امام حسن(ع )، نخستين فرزند امام على(ع) و فاطمه زهرا (س) ، در نيمه ماه رمضان سال سوم هجرى در شهر مدينه ديده به جهان گشود . آن حضرت پس از شهادت امام على(ع ) شش ماه بر مسلمين خلافت كرد . آن امام والامقام در طول عمر مبارك خود دو بار تمام ثروت و دارايى خويش را در راه خدا بخشيد و سه بار تمام اموال خود را وقف كرد. به گفته مورخان ، امام حسن مجتبى(ع )، فردى شجاع، دلير و مبارز بود و در غالب جنگ هايى كه امام علي( ع) حضور داشتند آن حضرت نيز حضور داشت و در خط مقدم قتال عليه كفار بود . امام حسن(ع ) مسئوليت امامت و رهبرى شيعيان را درفضايي نا بسامان و آشفته به عهده گرفتند. در اين زمان امام (ع) به ناچار در برابر كيد و مكر معاويه قرار گرفت و ناچار شد كه تنها گزينه باقيمانده يعني صلح را انتخاب كند . بي شك ارزش صلح امام حسن( ع )، با توجه به شرايط زماني ومكاني خاص خود رخ داد ، كمتر از جنگ و شهادت امام حسين (ع) نبود . بسياري دليل صلح امام حسن را يقين ايشان به وجود شك و ترديد در توده هاى مردم نسبت به مبارزه با معاويه مي دانستند . خيانت طرفداران ايشان ، تهديد و تطميع هاي معاويه و نهايتا تشكيل مثلث زر و زور و تزوير باعث بروز وقايعي شدند كه امام (ع ) را مجبور به امضاي صلحنامه با معاويه كردند . در اين شرايط امام مجتبى(ع ) منطقا و قاعدتا نمي توانست وارد مبارزه با معاويه گرددتا اينكه ايشان ناچار به پذيرش صلحِ تحميلى شد. بر اساس اين صلحنامه ، حكومت به اين شرط كه به كتاب خدا و سنت رسول او و سيره خلفاى صالح، عمل كند به معاويه سپرده مي شود. در ضمن ، پس از معاويه خلافت به عهده امام حسن(ع) واگذار مي گرديد . همچنين معاويه بر اساس اين صلحنامه ملزم شد كه دشنام دهي به اميرالمؤمنين على(ع ) و بد گفتن از ايشان بر منابر را ممنوع سازد .در امان بودن ياران امام على (ع ) عدم تعرض به آنان و محفوظ ماندن جان و مال و فرزند و ناموس شان از هر گزندى از ديگر مفاد اين صلحنامه به شمار مي رفت . بي ترديد مي توان گفت صلح امام حسن(ع )، چهره واقعى معاويه را آشكار ساخت ودستگاه جور او را به مردم شناساند . از اين رو معاويه درصدد حذف حضور فيزيكي امام بر آمد و سرانجام، نقشه كشتن امام را طرّاحى نمود . امام حسن(ع) در سال پنجاه هجرى، به وسيله زهرى كه همسرش جعده به دستور معاويه به او خوراند، در 48 سالگى به شهادت رسيد. مزار شريفش در قبرستان بقيع، در كنار سه امام معصوم ديگر، زيارتگاه خيل شيفتگان آن حضرت است.
