یک کارشناس اردنی گفت مداخله نظامی غرب در بحرین نیز وجود دارد، چرا که از تصمیم شورای همکاری خلیج فارس برای سرکوب مردم در این کشور تمجید می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، "معین ربانی" کارشناس اردنی در گفتگو با روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه" در پاسخ به این پرسش که آیا مداخله نظامی ناتو در لیبی تنها دخالت نظامی این سازمان در یک کشور عربی خواهد بود اظهار داشت: اگر شما به دقت نگاه کنید می بینید که مداخله نظامی غرب در بحرین نیز وجود دارد. در هر حال غرب تصمیم شورای همکاری خلیج فارس برای سرکوب مردم در این کشور را تمجید و از آن استقبال کرد. البته من اعتقاد ندارم که در آینده ناتو در هر کشور عربی که مردم آن علیه حکومت به پا خواسته اند مداخله خواهد کرد.

این کارشناس اردنی مخالفت آلمان در شورای امنیت برای مداخله نظامی ناتو در لیبی را تصمیمی درست ارزیابی کرد و اظهار داشت: من اعتقاد دارم که آلمان در این موضع خود جنگ عراق را به یاد آورد و اینکه خطرات و ریسک های یک مداخله نظامی بر نکات مثبت آن غلبه خواهد کرد.

وی درباره تصمیم اتحادیه عرب و موافقت این اتحادیه برای مداخله نظامی غرب در لیبی نیز گفت: اتحادیه عرب در اصل از هر طرحی که واشنگتن پیشنهاد می دهد استقبال می کند. این اتحادیه از دولت هایی تشکیل شده که آرزوهای غرب را در کشورهایشان برآورده می کنند. بنابراین من این موضوع را خیلی مهم ارزیابی نمی کنم که تقاضای اتحادیه عرب را به عنوان پوششی برای این مداخله نظامی در نظر بگیریم.

این کارشناس اردنی در پاسخ به این پرسش که غرب تا پایان کار مبارک و بن علی به آنها وفادار ماند اما درباره قذافی چنین رفتاری نداشت اظهار داشت: دلیل آن این است که رفتارهای غرب با کشورهای عربی مبتنی با آنچه که ارزشهای غربی نامیده می شود نیست بلکه بیشتر بستگی به این دارد که آن کشور عربی تا چه حد علایق غرب در منطقه را برآورده کرده و در روابط با اسرائیل تاثیر گذار است. مبارک و بن علی در این زمینه برای غرب خوب عمل کرده بودند.

وی افزود: اما قذافی به گونه ای دیگر بود. وی به طور سنتی مناسبات مسئله سازی با غرب داشت. بنابراین به نظر من تصمیم غرب برای مداخله نظامی در لیبی کمتر به رفتار بد قذافی با ملتش ربط دارد. فاکتورهای دیگری در این میان تاثیر داشتند. مهمترین دلیل آن این است که غرب می خواهد نفوذ مستقیمی بر دولت جدید لیبی داشته باشد چرا که این کشور منطقه ای سرشار از منابع نفتی است.

ربانی افزود: در هر صورت دلایل انسانی و بشر دوستانه نیست این عملیات نظامی در لیبی را جهت دهی می کند.

این کارشناس اردنی درباره احتمال وسعت عملیات نظامی ناتو و طولانی شدن آن اظهار داشت: همواره احتمال رویداد این واقعه بیشتر می شود.در ابتدا فقط ایجاد منطقه پرواز ممنوع مد نظر بود اما حالا می بینیم که غرب حداقل نمایندگان برخی شورشیها در لیبی را به رسمیت شناخته است.و عملیات نظامی در این کشور نیز در حال گسترش است و هیچ تاثیری در دفاع از غیر نظامیان در این کشور ندارد. نتیجه این عملیات نظامی می تواند به آشفتگی و اغتشاش بیشتر بیانجامد اگر حکومت ها تصمیم به عملیات نظامی با کمک نیروهای زمینی خود بگیرند.

وی در بخش پایانی این مطلب خاطر نشان کرد: من اعتقاد دارم که بهار عربی مدت طولانی در کشورهای عربی پایدار خواهد ماند و همه چیز به گونه ای دیگر در این کشورها جریان پیدا خوهد کرد. در پایان همه رژیمهای عربی حتی آنهایی که حکومت هایشان همچنان در راس باقی مانده اند تغییر خواهند کرد. پیغام این بهار عربی به همه کشورهای منطقه این است که معادلات گذشته دیگر در هم ریخته است.