به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان، عطیه مغیثی شامگاه سه شنبه در همایش بینالمللی تازههای غدد و متابولیسم در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، افزود: بیماری دیابت در ایران همسو با کشورهای پیشرفته در حال افزایش است اما باید تاکید داشت که امر پیشگیری این بیماری همتراز با کشورهای پیشرفته و آمریکا، در ایران نیز در مراحل اجرایی قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه پیشگیری در کاهش شیوع بیماری دیابت، بسیار اهمیت دارد، اظهار داشت: در زمینه پیشگیری بیماری دیابت با مشکلات عدیدهای روبرو هستیم اما باید به هر سختی ممکن، این اقدامات پیشگیرانه را به انجام برسانیم چراکه وضعیت افزایش بیماری دیابت در جامعه امروزی بسیار وحشتناک است.
قائم مقام انجمن درمانی غدد و متابولیسم کشور آمریکا با تاکید بر اینکه تحقیقات بسیار جالب و کارآمدی به منظور پیشگیری از بروز و شیوع بیماری دیابت در ایران انجام گرفته است، تصریح کرد: متاسفانه پروژههای تحقیقاتی در زمینه بیماری دیابت بسیار هزینهبر است و مدت زمان زیادی را به خود اختصاص میدهد.
وی یکی از مشکلات موجود در انجام فعالیتهای تحقیقاتی را عدم توانایی در پیشبرد اهداف تحقیقات در شهرستانها عنوان کرد و ادامه داد: انجام فعالیتهای تحقیقاتی در حوزه غدد و متابولیسم و به ویژه بیماری دیابت در شهرستانها دشواریهای بسیاری دارد و بر همین اساس نیز تاکنون سرمایهگذاریهای مناسبی در این زمینه انجام نشده است.
مغیثی با تاکید بر لزوم انجام تحقیقات به منظور کاهش بروز و شیوع بیماری دیابت، اضافه کرد: تحقیقات در خصوص این بیماری باید در سطح بسیار وسیعی صورت گیرد و به صورت مستمر نیز وجود داشته باشد تا نتایج این تحقیقات در کاهش و کنترل بیماری دیابت مورد استفاده قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه به منظور کنترل بیماری دیابت، باید از خانه و مدارس اقدامات مثبت و سازندهای آغاز شود، تاکید کرد: لازم است اقشار مختلف مردم را نسبت به تاثیر فعالیتهای بدنی، جسمی و ورزشی و شیوههای زندگی و تاثیر آن در بروز بیماری دیابت آگاه کنیم تا موفق به کنترل این بیماری بشویم.
قائم مقام انجمن درمانی غدد و متابولیسم کشور آمریکا با بیان اینکه استفاده از دارو هیچ تاثیری در پیشگیری از بیماری دیابت ندارد، گفت: هر اندازه که تحقیقات گستردهتری انجام گیرد و داروهای زیادی نیز کشف شود، نمیتوان نسبت به کنترل دیابت اقدام کرد اما تنها راه کنترل بیماری دیابت، اجرای موفقیتآمیز برنامههای پیشگیری از این بیماری است.
وی با اشاره به اینکه پیشرفت بیماری دیابت یک مسئله جهانی به شمار میرود و به شیوع بالای چاقی و مصرف زیاد غذاهای پرچرب و پرکالری مربوط میشود، افزود: بهبود بیماری دیابت با کنترل کامل قند خون، فشار خون و کلسترول و بیماری قلبی و عروقی امکانپذیر است.
مغیثی اظهار داشت: آمار بالای چاقی در جهان رشد بیرویه دیابت نوع دو در کودکان و اطفال را به دنبال داشته است و با پیشرفت وحشتناک این بیماری روبرو هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این همایش بینالمللی گفت: هماکنون بیش از 60 درصد از دختران و 30 تا 40 درصد از پسران اصفهان قرار گرفته در سنین رشد با کمبود ویتامین D روبرو هستند.
علی کچویی افزود: بر اساس تحقیقات انجام گرفته در استان اصفهان به این نتیجه رسیدیم که آمار وحشتناکی از کمبود ویتامین D در اصفهان وجود دارد که باید نسبت به آن چارهای اندیشید.
وی بیان داشت: پیشگیری از دیابت، سندرم متابولیک، چاقی به همراه کمبود ویتامین D از اختلالات شایع غدد در جهان، کشور و اصفهان به شمار میرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: رشد زندگی شهرنشینی، کاهش تحرک فیزیکی، عادات غذایی نامناسب و همچنین استفاده بیرویه از غذاهای آماده باعث بروز و افزایش چاقی و به تبع آن اختلالا ت چربی، فشار خون، بیماریهای قلبی و عروق و دیابت در کشور شده است.
وی تصریح کرد: نور آفتاب منبع اصلی ویتامین D محسوب میشود اما به دلیل فرهنگ اسلامی و زندگی آپارتمان نشینی، امکان قرار گرفتن تمام بدن در نور مستقیم آفتاب وجود ندارد و البته باید به این موضوع نیز توجه کرد که نور آفتاب از پشت شیشه تامین کننده ویتامین D بدن نیست.
کچویی خستگی زودرس، ضعف، انحراف و دردهای استخوانی را از عوارض زودرس کمبود ویتامین D اعلام کرد و افزود: ویتامین D در بدن نقش یک هورمون را دارد و تنها تامین کننده کلسیم و فسفر در بدن نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه یک فرد بالغ حداقل به یک تا دو هزار واحد لیتر ویتامین D نیاز دارد خاطرنشان کرد: افرادی که با کمبود جدی این ویتامین روبه رو هستند بیش از سایرین به دیابت و بیماریهای خونی مبتلا میشوند.