ورود سفير امام حسين (ع ) به كوفه :
درپانزدهم رمضان سال60هجري قمري حضرت مسلم بن عقيل كه حامل پيام حضرت امام حسين(ع) بود وارد كوفه شد. امام حسين در مقابل اصرار و دعوتهاى مكرر مردم كوفه از ايشان براي حضور در اين شهر و به دست گرفتن زمام امور شيعيان ، به منظور ارزيابى دقيق اوضاع كوفه و ميزان علاقه و استقبال مردم و تهيه مقدمات لازم و شناسايى و سازماندهى و تشكل نيروهاى انقلابى، تصمصم گرفتند كه مسلمبن عقيل، برادرزاده اميرالمؤمنين و پسر عموى خود را به اين ماموريت محرمانه گسيل دارند. چراكه ايشان هم آگاهى سياسى و درايت كافى داشت و هم تقوا و ديانت . و خويشاوند نزديك امام نيز بود. مسلم، همراه با قيسبن مسهر صيداوى و عمارة بن عبدالله ارحبى با تحمل مشقتهاى توانفرساى راه، پس از بيست روز، خود را به كوفه رساند . مسلم، در چنين روزي وارد كوفه شد و به خانه مختار ثقفى، كه از شيعيان خالصحضرت على(ع) و ازعلاقهمندان به اهلبيتبود، رفت. آن حضرت پس از مدتي كه در منزل مختار ساكن بود شاهد بيعت گروههاي مختلف مردم با خود و در واقع امام حسين( ع) بود . به نوشته برخي تاريخ نويسان ميزان بيعت كنندگان پس ازمدتي به هجده هزار تن رسيد . اما همين بيعت كنندگان پس از وقوع حوادثي به دليل ترس و واهمه از حاكميت و همچنين تطميع از سوي فرمانداران او را به شهادت رساندند .
بازگشت جزاير ايراني به موطن اصلي ( ايران ) :
درچنين روزي در سال 1350 ه ش به همت نيروي دريايي ارتش ، جزاير ايراني ابوموسي ، تنب بزرگ و تنب كوچك به موطن اصلي شان ، ايران ، بازگشتند . مجلس شوراي ملي هم اين اقدام نيروي دريايي ايران را تاييد كرد ، ولي برخي كشورهاي عربي از جمله عراق در برابر آن موضع منفي اتخاذ كردند . سوريه ، ليبي ، كويت ، سعودي وامارات متحده عربي به ايران اعتراض كردند. اين دولت ها پس آن برضد ايران به شوراي امنيت سازمان ملل شكايت كردند .
وقوع آخرين جنگ صليبي :
در چنين روزي در سال 1270 ميلادي ، هشتين و آخرين جنگ صليبي رخ داد . جنگ هاي صليبي به جنگ هايي گفته مي شود كه در آن مسيحيان براي رهايي بيت المقدس از دست مسلمانان در قرون يازده و دوازده ميلادي بدان دست مي يازيدند . نخستين كسي كه لواي جنگ را برافراشت راهبي بنام پطرس از اهالي فرانسه بود . جنگ هاي صليبي هشت جنگ است كه در جنگ اول و چهارم هيچيك از پادشاهان اروپايي دخالت نداشتند و فقط نجبا و اصيل زادگان بودند كه بر صليبي ها فرمانروايي مي كردند . غير از جنگ اول در باقي جنگ ها مسيحيان از مسلمانان شكست خوردند .
حمله انگلستان به برمه :
در چنين روزي در سال 1612 ميلادي بريتانيا ي كبير به كشور برمه حمله كرد. ميانمار يا برمه درقرن سيزدهم ميلادي به تصرف مغولها درآمد . پس از استقرار كمپاني هند شرقي ، بريتانيا اين كشور را در چنبره استعمار خود در آورد و ادامه اين امر موجب بروزجنگي گسترده ميان مردم ميانمار و استعمارگران انگليسي شد . اين كشور در سال 1948 ميلادي از انگلستان مستقل و در نوزدهم آوريل همان سال به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .
قتل عام مردم روستاي كفر قاسم در فلسطين اشغالي :
در چنين روزي در سال 1335 ه ش ( 1956 ميلادي )صهيونيستها در يـك كشتار جمعي دهها تن از اهالي روستاي كفر قاسم راكـه در حـال بازگشت از سر كار خود بودند ، به قتل رساندند .
تشكيل نخستين ناوگان دريايي آمريكا :
در چنين روزي در سال 1775 ميلادي براي نخستين بار ناوگان نيروي دريايي آمريكا تشكيل شد .
تاييد قانون اساسي روسيه تزاري :
در چنين روزي در سال 1905 ميلادي تزار نيكلاس دوم، قانون اساسي روسيه را مورد تاييد قرار داد .
