به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، از ابتدای روز سه شنبه ورود موج جدید گرد و غبار که از روز گذشته وارد کشور شده است هوای استانهای غرب کشور را در شرایط هشدار قرار داد تا مردم این استان بازهم روزهای غبار آلود را تجربه کنند.
این در حالیست که امروز استانهای کردستان، ایلام و همدان یکی از آلوده ترین روزهای خود را پشت سر گذاشتند ولی استان لرستان با وجود درگیر بودن با پدیده ریزگردهای عربی به دلیل بارش باران روزی نسبتا سالم را پشت سر گذاشت.
فرود بارانهای گل آلود از آسمان لرستان
هر چند آلودگی امروز هوای لرستان را می توان از باران غبار آلودی که بر پنجره های خانه ها، لباسهای مردم و شیشه ماشین های در حال تردد در سطح شهر مشاهده کرد ولی به هر روی این بار حضور ریزگردهای عربی در آسمان لرستان با خوش شناسی مردم این استان به خاطر بارش بارانهای بهاری گره خورد.
عکس تزئینی است
مسئول مرکز پایش اداره کل محیط زیست استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد در مورد آلودگی فعلی هوای استان لرستان اظهار داشت: در حال حاضر مطابق آخرین سنجشهای صورت گرفته میزان ذرات معلق در هوای این استان 260 میکروگرم بر مترمکعب است.
آلودگی هوا دو برابر حد استاندارد
الهام برنا استاندارد ذرات معلق در هوا را 150 میکروگرم بر مترمکعب عنوان کرد و ادامه داد: در حال حاضر آلودگی هوای استان لرستان حدود 1.7برابر حد استاندارد می باشد.
مسئول مرکز پایش اداره کل محیط زیست استان لرستان از بارشهای باران به عنوان عامل خنثی کننده شدت گرد و غبار در استان یاد کرد و بیان داشت: لرستان در سال گذشته شاهد 90 روز غبارآلود بوده است.
برنا با بیان اینکه امروز دومین روز آلوده استان در سالجاری بر اثر ورود موج جدید ریزگردهای عربی است، خاطر نشان کرد: عمده شهرستانهای استان امروز شاهد ورود دومین روز آلودگی هوا بودند.
وی با بیان اینکه بارشهای باران گرد و غبار موجود در هوای استان را شسته است، تصریح کرد: این در حالیست که همچنان آسمان استان به محض قطع بارشها شاهد خودنمایی آلودگی ناشی از گرد و غبار است.
خوش شناسی لرستان در مقابله با ریزگردهای عربی در یک روز بارانی!
مسئول مرکز پایش اداره کل محیط زیست استان لرستان از بارش های بهاری به عنوان خوش شناسی استان در مواجهه با موج جدید ریزگردهای عربی یاد کرد و گفت: فرود بارانهای گل آلود به خاطر گرد و غبار موجود در هوای استان است.
سرپرست اداره کل هواشناسی استان لرستان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد اظهار داشت: در طول 24 ساعت گذشته آسمان همه شهرستانهای استان شاهد بارانهای بهاری بوده است.
نورالدین سپهوند با اشاره به وجود پدیده ریزگردهای عربی در آسمان اکثر شهرستانهای استان، تصریح کرد: با این وجود به دلیل استمرار بارشها در استان از میزان گرد و غبارها به شدت کاسته شده است.
وی ادامه داد: هم اکنون با وجود بارندگی ها همچنان لرستان درگیر پدیده ریزگردهای عربی است که امید می رود با ادامه بارشها این پدیده به سرعت از آسمان استان محو شود.
بنابر این گزارش گرد و غبار در لرستان چند سال است که مردم این استان را درگیر کرده ولی هنوز چاره ای اصولی برای آن اندیشیده نشده است. ریزگردهای عربی امروز به مهمان دائمی این استان تبدیل شده اند؛ البته مهمانی که نفس صاحب خانه را بند می آورد!
روند افزایشی روزهای آلوده در بام طبیعت ایران
استان لرستان سال 88 را با 100 روز آلوده را پشت سر گذاشت و در سال 89 نیز شاهد چندین موج ضعیف و شدید ریزگردهای عربی بود تا حاصل آن 90 روز آلوده و پر غبار باشد.
این در حالی است که همواره لرستان به عنوان سرزمینی با طبیعت زیبا و دلکش در ایام مختلف سال زبانزد بوده که وضعیت ریزگردهای عربی و خسارات آن به طبیعت موجب خدشه به این موهبت الهی شده است.
این در حالیست که پدیده ریزگردهای عربی علاوه بر تاثیرات سوء بر سلامت مردم لرستان موجب وارد شدن خسارات زیادی به عرصه های طبیعی استان از جمله جنگلهای بلوط و مراتع لرستان شده است.
همچنین خسارات بالای ریزگردهای عربی به کندوهای زنبور عسل در این استان موجب چالش جدی در زمینه تولید عسل - به عنوان سوغات لرستان- شده است.
به هر حال با وجود گلایه های مردم و تذکرات مکرر نمایندگان استانهای غرب کشور در زمینه ضرورت چاره اندیشی مسئولان برای معضل گرد و غبار به نظر می رسد هنوز نشست های چندجانبه مسئولان محیط زیست دستاورد قابل توجهی را در پی نداشته است.
نفسهای غبارآلود غرب کشور و نشستهای بی نتیجه!
به هر روی با وجود وعده های مسئولان محیط زیست در زمینه برگزاری نشست هایی با مسئولان کشورهای همسایه برای حل مشکل به نظر می رسد هیچ کدام از این راهکارها نتیجه عملی به دنبال نداشته است تا امروز سلامت مردم استانهای غرب کشور دستخوش پدیده ای باشد که 80 درصد منشا آن را باید در کشورهای همسایه ایران جستجو کرد.
با این اوصاف تصمیمات برای رفع این چالش زیست محیطی باید در سطح بین المللی و با رایزنی های مختلف از طریق نهادهای مرتبط پیگیری شود و تصمیمات در این زمینه باید در قالب برنامه های بلندمدت و با همکاری و ورود نهاد بین المللی و ابزارهای قانونی در دست این نهادها صورت گیرد چرا که در حال حاضر کشور ایران به عنوان محور بحران تنها کشوری است که مردمانش از این وضعیت رنج می برند و این موضوع شاید از نظر اهمیت برای کشورهای منشا بحران چندان مورد اعتنا نباشد.