شرکتهای فعال در حوزه تلفن اینترنتی با توجه به مخاطرات امنیتی و تضعیف موقعیت رقابتیشان به دلیل پرداخت عوارض بالا، خواستار کاهش عوارض دریافتی ناشی از ترافیک VOIP از 100 ریال به 10 ریال شدند.

به گزارش خبرنگار مهر، به دنبال ساماندهی بازار تلفن اینترنتی در کشور و از سرگیری فعالیت 114 شرکت بخش خصوصی فعال در این حوزه، سازمان نظام صنفی رایانه ای و انجمن شرکتهای اینترنتی مقدمات ایجاد دو تعاونی "تفتان" و "تلفا" را برای یکپارچه سازی این فعالیت آماده کردند و مذاکرات خود را برای دریافت مسئولیت ارائه خدمات VOIP با شرکت ارتباطات زیرساخت از سر گرفتند که نتیجه این مذاکرات در آستانه امضای قرارداد ارائه خدمات تلفن اینترنتی در چارچوب وظایف مشخص به این دو تعاونی است.

طبق توافقات اولیه قرار است از این پس ترافیک اورجینیشن از کانال دو تعاونی "تفتان" و "تلفا" عبور کند که براین اساس شرکت ارتباطات زیرساخت برای تضمین این قرارداد که مدت آن یک سال است ضمانت نامه 400 میلیون تومانی و 300 میلیون تومان پیش پرداخت از دو تعاونی مذکور مطالبه کرده است. همچنین تعهدات دیگر منوط به انجام درست قرارداد و انجام ماهانه 10 میلیون ترافیک برای هر تعاونی است و براین اساس برای هر دقیقه ترافیک مکالمه مبلغ 10 تومان به شرکت ارتباطات زیرساخت عوارض تعلق می گیرد.
 
اما از آنجایی که به اعتقاد ارائه دهندگان تلفن اینترنتی عوارض درنظر گرفته شده برای ترانزیت ترافیک تلفن اینترنتی نسبت به درآمد شرکتها بالا است، انجمن شرکتهای اینترنتی طی نامه ای رسمی به وزارت ارتباطات خواستار کاهش این عوارض شد و اثرات مثبت تعدیل تعرفه ترانزیت ترافیک 114 شرکت اوریجینیشن برای کشور و فعالان بخش خصوصی را شرح داد.
 
دلایلی برای تعدیل تعرفه ترانزیت تلفن اینترنتی
 
به گزارش مهر، شرکتهای ارائه دهنده تلفن اینترنتی کاهش جذابیت اقتصادی برای هدایت ترافیک از مسیر غیر زیرساخت، افزایش رقابت پذیری شرکتهای مجاز در مقایسه با خدمات ارائه شده توسط شرکتهای بین المللی، افزایش رقابت پذیری خدمات شرکتهای مجاز در مقایسه با خدمات مجموعه های غیر مجاز داخلی، افزایش ترافیک مجاز ترمینیشن و جلوگیری از افرایش نرخ خدمات نهایی به مصرف کننده را از جمله اثرات مثبت تعدیل تعرفه ترانزیت ترافیک اوریجینیشن عنوان کردند.
 
براین اساس شرکتهای اینترنتی معتقدند که با کاهش عوارض دریافتی، جذابیت اقتصادی عبور ترافیک از مسیرهای پیش بینی نشده در قانون از بین رفته و با عبور حجم عمده ترافیک صادره از طریق درگاه زیرساخت، نگرانی های امنیتی و نظارتی نهادهای مسئول در این خصوص برطرف می شود.
 
همچنین در صورت بالا بودن تعرفه، تعداد بسیاری از مصرف کنندگان خدمات VoIP ترجیح می دهند جهت صرفه جویی در هزینه مکالمات بین الملل خود از خدمات  و محصولات "SoftPhone" شرکتهای بین المللی مانند اسکایپ، Yahoo Msg وICQ Phone  استفاده کنند که این امر خارج از کنترل شرکت ارتباطات زیرساخت است و براین اساس بررسی های شرکتهای اینترنتی نشان می دهد روند بهره برداری از این خدمات با افزایش ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت شتاب و رشد روزافزونی یافته است.
 
