به گزارش خبرنگار مهر، هجدهمین جشنواره کتابخانه های عمومی و مطالعه مفید امروز شنبه 29 آبان با حضور محمود احمدی نژاد رئیس جمهور، سید محمد حسینی وزیر ارشاد و منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مرکز همایشهای بین المللی صدا وسیما برگزار شد.
منصور واعظی در این برنامه گفت: از آقای احمدی نژاد و همکاران دولت دهم به دلیل این که محور سومین دور از سفرهای استانی را به مسائل فرهنگی اختصاص دادند تشکر می کنیم. دولت های نهم و دهم برای کتاب و کتابخوانی بسیار پربرکت بودهاند و مسائل فرهنگی از دغدغه های مهم این دولت ها بوده است.
وی ادامه داد: از رهبر معظم انقلاب نیز ممنون هستیم که موضوع محرومیت فرهنگی را مطرح کردند و شما نیز به توصیههای ایشان عمل کردید. مطالبی که در این جلسه خواهم گفت گزارشی اجمالی از اقدامات سه سال گذشته نهاد کتابخانه های عمومی کشور در بیش از 2000 کتابخانه و مربوط به 5000 پرسنل است. در این باره باید بگوییم که فعالیت های انجام شده در این دوره زمانی ادامه مسیر قبلی نبوده است بلکه ما مسیر تازه ای را برای توسعه کمی و کیفی کتابخوانی در کشور انتخاب کردیم.
واعظی گفت: در رویکرد جدید خود سعی کردیم با تکیه بر مبانی فرهنگ ملی و دینی در عرصه کتاب و کتابخوانی پیش برویم. متاسفانه نظام علوم اجتماعی و انسانی در دانشگاه های کشور عمدتا متاثر از نگاه آکادمیک سکولار غربزده است که در این زمینه باید تحولاتی صورت بگیرد. نکته دیگر اینکه در رویکرد جدید، کتب را یک مزیت رقابتی در عرصه رسانه ها می دانیم و معتقدیم که دستگاه های فرهنگی و برنامه ریز کشور باید مدیریت موثری بر رسانه های دیداری و شنیداری کشور اعمال کنند.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ادامه گزارش خود خطاب به احمدی نژاد گفت: تلاش کردیم مردم را از رسانه ها دیداری و شنیداری به سمت رسانه خواندنی سوق بدیم و این امر را برای داشتن جامعه ای پیشرفته لازم می دانیم. ما برای کتاب، کتابخانه و منابع کتابخانه ای تعاریف جدیدی مشخص کردیم و سند چشم انداز نهاد را برای سال 1404 طبق این تعاریف تنظیم کردیم.
وی افزود: برای توسعه فیزیکی کتابخانه ها نیز در نهاد نقشه های راه تدوین کرده ایم و طبق چشم انداز نهاد قرار است در سال 1404 از نظر امکانات ، منابع، اعضا و سرانه مطالعه مفید در منطقه اول و در عرصه بین الملل در میان 15 کشور برتر باشیم. طبق تعریفی که در این طرح برای کتابخانه استاندارد مشخص شد، کتابخانه ای استاندارد است که توانایی خدمت رسانی به 25000 نفر در منطقه اطرافش را داشته باشد. به علاوه در سه سال گذشته در 800 کتابخانه عمومی بخش ویژه کودکان راه اندازی شد و در هر استان حداقل یک کتابخانه به نابینایان اختصاص یافت.
واعظی گفت: در پایان سال 85 در کشور 1574 کتابخانه عمومی در کشور وجود داشت که این رقم در پایان نیمه اول سال 89 به 2367 کتابخانه تحت پوشش نهاد و مشارکتی رسید که با این آمار طی این سه سال تعداد کتابخانه های کشور 50 درصد افزایش داشته است.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به خصوصیات یک کتابدار نمونه گفت: اگر همه امکانات را داشته باشیم اما کتابداران ما انقلابی و مومن نباشند، تلاش هایمان بیهوده است. شاید مهمترین فعالیت انجام شده در این سه سال انتشار منشور اخلاقی کتابداران بوده است. در حال حاضر همه کتابداران متعهد به این منشور اخلاقی هستند و 800 نفر عضو جدید به استخدام نهاد در آمدند که جذب این افراد بی واسطه و با توجه به توانایی های آنها بوده است.
وی گفت: با توجه به این که دانشگاه ها توانایی تربیت نیروهای کارآمد را ندارند افرادی که برای کار به نهاد مراجعه می کنند نیازمند آموزش هستند و برای آنها دوره های حین خدمت برگزار می کنیم. قبل از سال 84 کارمندان نهاد کتابخانه های عمومی کشور بیمه نبودند اما با روی کارآمدن دولت نهم و دهم بیش از 50 درصد کارمندان نهاد بیمه شده و از حقوق مناسبی برخوردار شدند.