تشكيل كابينه موسوليني :
در چنين روزي در سال 1922 ميلادي موسوليني كابينه خود را در ايتاليا تشكيل داد . بنيتو موسوليني ديكتاتور و رهبر فاشيست ايتاليا در سال 1919 گروه پيروان ناسيوناليست خود را بنيان نهاد كه همگي آنان به اعمال تروريستي دست مي زدند. در سال 1922 پس از راهپيمايي به سوي رم به مقام نخست وزيري رسيد . در دوران زمامداري خود اتيوپي و آلباني را متصرف شد ، در اسپانيا به ياري ژنرال فرانكو شتافت و با هيتلر پيمان اتحاد بست . وي پس از پايان جنگ جهاني دوم به هنگام فرار توسط پارتيزانهاي ايتاليايي دستگير و در 28 آوريل 1945 تير باران شد .
پخش فيلم جنگ جهاني :
در چنين روزي در سال 1938 ميلادي اورسن ولز نابغه سينما ، ملت آمريكا را با فيلم خود به وحشت انداخت . اين فيلم تلويزيوني ، جنگ جهاني نام داشت .
جايزه صلح نوبل :
در چنين روزي در سال 1953ميلادي دكتر آلبرت شوايتزر جايزه نوبل صلح را از آن خود كرد . شوايتزر به عنوان پزشك انساندوست خدمات مهمي به مردم بومي آفريقا ارائه داد.
پرتاب شاتل فضايي چلنجر9 :
در چنين روزي در سال 1985 ميلادي بيست ودومين شاتل فضايي ميسيون ، چلنجر 9 ، به فضا پرتاب شد . اين سفينه هشت مسافر را همراه خود داشت كه دو تن از آنان آلماني و يك تن دوچ بود .
تولد فرانسيسكو مادرو :
در چنين روزي در سال 1873 ميلادي فرانسيسكو مادرو انقلابي بزرگ مكزيكي به دنيا آمد . وي بين سالهاي 1911 تا 1913 رييس جمهور اين كشور بود .
تولد فيودور داستايوسكي :
در چنين روزي در سال 1821 ميلاددي فيودور ميخايلوويچ داستايوسكي يكي از بزرگترين داستان نويسان دنيا در مسكو و در خانواده اي ادب دوست ديده به جهان گشود . پدرش مردي خوش اخلاق نبود اما مادرش زني از خانواده اي اصيل و فرهنگي بود.او دوران كودكي را باسختي و مشقت بسيار گذراند . به سال 1834 وارد آموزشگاه شبانه روزي شد و پس از مرگ پدر و مادرش از مسكو به پترز بورگ رفت . وي در موسسه مهندسي نظامي سن پترزبورگ به تحصيل پرداخت و پس از پايان دوره مهندسي به ادبيات بطور جدي روي آورد. داستايفسكي درسال 1846 نخستين كتاب خود با عنوان بيچارگان (آزردگان )را منتشر ساخت كه با تحسين بسياري از برخي منتقدين روبرو شد . وي اثر دوم خود را به نام همزاد منتشر كرد. داستايوسكي در اواخر دهه 1840 به شدت سياسي شد و به گروه پتراشفسكي راه يافت و در بحث هاي آنان درباره سوسياليسم و انقلاب شركت كرد. اما حاصل اين فعاليت ها آن بود كه همراه با ديگر اعضاي گروه پتراشفسكي دستگير شد، به زندان بيفتد و در دادگاه نظامي به اعدام محكوم شود.حكم مجازات مرگ كه به دستور تزار، نيكلاي اول، صادر شده بود به زندان با اعمال شاقه و تبعيد تبديل شد و داستايوسكي در سال 1850 با دست و پاي زنجير شده به سيبري تبعيد گرديد. پس از گذشت چهار سال در زندان ، او به پترز بورگ بازگشت . وي بعد از اين واقعه ازدواج كرد اما ازدواج او نيز توام با شادي نبود. پس از اين سختي ها و تجربه كردن هاي مختلف وي به شدت مذهبي شد بطوريكه اين امر در آثار بعدي او كاملا نمايان است . وي در پاييز 1865، نوشتن شاهكار خود با عنوان " جنايت و مكافات " را آغاز كرد ، امابه د ليل نگارش رمان قمارباز نوشتن آن را موقتا رها كرد . داستايوسكي در همين سالها دو رمان عمده خود، ابله و جن زدگان را نوشت. داستايوسكي نويسنده بزرگي است كه استاديش در نقاشي روحيه و اخلاق مردم سرزمين خودش نمايان است . نثرش تاحدودي پيچيده و پر از اصطلاح و كنايه است . او در داستانهايش به موضوع بيش از لفظ تكيه دارد . برادران كارا مازوف ، يادداشت هاي زير زميني و خانه اموات از ديگر آثار معروف اويند . از وي به عنوان اولين نويسنده اي ياد مي كنند كه به روانشناسي شخصيت هاي خود توجه جدي نشان داد و از آن پس در آثار ديگران نيز رواج يافت . موضوع نيهيليسم نيز در داستان هاي وي قابل پي گيري است.
