شیراز - خبرگزاری مهر: استاد دانشکده علوم دانشگاه شیراز از افت سطح سفره های آب زیرزمینی به عنوان یکی از عواملی یاد کرد که در وقوع پدیده خودسوزی خاک در منطقه سلطان آباد شیراز تاثیر داشته است.

عزت الله رئیسی در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز افزود: سطح سفره آبهای زیرزمینی در این منطقه در زمان قدیم بالا بوده و علاوه بر این، نیزارها و گیاهان دیگری در منطقه سلطان آباد وجود داشته که به دنبال مسکونی شدن منطقه نیزارها از بین رفته اند.

وی ادامه داد: در پی این اتفاق ریشه گیاهان و نیزارها از بین رفته اما به صورت کامل تجزیه نشده و به زغال نارس تبدیل شده است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در این مدت ریشه ها زیر سطح آب بوده و به همین دلیل مرطوب مانده اند اما به دنبال خشکسالیهای سالهای اخیر در استان فارس و شهر شیراز سفره آبهای زیرزمینی کاهش زیادی داشته البته زهکشیهای اهالی برای زراعت نیز در کاهش سفره آبهای زیرزمینی بی تاثیر نبوده و این امر منجر به وقوع آتش سوزی خاک در سلطان آباد شیراز شده است.

وی افزود: علاوه این حفر چاههای آب در بالادست نیز در وقوع پدیده آتش سوزی خاک بی تاثیر نبوده چراکه به دنبال کاهش آب زغالهای نارس رطوبت خود را از دست داده و درپی خشک شدن منجر به آتش سوزی شده است.

رئیسی با بیان اینکه این پدیده به صورت خود به خود صورت گرفته، اظهار داشت: همچنین در پی واکنشهای شیمیایی صورت گرفته و گرمای زیاد، خاک منطقه تحت تاثیر قرار گرفته و از زیر زمین آتش گرفته و باعث ایجاد دود شده است.

امکان سرایت خودسوزی به مکانهای همجوار/راه های مقابله

وی با اشاره به اینکه امکان سرایت آتش به مکانهای همجوار نیز وجود دارد، تصریح کرد: برای جلوگیری از ادامه آتش سوزی باید سطح سفره آبهای زیرزمینی افزایش یابد که برای این کار باید انتهای یک سری از زهکشیها بسته شود که البته زارعین منطقه برای انجام این کار اعلام آمادگی کرده اند.

این استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه حفر زهکشیهایی تا عمق دو متر در این محدوده ضروری است، افزود: برای اینکار باید از مکانهای دیگری آب پمپاژ شود تا سطح سفره آبهای زیرزمینی افزایش یافته و همچنین آتش نشانی گیاهان زیر زمین که در حال سوختن هستند را خاموش کرده یا از بین ببرد.

مشکلات تنفسی عوارض خودسوزی خاک/روسیه و اندونزی شرایط مشابه را تجربه کرده اند

وی در رابطه با عوارض خودسوزی خاک در سلطان آباد اظهار داشت: به دنبال بروز این پدیده گازکربنیک و اکسیدکربن ایجاد شده و برای مردم روستاهای منطقه مشکلات تنفسی ایجاد می کند.

رئیسی گفت: به دلیل اینکه در این آتش سوزی مواد آلی می سوزند زمین نشست پیدا کرده و باعث ایجاد گودال شده و باید دوباره خاک را آورده و این محدوده را پر کرد.

این استاد دانشگاه افزود: البته زارعین این منطقه اعلام کرده اند که چندین بار دیگر این پدیده در سالهای گذشته مشاهده شده و به دلیل بالا بودن سفره آبهای زیرزمینی خودشان برای خاموش کردن آتش سوزی اقدام کرده اند.

به گفته وی این پدیده در اندونزی و روسیه نیز مشاهده شده که شرایطی مانند این پدیده در استان فارس داشته اند.