تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۸۹ - ۰۸:۱۷

کتاب "جامعه در مخاطره جهانی" نوشته اولریش بک و ترجمه محمدرضا مهدی‌زاده در 1500 نسخه و 288 صفحه از سوی انتشارات کویر منتشر شده است.

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: اولریش بک در کتاب "جامعه در مخاطره جهانی"، یکی از جدیدترین و مهمترین نظریات معاصر جامعه‌شناسی را ارائه می‌دهد که در ایران چندان شناخته شده نیست. وی در آن می‌کوشد مفاهیم و ابزار نظری جدید و کارآمدی را معرفی یا بازکاوی کند که هیچ جامعه‌شناس امروزین نباید به سادگی از کنار آنها بگذرد.

چارچوب نظریه جامعه در مخاطره سه مفهوم مخاطره، فردی‌سازی و مدرنیزاسیون بازتابی است. در این جامعه دغدغه نه توزیع خوبیها (ثروت و...) بلکه توزیع بدیها (ضرر و زیان و...) است و چون مخاطرات فراتر از محدودیتهای طبقاتی می‌روند لذا طبقه اجتماعی معنای خود را از دست می‌دهد و کنشگران اجتماعی فردگرا می‌شوند. 

بک همچنین سعی می‌کند نشان دهد برای درک جامعه در مخاطره جهانی که ما امروزه در آن زندگی می‌کنیم، چارچوب مرجع جدیدی لازم است. کانون توجه وی پرسشهای اکولوژیکی و تکنولوژیکی برآمده از مخاطره و دلالتهای جامعه‌شناختی و سیاسی آنهاست. از نظر بک، ما اینک یک سیاست زمین داریم که تا چند سال پیش نداشتیم و این سیاست را براساس پویاییها و تناقضات جامعه در مخاطره جهانی می‌توان درک کرد.

این سیاست سؤالاتی چون محیط زیست چیست؟ طبیعت چیست؟ بیابان چیست؟ انسان چیست؟ را در پی دارد. پرسشهایی که باید آنها را در جایگاهی فراملی صورتبندی و طرح کرد و به آنها اندیشید.

در مانیفست جهان‌وطنی بک، با در نظر داشتن اینکه "تنوع، فردگرایی و شک‌گرایی" تقدیر فرهنگ ماست، مبنای انسجام اجتماعی جدید یا به عبارتی جهان‌وطن‌گرایی جدیدی طرح افکنده می‌شود که در آن عدم قطعیت خلاقانه ناشی از آزادی، جایگزین قطعیت سلسله مراتب تفاوت می‌شود. نویسنده این کتاب مشوق تجربه‌ورزی سیاسی برای شکل دادن اخلاق جهانی مخاطرات مشترک است، تجربه‌ای که می‌تواند جنبشهای قدرتمند جهان وطن را در آینده شکل دهد.

اولریش بک (متولد 1944) استاد دانشگاه مونیخ و مدرسه اقتصادی لندن است و مدرنیزاسیون، فردی‌سازی، جهانی‌سازی و موضوعات بوم‌شناختی از موضوعات مورد علاقه و تخصص وی محسوب می‌شوند. وی همچنین درباره مسائل جامعه‌شناسی کار به ویژه در عصر سرمایه‌داری جهانی و کاهش قدرت اتحادیه‌های کارگری و انعطاف‌پذیری فرآیند کار با نظریه‌پردازی حول نظریه جهان‌وطنی نیز اندیشیده است.

سیاست، سنت و زیبایی‌شناسی در نظم اجتماعی مدرن، سیاست اکولوژیکی در عصر مخاطره، جهانی شدن چیست؟، جهان متهورانه جدید کار، قدرت در عصر جهانی، چشم‌آنداز جهان‌وطنی و جهانی در مخاطره از دیگر آثار این اندیشمند معاصر هستند.