تولد ريچارد پرينسلي شريدان :
در چنين روزي در سال 1632 ميلادي ريچارد پرينسلي شريدان نمايشنامه نويس معروف انگليسي به دنيا آمد . "مدرسه رسوايي" و" رقبا" عناوين مهمترين آثار ادبي اويند .
تولد پل والري :
درچنين روزي درسال 1871 ميلادي پل والري شاعر، مقاله نويس و منتقد ادبي فرانسوي ديده به جهان گشود . والري پس ازطي دوران كودكي ، در مدرسه شبانه روزي مون پليه مشغول به تحصيل شد . در همين زمان ذوق ادبي او آشكار گشت و او به مطالعه آثار نويسندگان بزرگ فرانسوي پرداخت. وي توانست به دانشگاه برود ودردانشگاه دررشته حقوق تحصيل كند اما اين رشته عشق فراوان او به ادبيات را سيراب نمي كرد .وي نخستين شعر خود را در يكي از مجلات مارسي منتشركرد . با انتشار روز افزون آثار او بسياري از روشنفكران آن زمان فرانسه او را شاعري جدي تلقي كردند و بر گرد وي حلقه زدند. البته برخي از انديشه هاي وي رنگ ياس هاي فلسفي فيلسوفان آن دوران فرانسه را به خود گرفت . والري بعدها به عضويت آكادمي فرانسه در آمد . در ميان آثاراو دو موضوع عشق و زن بسيار نمودارند . برخي وي را پايه گذار مكتب سمبوليسم در شعر قلمداد مي كنند اما در آثار وي احساس گرايي موج مي زند . شبي با آقاي تست ، پارك جوان ، مجموعه مقالات ، و واقعيت ها عناوين مهمترين اثر اويند . وي سرانجام در بيستم ژوئيه 1945 دار فاني را وداع گفت .
تولد ازرا پاند :
در چنين روزي در سال 1885 ميلادي ازرا پوند شاعرايتاليايي ديده به جهان گشود . در آثار او مي توان رگه هايي از اشعار شاعران قرون وسطا وهمچنين نماد گرا يي هاي فرانسوي را ديد . وي به سال 1914 كتاب تصويرسازان را منتشر كرد. او در سال 1930به سوي اقتصاد كشيده شد ودر برنامه راديويي خود به تبليغ انديشه هاي فاشيستي موسوليني پرداخت . بعد از جنگ دوم جهاني مقامات آمريكايي او را دستگير كردند و لي به علت اختلال حواس وي را راهي دار المجانين ساختند . سرودهاي پيسيان و كانتوس ناوين مهمترين آثار ادبي اويند .
تولد لويي مال :
لويي مال كار گردان فرانسوي در چنين روزي در سال 1932 ميلادي به دنيا آمد ." آتلانتيك سيتي "، "ماه سياه "و "زنده باد ماريا" عناوين مهمترين آثار سينمايي اويند .
تولد كلود لولوچ :
لولوچ كارگردان آمريكايي در چنين روزي در سال 1937 ميلادي متولد شد ." يك مرد و يك زن "، "گربه و موش" و" بولرو "عناوين مهمرتين آثار اويند.
در گذشت آلن روت :
در چنين روزي در سال 1972 ميلادي آلن روت موسيقيدان آمريكايي و رهبر اركستر دار فاني را وداع گفت . نمايش "ميلتوان برل " عنوان مهمرتين اثر موسيقايي اوست . وي در سن 66 سالگي دار فاني را وداع گفت .