رئیس پژوهشکده علوم دریایی موسسه ملی اقیانوس شناسی، کاهش و افزایش سطح آب دریای خزر را وابسته به اقیانوس اطلس و حوزه رود "ولگا" دانست و افزود: پیش بینی های تراز آب دریای خزر تنها برای چند ماه است.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر حمید علیزاده امروز شنبه در حاشیه کارگاه آموزشی تغییرات تراز آب دریای خزر در پاسخ به خبرنگار مهر با اشاره به عوامل ایجاد کننده تراز آب دریای خزر، افزود: عمده آب دریای خزر از حوزه "ولگا" است که مساحتی به اندازه ایران دارد در صورتی که بارندگی در این حوزه زیاد باشد با افزایش سطح آب در این دریا مواجه هستیم.

رئیس پژوهشکده علوم دریایی موسسه ملی اقیانوس شناسی ادامه داد: علاوه بر حوزه رود ولگا، تغییرات اقلیم در اقیانوس آتلانتیک و دریای سیاه نیز بر روی دریای خزر تاثیر دارد از این رو برای پیش بینی روند تغییرات در دریای خزر باید تغییرات اقلیم در اقیانوس اطلس شمالی و دریای سیاه را مورد بررسی قرار دهیم.

وی با تاکید بر اینکه 70 درصد از تغییرات اقلیم کشور متاثر از تغییرات اقلیم اقیانوس اطلس و دریاهای وابسته به آن است، یاداور شد: برای برآورد تغییرات آب دریای خزر علاوه بر تغییرات اقلیم باید اثرات چرخه آب دریای خزر را مورد توجه قرار دهیم چراکه در صورتی که چرخه آب دریا سریع باشد به دلیل آنکه آب سرد در سطح قرار می گیرد، میزان تبخیر کاهش می یابد از این رو سطح آب افزایش می یاید.

علیزاده همچنین در پاسخ به مهر با تاکید بر اینکه پیش بینی های روند تغییرات آب دریای خزر در حد چند ماه است؛ اضافه کرد: کلیه محیطهایی که شرایطی مشابه دریای خزر دارند پیش بینی ها تنها برای چند ماه است.

وی با اشاره به اثرات تغییرات تراز آب دریای خزر بر روی سواحل، افزود: تغییرات تراز آب علاوه بر اینکه موجب غرقابی تاسیسات ساحلی می شود، موجب می شود که آب لب شور دریا در آب شیرین سواحل نفوذ کند.

رئیس پژوهشکده علوم دریایی موسسه ملی اقیانوس شناسی، با تاکید بر اینکه در بلند مدت این جریانها می تواند بر روی تولیدات زیستی حوزه دریای خزر تاثیر بگذارد، خاطر نشان کرد: آلاینده های دریا در سواحل رسوب می کند و پس از مدتی مدفون می شوند که در صورت افزایش تراز، آب به سواحل نفوذ کرده و با فعال کردن این رسوبها، آلاینده ها وارد دریا می شود که این امر موجب می شود که حیات آبزیان و انسان به مخاطره بیفتد.

وی با تاکید بر اینکه چرخه آب در تراز پایین و بالای دریای خزر متفاوت است، یاداور شد: چرخه آب موجب توزیع یکسان مواد مغذی، اکسیژن محلول در آب و ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی دریا می شود و در صورت اختلال در این چرخه، میزان تولیدات زیستی دریا کاهش می یابد.