یک هفته نامه غربی با پرداختن به مذاکرات ایران با کشورهای 1+5 در ژنو نوشت : اگر امروز فقط یک آزمون برای دیپلماسی غرب وجود داشته باشد آن آزمون ایران است.

به گزارش خبرگزاری مهر، تایم با ذکر این جمله در ادامه می نویسد: در حالی که تهران تاکید می کند برنامه هسته ای این کشور صرفا برای مقاصد صلح آمیز است، اما آمریکا اصرار دارد که تهران در پی تولید بمب اتم است. و امروز پس از سالها مذاکره، تهدیدها و تحریم ها در متوقف کردن برنانه هسته ای شکست خورده اند و کشورهای غربی در این اندیشه هستند که چگونه می توان تهران را از ادامه این راه بازداشت.

در این هفته کشورهای 1+5 به همراه اتحادیه اروپا مذاکراتی را با ایران در ژنو انجام داد و نتیجه آن ادامه این مذاکرات در ماه ژانویه بود. اما آیا ادامه این مذاکرات سازنده خواهد بود؟

اشتون پس از پایان مذاکرات ژنو عنوان داشت که مذاکراتی مفصل و مشروح با ایران داشته اند. وی همچنین عنوان کرد که در مذاکرات استانبول در ماه ژانویه در مورد مواردی اساسی که مورد نگرانی جامعه جهانی است یعنی همان برنامه هسته ای ایران گفتگو خواهند کرد.

اما از طرف دیگر "سعید جلیلی" دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، سخنان اشتون را متناقض با توافقات انجام شده در ژنو دانست. 

تایم در ادامه می نویسد : از مدتها قبل اروپا در همین موقعیت فعلی خود بوده اما ایران در این مدت به پیشبرد برنامه هسته ای خود مشغول بود. اما گویا در مذاکرات جدید ژنو شرایط به گونه دیگری بود. این مذکرات در حالی برگزار شد که چند روز قبل از آن سایت ویکی لیکس مطالبی را در مورد موضع اعراب حوزه خلیج فارس در ارتباط با برنامه هسته ای ایران و درخواست آنها از آمریکا برای متوقف کردن این برنامه منتشر کرده بود.

علاوه بر آن چند ماه قبل نیز دور جدیدی از تحریم های شورای امنیت علیه ایران به اجرا گذاشته شد و این تحریمها بر خلاف تحریم های قبلی با موافقت بیشتری از سوی روسیه و چین همراه بود.

 تایم در ادامه به نقش اتحادیه اروپا در موضوع هسته ای ایران اشاره کرده و می نویسد : نکته دیگر در مورد مذاکرات جدید آن است که در این مذاکرات اتحادیه اروپا نیز حضور داشت و شرکت کردن نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات ژنو نشان می دهد که این اتحادیه می تواند بار دیگر به عنوان یک بازیگر مهم مطرح باشد.

در این میان هرچند ایران اعلام می کند که سخنان پایانی اشتون بر خلاف توافقات حاصل شده در نشست ژنو بود اما با این حال مشخص است که دو طرف به توافقاتی در این مذاکرات دست یافته اند.

مهمترین این توافقات آن است که اشتون اعلام کرده غرب حق ایران در استفاده از انرژی هسته ای را به رسمیت می شناسد و این می تواند یک گام رو به جلو شد. اینکه توافقات حاصل شده در ژنو می تواند راهگشای حل موضوع هسته ای ایران باشد یا نه موردی است که در مذاکرات استانبول مشخص می شود. بر همین اساس آیا غرب با توجه به شکست فشار و تحریم می تواند با بهره گرفتن از دیپلماسی موضوع هسته ای ایران را حل کند.