به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، اگر پای درد دل معلولان نشسته باشید عمده گلایه آنان از وضعیت موجود در فضاهای شهری از جمله ادارات، پارک ها، بانکها، کیوسک های تلفن، اماکن عمومی و ... است.
جملاتی مانند "باید در خانه بمانیم چون هیچ چیز در شهر استاندارد نیست"، "دوست دارم سینما بروم، فرهنگسرا بروم، ورزش کنم ولی هیچ کدام از این امکان برای من مناسب سازی نشده است" و ... از جمله جملاتی است که معلولان از آن به عنوان درد یاد می کنند و سالهاست برای این "درد" درمانی اندیشیده نشده است.
شاید هنگامی که از خیابان عبور کرده اید گاهی اوقات شاهد نگاه ترحم آمیز مردم به نابینایی بوده اید که برای رد شدن از خیابان دستان عابری را می طلبد و اگر برای او امکانات مناسب تهیه می شد نیازمند دستان کسی نبود.
حتی ممکن است وقتی برای انجام کاری به یکی از ادارات مراجعه کرده باشید متوجه توقف ویلچر یک معلول در پشت پله ها شده باشید که برای بالا رفتن از این همه پله چندین نفر باید به یاری او بشتابند و اگر برای او محل مناسبی در نظر گرفته شده بود پشت خط پله های ادارات با حسرت به پاهایش نگاه نمی کرد.
همه این حسرت ها و گلایه ها را می شود رفع کرد اما هر روز با وجود اینکه هر کدام از ما شاهد این صحنه های تلخ و دردناک هستیم ولی چرا کاری انجام نمی شود.
کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی استان لرستان در این رابطه در سخنانی اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 10 درصد از جمعیت استان لرستان دچار نوعی کم توانی هستند که قریب به 80 هزار نفر از آنها به علت شدت معلولیت نیاز به خدمات ویژه تخصصی دارند.
مصطفی سراج ادامه داد: اگر به این جمعیت افراد سالمند با هفت درصد جمعیت استان و جانبازان و بیمارانی را که به دلایل مختلف جهت تردد در سطح شهر و استفاده از تجهیزات و خدمات عمومی مشکل دارند افزوده شود مشاهده می کنیم که بیش از ۲۰ از جمعیت استان به طور مستقیم و کاملاً تأثیر گذار در روند زندگیشان با مقوله مناسب سازی مرتبط هستند.
وی ادامه داد: این آمار به این مفهوم است که نه تنها در برنامه های توسعه و بلند مدت بلکه در برنامه ریزی های کوتاه مدت و در ابعاد بودجه ای و غیر بودجه ای سازمان ها و دستگاه های دولتی استان نگاه به مناسب سازی باید به طور کامل لحاظ شود.
کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی استان لرستان یادآور شد: این در حالی است که از منظر دیگر مناسب سازی اماکن عمومی و تجهیزات برای همه شهروندان مفید و ضروری است چه برای جوانانی که در آینده پا به دوران سالمندی می گذارند و چه افراد غیر معلولی که متأسفانه به دلایل مختلف مثل حوادث و سوانح هر لحظه در معرض بروز معلولیت قرار دارند و چه مادری که با کالسکه فرزندش می خواهد در سطح شهر تردد کند.
سراج خاطر نشان کرد: به عبارت دیگر مقوله مناسب سازی نیاز همه شهروندان محسوب می شود و جزء حقوق مسلم و بدیهی آنان است که از این سهولت و دسترسی آسان به خدمات بهره مند باشند.
وی بیان داشت: امروزه در دنیا معلولان معتقدند که به جای اینکه آنها را به حداکثر توانایی برسانیم شرایط جامعه را طوری فراهم کنیم که مورد پذیرش قرار گیرند.
کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی استان لرستان یادآور شد: در جایی که معلول و یا جانبازی با تحصیلات بسیار عالی و ممتاز زمینه بروز استعداد و توانمندیهایش را در هیچ ارگانی نمی یابد چه سود از اینکه آنها را توانمند و موفق نامید لذا معلولیت متوجه جامعه است نه اینکه شخص و افراد ناتوان باشند.
