روحاني دبير شوراي عالي امنيت ملي در ديدار با توكايف وزير خارجه و دبير هيات دولت قزاقستان رشدو توسعه منطقه را منوط به تامين ثبات و امنيت دانسته و بر ضرورت همكاريهاي مشترك كشورها جهت تامين ثبات و توسعه منطقه تاكيد كرد.

به گزارش خبرگزار مهر وي گفت: روحاني در اين ديدار نقش درياي خزر براي رشد و توسعه كشورهاي ساحلي را برجسته خوانده و گفت: درياي خزر بايد بعنوان درياي دوستي براي كليه كشورهاي ساحلي تلقي شود.

وي افزود: انرژي تنها مساله درياي خزر نيست. براي شناسايي و فعال كردن ساير ظرفيتها همچون توريسم نيز بايد برنامه ريزي مشترك داشت. حضور نيروهاي خارجي به ضرر ثبات و امنيت درياي خزر است. امنيت اين دريا صرفا بايد توسط كشورهاي ساحلي تامين شود.

دبير شورايعالي امنيت ملي حمله آمريكا به افغانستان و عراق را موجب رشد تروريسم در منطقه دانسته و گفت: امروز در عراق دهها اسامه بن لادن بوجود آمده است. هر روز در عراق، مردم بي گناه قرباني تروريسم مي شوند. براي مبارزه با تروريسم، همكاري امنيتي و اطلاعاتي بين كشورهاي منطقه اجتناب ناپذير است.

وي افزود: امروز مبارزه با تروريسم برنامه ريزي و سازماندهي عميق تري را ايجاب مي كند. دكتر روحاني با شرح معضل توليد و قاچاق مواد مخدر، خطرات آن را كمتر از تررويسم ندانست.

وي با اشاره به تحولات جاري افغانستان، از كناره گيري اكثر كانديداها ابراز تاسف نموده و خواستار ايجاد وحدت و همدلي بين گروههاي افغاني جهت تامين ثبات و ايجاد فضاي مناسب براي بازسازي و توسعه افغانستان شد. دبير شورايعالي امنيت مالي افزايش بي ثباتي، ترور و گروگانگيري در عراق را موجب نگراني جدي ايران دانسته و انتخاباتي ملي و مردمي آزاد در موعد مقرر، استقرار حكومت ملي و ترك نيروهاي خارجي را به عنوان كليدي ترين عوامل حل و فصل مسائل بحران عراق اعلام كرد.

روحاني فعاليتهاي هسته اي ايران را كاملا صلح آميز خوانده و امضاء و اجراي پروتكل الحاقي را برجسته ترين ابزار اعتمادسازي براي صلح آميز باقي ماندن فعاليتهاي هسته اي ايران در آينده خواند.

وي اختلاف موجود كشورهاي غربي با ج.ا.ا. را بر سرنگراني از دسترسي ايران به سلاح هسته اي نداشت و گفت: اختلاف بر سر استقلال و خودكفايي ايران در تكنولوژي هسته است.

وي افزود: غربيها مخالف خودكفايي ايران هستند آنها مي دانند كه ذخاير نفتي ايران درآينده تمام مي شود و سعي مي كنند از امروز ايران و ساير كشورهاي جهان سوم را در انرژي جايگزين، وابسته به خود نگه دارند امروز صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي ايران براي آژانس بين المللي انرژي اتمي ثابت شده و ايران آماده است كه كليه فعاليتهاي هسته ايش را همچنان و در آينده تحت نظارت آژانس انجام دهد تا هيچ گونه شبهه اي در مورد آينده فعاليتهاي هسته اي باقي نماند. وي نسبت به مانع تراشي هاي كشورهاي قدرتمند از اجراي كنوانسيونهاي معاهدات خلع سلاح هشدار داده و از كشورهاي جهان سوم خواست در اين مورد فعال برخورد كنند.

توكايف وزير خارجه قزاقستان نيز در اين با آقاي دكتر روحاني، سفر وي را براي گسترش روابط دوجانبه و گفتگو در مورد مسائل مهم منطقه اي و بين المللي مهم توصيف نموده و گفت: از ابتكار ايران براي تامين امنيت درياي خزر از طريق همكاريهاي جمعي كشورهاي ساحلي استقبال مي كنيم. استفاده از درياي خزر بايد صرفا براي مقاصد صلح آميز باشد و بايد از ابتكار ايران، براي تهيه كنوانسيون امنيت درياي خزر بهره جست. آقاي توكايف گسترش روابط آستانه - تهران را داراي ظرفيتهاي بسيار بالايي توصيف نموده و خواستار تحرك دو طرف براي عملي ساختن ظرفيتهاي بالقوه موجود شد.

وي اشتراك نظر كشورش با ايران در مورد بحران افغانستان را يادآور شده و نسبت به توسعه ترويج مواد مخدر هشدار داده و آن را تهديدي براي امنيت منطقه خواند. وزير خارجه قزاقستان مواضع ايران و قزاقستان در مورد بحران عراق را نزديك به هم توصيف كرده و گفت: بالاخره در عراق سلاح كشتار جمعي يافت نشد.

به نفع همه كشورهاي منطقه است كه شرايط عراق عادي شود و براي رسيدن به چنين وضعيتي نيازمند پرهيز از يكجانبه گرايي و حضور فعال سازمان ملل است. آقاي توكايف اشتراك نظر ايران و قزاقستان در مورد تروريسم و مواد مخدر را مورد تمجيد قرار داده و گفت: ايران سهم بزرگي در مبارزه با تروريسم و مواد مخدر به عهده دارد.

قزاقستان آماده است مركزي براي ايجاد ديپلماسي بازدارنده عليه تروريسم ايجاد كند كه مايل است ايران نيز از اين ابتكار حمايت كند. وزير خارجه قزاقستان از موضع ايران براي بهره مندي از تكنولوژي صلح آميز هسته اي حمايت نموده و ارزيابي مثبت فعلي آژانس از همكاريهاي ايران را قابل توجه خواهد.

وي تاكيد كرد كه اصول معاهده هسته اي NPT نبايد مخدوش شود.