کرمان - خبرگزاری مهر: پس از 117 روز از زمین لرزه 6.5 ریشتری شرق کرمان پس لرزه های محمد آباد ریگان ادامه داد و زلزله زده ها همچنان در انتظار بازسازی خانه های ترک خورده هستند.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، استان کرمان با 18 گسل فعال و دهها گسله در مناطق مختلف استان کرمان بدون شک یکی از لرزه خیز ترین مناطق جهان است و طبق آمار طی دو دهه اخیر هزاران نفر بر اثر زمین لرزه در کرمان جان خود را از دست دادند که زمین لرزه بم و زرند در این میان بیشترین آمار را به خود اختصاص دادند.

در این میان مقاوم سازی مهمترین نقش در کاهش خسارات زمین لرزه ها را دارد و باز سازی بم و زرند طی سالهای گذشته به الگویی برای بازسازی مناطق تخریب شده در کشور تبدیل شد و از شهر جدید بم می توان به یکی از مهمترین نمادهای بشر دوستی در جهان نام برد بگونه ای که با همکاری و کمک اکثر جوامع جهان و پیگیریهای چشمگیر دولت کار بازسازی این شهر در زمانی کوتاه به پایان رسید و به گفته کارشناسان هم اکنون این شهر به مستحکم ترین شهر ایران تبدیل شده است.
 
آخرین زمین لرزه مهیب کرمان زمین لرزه 6.5 ریشتری گسل محمد آباد ریگان بود که خوشبختانه بدلیل قرار گرفتن کانون اصلی این زمین لرزه در ارتفاعات غیر مسکونی و هم چنین استفاده از مصالح ابتدایی و سبک در ساخت خانه های محدود این منطقه خسارت سنگینی در مرکز زمین لرزه روی نداد اما روستاها و شهرهای نزدیک به کانون زمین لرزه خسارت دیدند.
 
پس لرزه های شدید ریگان ادامه دارد
 
تنها در دو شهرستان در محدوده هزاران خانه از 30 تا 80 درصد تخریب شدند و این درحالی است که حتی یک هفته از زمان بروز زمین لرزه ریگان که 29 آذرماه 89 روی داد تاکنون پس لرزه های این گسل پایان نیافته است.
 
زلزله زده های ریگانی
 
شدید ترین این زمین لرزه ها 6 ریشتر در 7 بهمن ماه سال گذشته روی داد و آخرین این زمین لرزه ها و طی هفته گذشته بیش پنج زلزله در این مناطق روی داد که بزرگترین آنها نیز 4.6 ریشتر بود.
 
4600 خانه 30 تا 80 درصد خسارت دیده اند
 
این درحالی است که طبق اعلام مسئولان در ریگان سه هزار خانه و در فهرج هزار و 600 خانه آسیب دیده اند و این درحالی است که خانه های آسیب دیده خشت و گلی هستند بگونه ای که برخی از این مناطق خطر ریزش در طوفانهای سهمیگن شرق کرمان را نیز دارند.
 
به آمار خانه های تخریب شده زلزله ریگان باید دهها مدرسه و ساختمانهای تجاری و سایر سازه ها را نیز اضافه کرد.
 
تحصیل دانش آموزان در فضای باز ادامه دارد
 
بگونه ای که پس از گذشت نزدیک چهار ماه از زمین لرزه هزاران دانش آموز از ترس بروز زمین لرزه در مدارس غیر مقاوم در فضای باز درس می خوانند و سر پوش آنها چادرهای توزیع شده در مدارس است.
 
تداوم زمین لرزه ها و ادامه زندگی مردم در این سازه های نیمه تخریب و ترک خورده این مسئله را یادآوری می کند که باید هر چه زودتر عملا بازسازی این واحدهای مسکونی آغاز شود و استحکام سازی در این مناطق ضروری است.
 
مصداق لزوم بازسازی این واحدها نیز حدود ده هزار خانه ای است که پس از زمین لرزه بم در این دو شهرستان مقاوم سازی شد و در زمین لرزه 6.5 ریشتری ریگان بخوبی مقاومت کردند.
 
زندگی در خانه های ترک خورده و ادامه پس لرزه ها
 
در این میان خانه های نیمه ویران با توجه به ادامه فعالیت گسل محمد آباد در این منطقه به خطر جدی تبدیل شده است هر چند گسل فعال در تمامی پس لرزه های متعدد ماههای اخیر همان گسل در منطقه غیر مسکونی است اما باید به این نکته نیز توجه کرد که گسلهای بم، ریگان و حتی گسله زمین لرزه زرند نا شناخته بودند و پس از زمین لرزه و بجای گذاشتن خسارات جانی شناخته شدند.
 
آنچه که در خصوص بازسازی زمین لرزه ریگان انتظار می رود بازسازی سریع واحدهای مسکونی و کمک دولت در این زمینه است زیرا بدون شک مردم زلزله زده ریگان و فهرج یکی از محرومترین اقشار جامعه محسوب می شوند و خود توان بازسازی منازل زلزله زده را ندارند.
 