سراج به فعالیت ها و قانون های موجود در این زمینه اشاره کرد و بیان داشت: در طول دو دهه گذشته علی رغم وجود قوانین و مقررات متعدد و آیین نامه ها و بخشنامه های دولتی از جمله بخشنامه دولت در سال ۱۳۷۰، بند ج ماده ۱۹۳ برنامه توسعه، قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در سال ۱۳۸۳، انواع بخشنامه ها و دستورالعمل های وزارت مسکن و شهرسازی و واحدهای تابعه نه تنها اقدامات جدی و اثر بخشی در این زمینه تا کنون صورت نپذیرفته، بلکه در بسیاری از ساخت و سازهای جدید نیز ضوابط مناسب سازی نادیده گرفته شده است.
وی تصریح کرد: طبق بررسی انجام شده در سال ۱۳۸۹ توسط سازمان بهزیستی کشور میزان دسترسی افراد دارای معلولیت در فضاها و مکان های عمومی در کل کشور به میزان ۲۷ درصد، در بخشهای آموزشی ۷ درصد و در محیط فیزیکی و مبلمان شهری ۶ در صد می باشد.
کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی استان لرستان ادامه داد: این در حالیست که این میزان در استان لرستان کمتر از میانگین کشوری است.
سراج افزود: اطلاعات استخراج شده از فهرست بررسی ها در استان نشان می دهد وضعیت دسترسی افراد معلول در اماکن عمومی ۲۶ درصد، در مکانهای آموزشی به میزان ۵ درصد و در محیط فیزیکی و مبلمان شهری معادل ۲ درصد است.
وی با تاکید بر اینکه ورود جدی همه دستگاه ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی به این مهم یک ضرورت اجتناب ناپذیر است، خاطر نشان کرد: بررسی ها نشان می دهد که در صورت ارتقای سطح آگاهی جامعه و اقدامات به موقع نه تنها نیازی به اعتبارات و امکانات اضافه نمی باشد بلکه در بسیاری از بخش ها نیز کاهش هزینه کاملا مشهود خواهد بود.
کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی استان لرستان با اشاره به ابعاد مناسب سازی، عنوان کرد: مناسب سازی فضاها و اماکن عمومی از جمله ساختمانهای اداری، اماکن فرهنگی و تفریحی، خیابانها، معابر باید در دستور کار قرار گیرد.
سراج مناسب سازی تجهیزات، وسایط نقلیه عمومی مانند اتوبوس و مترو، عابر بانکها، باجه های پستی، تلفن ، وسایل کمکی و مناسب سازی منازل مسکونی از جمله فضای فیزیکی و ساختمانی، وسائل و لوازم خانگی را از جمله ابعاد مناسب سازی برشمرد.
وی با تاکید بر ضرورت تعیین اولویتها و برنامه زمان بندی در کلیه دستگاهها و نهادهای عمومی و دولتی جهت مناسب سازی واحدهای تابعه در سطح استان، خواستار در نظر گرفتن اعتبارات مورد نیاز در این زمینه شد.
کارشناس مسئول مناسب سازی بهزیستی استان لرستان آموزش دوره ای و مستمر رؤسا و کارشناسان امور عمرانی، تعیین کارشناس جهت پیگیری و نظارت مستمر امور مناسب سازی در کلیه ادارات و پیش بینی ضمانت های اجرایی لازم و تشویق و تنبیه دستگاه های خاطی و ساعی را از جمله راهکارهای موجود برای ارتقا وضعیت موجود در این زمینه برشمرد.
سراج با تاکید بر ضرورت عدم صدور مجوز در بخش های مختلف برای اماکن و ساختمان هایی که ضوابط مناسب سازی را رعایت نکرده اند، یادآور شد: فراهم کردن تجهیزات و تکنولوژی لازم جهت رفع موانع ارتباطی برای افراد ناشنوا و نابینا به ویژه در دستگاههای متولی امور فرهنگی و آموزشی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی خواستار فعالیت مستمر رسانه ها و صدا و سیما در این زمینه شد و گفت: نظارت مداوم دستگاههایی مثل دفتر فنی استانداری، نظام مهندسی، مسکن و شهرسازی، شهرداری ها و … بر اجرای بهینه فرایند مناسب سازی ضروری است.