سبحان الله علیپور در گفتگو با خبرنگار مهر به دیگرعوامل در تخریب پیش از موعد جاده ها اشاره کرد و افزود: نداشتن حداقل اعتبارات مناسب برای نگهداری راههای موجود خود به خود دو موضوع اتفاق خواهد افتاد یکی سطح سرویس راههای موجود کمتر می شود و دیگری اینکه اگر بخواهید مسیرها را تعمیر، نگهداری و به روز رسانی کنید به یقین باید هزینه های بیشتری پرداخت شود تا حدی که موقع ساخت مشخصاتی که داشته پیدا کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: عواملی که در استان گیلان باعث تخریب پیش از موعد جاده ها می شود شامل عبور و مرور وسائط نقلیه سنگین با تناژ خارج از حد مجاز، همزمانی اجرای آسفالت در راههای استان با عبور ترافیکی که برحسب اضطرار وجود دارد، سرعت گیریها، ایجاد حفاری در مسیر راهها استان و در حریم جاده ها، شرایط آب و هوایی، برف روبی و سایر موضوعات فنی است.
مدیر کل راه و ترابری گیلان درخصوص نقاط حادثه خیزاستان نیز گفت: طبق هماهنگی که بین راه و ترابری، حمل ونقل و پلیس راه در سنوات گذشته پیگیری شده است 59 نقطه حادثه خیز در استان وجود داشته که از این تعداد 45 مورد برطرف و سایر موارد با بهسازی و ساماندهی تقاطع ها رفع خواهد شد.
وی در ادامه به مصوبات سفر رئیس جمهوری به گیلان اشاره کرد و افزود: در دور اول سفرهیئت دولت به استان 16 مصوبه در زیر مجموعه وزارت راه و ترابری استان که مشتمل بر هشت اداره است، مصوب شد هم اکنون 90 درصد پیشرفت دارد و همچنین در دور دوم سفر نیز 18 مصوبه شامل این مجموعه شد که در حال حاضر بالای 60 درصد پیشرفت برخوردارند.
علیپورهمچنین در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه "در تمامی کشورهای پیشرفته دنیا مقوله راهداری و حفظ آن کمتراز مقوله راهسازی نیست، این مقوله در گیلان به چه صورتی است"، یادآورشد: برای نگهداری راههای موجود طبق نرم استاندارد جهانی سه تا شش درصد ارزش راههای هر استان باید برای نگهداری سالانه آنها هزینه شود.
وی افزود: در استان گیلان نیز متناسب با اعتبارات دراین بخش پیگیریهای لازم انجام می شود ولی تفاوت آن چیزی که باید باشد و آن چیزی که موجود است، تلاش شبانه روزی همکاران نشان می دهد که وضع موجود را حفظ تا ایمنی برای کاربران جاده ایجاد شود.