اسکان موقت عشایر زلزله زده
 
اما پس از گذشت ماهها از زمین لرزه شرق کرمان مردم زلزله زده در انتظار اجرایی شدن بازسازی هستند و طبق گفته فرمانداران ریگان و فهرج هم اکنون عملا بازسازی در مرحله تشکیل پروانه هستند و قرار است برای دریافت وام بازسازی به بانکهای عامل معرفی شوند.
 
3000 هزار واحد مسکونی ریگان در مرحله پروانه سازی
 
فرماندار ریگان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان با اشاره به وجود سه هزار واحد مسکونی نیازمند بازسازی در ریگان گفت: این واحدهای مسکونی در زمین لرزه 6.5 ریشتری آسیب دیده اند و هم اکنون عملا در مرحله پروانه سازی و معرفی به بانک قرار دارند.
 
محمد برزنگ تصریح کرد: در فاز اول بازسازی دو هزار و 530 واحد بر اساس اولویت بندی انجام شده بر اساس میزان تخریب به بانک معرفی می شوند در مرحله بعد نیز سایر این واحدهای مسکونی معرفی خواهند شد و درنهایت پس از دریافت وام کار بازسازی توسط خود اهالی انجام می شود.
 
وی بر مقاوم سازی در این شهرستان تاکید کرد و با اشاره به زلزله خیز بودن منطقه باید در امر ساخت و ساز در این شهرستان جدی وارد شد و نظارت کامل نیز بر روند بازسازی انجام خواهد شد.
 
2 واحد مسکونی ساخته شده است
 
وی در خصوص میزان واحدهای به اتمام رسیده در بازسازی ریگان گفت: هم اکنون دو واحد مسکونی ریگان که در اثر زمین لرزه برخی از ساکنانشان جان خود را از دست دادند کاملا ساخته شده است.
 
وی گفت: بنیاد مسکن به صورت بلاعوض این منازل را احداث کرده است.
 
وی با اشاره به اینکه برای ساخت این واحدهای خسارت دیده زمین لرزه پیمانکار مشخص نشده است گفت: باید کار ساخت و ساز توسط مردم انجام شود.
 
امکان طولانی شدن بازسازی وجود دارد
 
برزنگ گفت: به همین علت امکان دارد بازسازی کامل مقداری به طول بیانجامد زیرا بنیاد مسکن تنها کار پروانه سازی و معرفی به بانک را انجام خواهد داد.
 
وی ادامه داد: خوشبختانه در بازسازی زمین لرزه 5 دی ماه 82 در شهرستان ریگان 10 هزار واحد بازسازی شدند.
 
خانه های فهرج اکثرا خشت و گلی است
 
فرماندار فهرج نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان در خصوص واحدهای زلزله زده این شهرستان گفت: در زمین لرزه شرق کرمان هزار و 600 واحد مسکونی صدمه دیده اند.
 
حسین زین الصالحین افزود: در شهرستان فهرج بخش قابل توجهی از واحدهای مسکونی از مصالح غیر مقاوم ساخته شده اند و اکثر این خانه ها خشت و گلی هستند.
 
وی تصریح کرد: بازسازی واحدهای تخریب شده بر اثر زمین لرزه در فهرج در مرحله پروانه سازی قرار دارد و بزودی صاحبان این منازل برای دریافت وام به بانک معرفی خواهند شد.
 
مشکل خانه های نیمه تمام حل شد
 
زین الصالحین خاطرنشان کرد: مهمترین مشکل فهرج در خصوص منازلی بود که قبل از زلزله وام چهار میلیونی برای مقاوم سازی دریافت کرده بودند اما بدلیل کمبود نقدینگی عملا خانه ها نیمه تمام باقی مانده بود و امکان استفاده از آنها وجود نداشت که با دستور استاندار به هر کدام از این واحدها دو میلیون تومان دیگر وام اختصاص یافت و از یک هفته گذشته اعطای این وامها آغاز شده است و تکمیل این واحدها بزودی انجام می شود.
 
وی با اشاره به درحال اتمام بودن پروانه سازی خانه های آسیب دیده در زمین لرزه اخیر شرق کرمان نیز گفت: انتظار می رود کار بازسازی این واحدهای مسکونی نیز پس از اعطای وام طی سال جاری به اتمام برسد.
 
آنچه که مسلم است طی سالهای گذشته 90 هزار واحد مسکونی مقاوم در بخش مسکن روستایی کرمان احداث شده است و امید می رود با تلاش مسئولان و تسریع در روند بازسازی واحدهای مسکونی ریگان و فهرج کار احداث واحدهای مسکونی شرق کرمان به اتمام رسد.
 
نکته دیگر و فراموش شده نیز خانه های تخریب شده زمین لرزه 5.8 ریشتری نگار است که در نیمه سال گذشته روی داد که در آن زمین لرزه نیز حدود دو هزار خانه صدمه دید و هنوز گزارشی در خصوص وضعیت بازسازی این مناطق نیز ارائه نشده است.