیر این سفر را در آینده حوزه و شهر قم چگونه ارزیابی می کنید؟
- این سفر دستاورهای بسیاری برای شهر مقدس قم و مردم ولایتمدار این شهر داشت که جنبه معنوی آن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. البته در مباحثی مانند آب شرب، آب کشاورزی و مسکن هم مصوبات قابل توجهی داشت که به زودی آثار آن به صورت فیزیکی در این شهر احساس خواهد شد.
* مهمترین دستاورد به نظر شما چه بود؟
- مهمترین دستاورد این سفر را باید تثبیت پایه های حکومت دینی در جهان دانست که این را باید مهمترین تاثیر غیر مادی این سفر دانست.
* در مورد حوزه چه تاثیراتی قابل پیش بینی است؟
- با توجه به اینکه حضرت آیت الله خامنه ای خود فرزند حوزه هستند و از سطح علمی بسیار بالایی برخوردار هستند به طور حتم حضور ایشان در جمع حوزویان برکات بسیاری را خواهد داشت. رهبر معظم انقلاب اسلامی خواهان تقویت حوزه های علمیه هستند و حوزه ها را منبع فرهنگ و فکر می دانند به همین دلیل فرمایشات ایشان به طور حتم می تواند ارتقاء حوزه را به همراه داشته باشد. در این سفر موضوع تحول در حوزه تبیین شد و برخی از برنامه های انجام شده در موضوع تحول مورد تایید و تاکید ایشان قرار گرفت. تجلیل شایسته ای که ایشان از موسسه امام خمینی انجام دادند و این موسسه را الگوی حوزه های علمیه نامیدند نیز اثرات فراوانی را در حوزه برجای خواهد نهاد. اهتمام ایشان بر فلسفه و علوم عقلی در گفتارهای ایشان کاملا روشن بود. نکته دیگر اینکه ایشان در دیدار چند ساعته ای که با فضلای حوزه داشتند، سخنان آنها را شنیدند که همین امر توانست برخی از ناگفته های حوزه علمیه و آینده آن را روشن کند.
* فناوریهای نوین در گسترش تحول در حوزه و اجرایی کردن سخنان مقام معظم رهبری چگونه بکار گرفته خواهد شد؟
- استفاده از ابزارهای نوین در فرهنگهای مختلف سازمانی تحت عنوان ابزارهای توانمندساز معرفی می شود. اگر حوزه علمیه را نیز به عنوان یک کلان سازمان در نظر بگیریم این ابزارها می توانند تاثیرات فراوانی در افزایش توانمندسازی آن داشته باشند. ما در حوزه علمیه با سه کلان سیستم آموزش، پژوهش و تبلیغ مواجه هستیم. اثرات فناوریهای جدید در این سه کلان سیستم می تواند اثرات فراوانی در نحوه عملکرد آن داشته باشند. به ویژه اینکه باید نوع نگرش به این ابزارها نیز تغییر کند. به عنوان مثال در موضوع پژوهشی هم اکنون صرفا در حوزه آسان سازی پژوهش از این ابزار استفاده می شود این در حالی است که فناوری از نخستین مسائل پژوهشی یعنی طرح مسئله تا حل نهایی آن می تواند حضور داشته باشد. بر این اساس حوزه علمیه می تواند مطابق با سخنان مقام معظم رهبری، ارتباط خود با دیگر مراکز علمی سراسر جهان را تسریع و تسهیل کند.