مجتبی احمدزاده در گفتگو با خبرنگار مهر در قم، اظهار داشت: میانگین تجویز داروی ضد میکروبی در کشور ۵۰ درصد است که این رقم در استان قم ۳۹ و ۴ دهم در صد میباشد که این نشان دهنده پائین بودن تجویز این دارو در استان قم نسبت به میانگین کشوری است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مصرف خودسرانه دارو در قم زیاد است بیان داشت: مصرف خود سرانه دارو و بخصوص داروهایی که برای مدت زیادی در یخچال نگه داری میشوند خود باعث ایجاد مسمومیت دارویی میشوند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم در این حال با اشاره به اینکه قم از لحاظ تجویز و مصرف دارو نسبت به برخی از نقاط کشور آمار بهتری را دارد تصریح کرد: اما هشدار میدهیم که آمارهای کنونی نیز بالا است و باید در تجویز و مصرف منطقی دارو توجه ویژه شود.
وی در ادامه به فعالیتهای کمیته تجویز و مصرف منطقی داروی دانشگاه علوم پزشکی قم اشاره کرد و اظهار داشت: دانشگاه علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی و جمعی از پزشکان متخصص و فوق تخصص در این کمیته عضو هستند.
احمدزاده در ادامه با بیان اینکه کاهش آمار تجویز و مصرف دارو در استان نتیجه تلاش و زحمات این کمیته است ابراز کرد: تاکنون ۱۲۳ هزار نسخه دارو در این کمیته مورد بررسی قرار گرفته است و نسخههایی که تجویز دارو در آن زیاد و یا با مشکلی همراه بوده از پزشک تجویز کننده دعوت شده تا با حضور در این کمیته توجیه علمی و علت تجویز دارو را توضیح دهد که دراین زمینه به برخی از پزشکان تذکرات شفاهی و کتبی داده شده است.
مردم در مراجعه به پزشک اصرار در تجویز دارو دارند
وی در ادامه با اشاره به اینکه برخی از مردم در مراجعه به پزشک اصرار به تجویز دارو دارند گفت: باور نادرستی نیز وجود دارد که مردم تصور میکنند پزشکی که دارو تجویز نکند از تخصص لازم برخورداری نیست و نیز برخی از مردم انتظار دارند تا با مصرف دارو در ۲۴ ساعت بیماری آنها بهبود یابد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم گفت: این درحالی است که حداقل زمان ممکن برای بهبود بیماری یک هفته است و چنانچه بیمار مکررا به پزشک مراجعه و دارو مصرف کند مقاومت میکروبی در وی ایجاد میشود.
وی در ادامه با اشاره به هفته سلامت عنوان داشت: این هفته همه ساله در سراسر جهان از ۱۸ فروردین ماه آغاز و تا ۲۴ فروردین ماه ادامه دارد و هرساله برای این هفته از سوی سازمان بهداشت جهانی شهعاری تعیین میشود که شعار امسال هفته سلامت «مقاومت به دارویهای ضد میکروبی تهدیدی جهانی» است.
احمدزاده عنوان داشت: به اعتقاد من این شعار جامع و کامل است و چنانچه کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی به خوبی بتوانند برنامههای خود را در رابطه با این شعار تدوین و اجرا کنند ثمرات خوبی برای کشورهایشان خواهد داشت.
برخی ازآماری که درباره مصرف دارو در ایران منتشر میشود غیرواقع است
وی در ادامه به برخی از آمارهای بالایی که در باره مصرف آنتی بیوتیکها و مصرف خود سرانه دارو در ایران منتشر میشود اشاره داشت و ابراز کرد: آمارمصرف آنتی بیوتیکها و همچنین مصرف خودسرانه دارو در ایران بالا است اما برخی از آماری که ارائه میشود غیر واقع و عجیب و غریب است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه افزایش مصرف دارو در کشور افزایش نقطهای است اظهار داشت: به عنوان مثال مصرف دارویی مانند کرتون درکشور بالا است اما ازبرخی از نقاط کشور مصرف این دارو برای بیماریهایی چون دیابت و فشار خون از استاندارد جهانی نیز پائینتر است.
۲۰ درصد بستریها در کشور ناشی از عوارض وارویی است
احمدزاده ادامه داد: طبق آمار ۲۰ درصد از بستری شدن افراد در بیمارستانهای کشور مربوط به عوارض دارویی است.
وی در ادامه با تاکید بر عدم مصرف خودسرانه دارو عنوان کرد: عدم تجویز دارو توسط فرد دارای صلاحیت علمی، ایجاد خطر برای فرد مصرف کننده و ایجاد عوارض دارویی از جمله مشکلاتی است که در مصرف خوسرانه دارو ایجاد میشود.