عدم رعايت بهداشت جسمي و روحي در محيط هاي كار باعث فلج شدن 15 كودك در يك كارگاه زيرزميني توليد كفش شد.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر اين كارگاه كفش كه در منطقه اكبرآباد ( نسيم شهر) از شهركهاي نزديك رباط كريم  واقع شده است ، داراي 30 كارگر جوان و نوجوان  بوده كه  12 نفر آنها دچار بيماري فلج شده و مدت يك سال است  خانه نشين شده اند .

گفته مي شود كار كردن مداوم با چسب  مخصوص كفش به دليل انتشار گازي كه بر روي اعصاب كارگران تاثير منفي بر جاي گذاشته موجب از كار افتادن توانايي حركتي اين كارگران جوان شده است .

يونس قاسمي نوجوان 19 ساله  يكي از كارگران اين كارگاه توليدي كفش در خصوص چگونگي ابتلا به بيماري فلج كفاشان مي گويد: نزديك به هفت تا هشت ماه در كارگاه توليد كفش كار مي كردم، در سال گذشته به طور ناگهاني عضلات پايم منفبض شد و بعد از مدتي بيماري ام پيشرفت كرد و پس از اينكه به چند پزشك مراجعه كردم و نيتجه اي نداشت به بيمارستان شريعتي رفته و به مدت 18 روز در اين بيمارستان بستري شدم و بدون نتيجه از بيمارستان مرخص شدم.

وي ادامه مي دهد: پس از ترخيص از بيمارستان به چند پزشك طب سوزني و حجامت مراجعه كردم و تا حدي بهبود يافتم در صورتي كه پيش از مراجعه به بيمارستان شريعتي مي توانستم راه بروم اما پس از مرخصي از اين بيمارستان حتي توانايي راه رفتن هم نداشتم.

قاسمي با بيان اينكه در يك كارگاه 105 متري 30 تا 35 نفر مشغول كار بوديم ،  مي گويد: دو نفر ديگر از بچه ها هم كه همشهري ام بودند كه در اين كارگاه كار مي كردند نيز دچار معلوليت شدند و تا وقتي كه بستري نشده بودم تعدادمان به 12 نفر رسيد اما اين كارگاه تعطيل نشده و فقط مكان آن تغيير كرد.

قاسمي با بيان اينكه چندين كارگاه كفاشي ديگر نيز در اين محدوده وجود دارد اما اطلاعي از شرايط و وضعيت آنها ندارم، در خصوص شكايت از كارفرما مي گويد: چون پزشكان علت بيماري را تشخيص ندادند نتوانستيم شكايت كنيم و هم اكنون نيز به علت اينكه بدنم تا حدي بي حس است و نمي توانم براحتي راه بروم بنابراين توانايي كار كردن ندارم و به ناچار در خانه مانده ام.

وي در باره هزينه درمان مي گويد: براي 45 جلسه طب سوزني، هر جلسه 10 هزار تومان مي داديم و هزينه 18 روز بستري در بيمارستان نيز 50 هزار تومان شد و علاوه بر اينها به مدت سه ماه هم براي فيزيوتراپي و طب سوزني مراجعه كردم و به صورت روزانه بايد 15 هزار تومان پرداخت مي كردم كه البته تمامي اين هزينه ها را كارفرماي كارگاه پرداخت كرد. 

بسياري از حوادث تلخ همانند اين حادثه در محيط هاي كار بويژه در نقاط محروم كشور اتفاق مي افتد چرا كه در اغلب اين محيط ها ضمن اينكه شرايط مناسب براي فعاليت فراهم نيست ، حتي كارفرمايان از ابتدايي ترين امكانات بهداشتي نظير گذاشتن  تهويه در فضاهاي بسته براي كارگران، خودداري مي كنند كه البته همه اينها ناشي از بي توجهي مسوولان وزارت بهداشت نسبت به بهداشت محيط كار و همچنين عدم استفاده از طب كار در محيط هاي كار است.

دكتر خسرو صادق نيت  دبير انجمن طب كاردر گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر در خصوص عدم توجه به طب كار در كشور وتاييد فلج شدن نوجوانان اين كارگاه كفاشي مي گويد: اهميت ندادن به طب كار در ميان مسوولان وزارت بهداشت به گونه اي است كه در سال گذشته، در اين كارگاه توليد كفش كار در اكبر آباد تهران به علت عدم تهويه و استنشاق حلال پخش شده در فضا كه ناشي از نوع چسب به كار رفته در كفش ها بود ،‏ 15 نفر كارگر نوجوان فلج مي شوند اما مسوولان در اين خصوص كاري انجام نمي دهند.

وي با بيان اينكه حلال اين چسب مصرفي در اين كارگاه به گونه اي است كه اگر فردي يك تا دو ماه در معرض آن  قرار گرفته به گونه اي كه حلال آن از راه پوست و يا تنفس وارد بدن شود مي تواند اعصاب بدن را فلج كرده و به اين ترتيب دست و پاي فرد به طور كامل فلج مي شود، اظهار مي دارد: پس از اطلاع از اين موضوع، انجمن طب كار مسوولان در وزارت بهداشت و درمان را نسبت به اين اتفاق آگاه كرد اما متاسفانه اين كارگاه حتي مورد تذكر مسوولان وزارت بهداشت و درمان هم قرار نگرفت و در نهايت با پيگيري هاي مستمر، وزارت كار اين كارگاه را تعطيل كرد.

اين متخصص طب كار مي گويد: سالانه تعداد زيادي ناشنوايي ناشي از شغل و محيط شغلي در كشور اتفاق مي افتد  ،همچنين در سال گذشته 10 مورد مرگ ناشي از سيليكوز داشتيم كه به علت استنشاق سيليس موجود در محصولات معدني رخ داده است اما با اين وجود بازهم به بيماري هاي ناشي از كار و محيط آن توجهي نمي شود.

دبير انجمن طب كار تصريح مي كند: با وجود مشكلات بسيار در خصوص طب كار و بيماري هاي ناشي ازآن ، نمي توان تنها چند بيماري را به عنوان شايع ترين بيماري ها در زمينه طب كار در كشور نام برد چرا كه در بسياري از محيط هاي شغلي حتي به ساده ترين نكات بهداشتي براي حفظ سلامتي روح و جسم توجه نمي شود.