در همین حال به اعتقاد شرکتهای اینترنتی بهره مندی از مزیت رقابتی ناشی از عدم پرداخت عوارض توسط مجموعه های غیرشرکتی و یا فاقد مجوز که هم اکنون به صورت غیرعلنی است باعث شده تا این مجموعه ها با تعرفه هایی به مراتب کمتر از شرکت های دارای مجوز به ارائه خدمات اقدام کنند و حجم قابل توجهی از ترافیک عبوری از درگاههای خارج از کنترل ارتباطات زیرساخت کشور را به خود اختصاص دهند که در صورت اصلاح و کاهش عوارض فعلی، شرکتهای دارای مجوز حداقل در شرایط برابر با مجموعه های فاقد مجوز قرار گرفته و این امر در درازمدت به بازگشت ترافیک به مسیرهای مجاز و از طریق شرکتهای تحت نظارت می انجامد.
 
تلاش برای کاهش هزینه های VOIP پس از هدفمندی یارانه ها
 
به گزارش مهر، شرکتهای تلفن اینترنتی بر این باورند که دریافت عوارض بالای کنونی ارائه دهندگان خدمات تلفن غیرمجاز را نیز در موقعیت رقابتی برتر نسبت به ارائه دهندگان خدمات مجاز تلفنی در داخل قرارداده به گونه ای که بسیاری از کاربران خدمات در خارج کشور نیز با انگیزه کاهش هزینه به استفاده از SoftPhone های شرکتهای بین المللی روی آورده اند که به تبع حجم تماسهای وارده را که از مبادی مجاز وارد کشور می شوند کاهش داده و از سوی دیگر مخاطبان تماس خود در ایران را که غالبا از خدمات شرکتهای دارای مجوز استفاده می کنند نیز به استفاده از این نوع محصولات ترغیب می کنند.
 
همچنین اثر تعدیل کننده کاهش عوارض دریافتی از شرکتهای VOIP بر افزایش هزینه های مستقیم و غیرمستقیم ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و نرخ تورم سالانه که شرکتهای ارائه دهنده این خدمات را در شرایط دشوار اقتصادی قرارداده بسیار مشهود است که این امر این شرکتها را ناگزیر به افزایش تعرفه مصرف کننده کرده است.
 
براین اساس شرکتهای اینترنتی از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی خواسته اند که با توجه به مخاطرات امنیتی و تضعیف موقعیت رقابتی شرکتهای دارای مجوز ناشی از تداوم اخذ عوارض بالای کنونی، نسبت به کاهش عوارض دریافتی از شرکتهای دارای مجوز از 100 ریال به 10 ریال اقدام شود.
 
انجمن صنفی شرکتهای اینترنتی ایران با شرکت ارتباطات زیرساخت نیز مذاکرات متعددی داشته و با اطمینان از نظر مساعد این شرکت برای آثار مثبت کاهش عوارض، از کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات درخواست کرده تا با بررسی آثار مثبت ناشی از کاهش این عوارض نسبت به کاهش این مبلغ موافقت به عمل آورد.
 
به گزارش مهر، تامین ترافیک اینترنت کشور به انحصار در اختیار شرکت ارتباطات زیرساخت است و تمامی داده های صوت و یا تصویر مبتنی بر IP از درگاههای IP تحت کنترل این شرکت عبور داده می شوند.
 
پیش از این شرکتهای دارای مجوز فعالیت تلفن اینترنتی حق امتیاز خود را در قالب تعرفه ویژه پهنای باند اینترنت برای کاربری VOIP می پرداختند که به صورت میانگین معادل 20 ریال به ازای هر دقیقه ترافیک صادره محسوب می شد.
 
حداکثر نرخ ترافیک تلفن اینترنتی به ازای هر دقیقه عبوری از سخت افــزارهای ویژه "سافت فونهای" شرکتهای بین المللی به صورت استیجاری در بازارهای جهانی معادل شش صدم یک سنت یورو یعنی نزدیک به 10 ریال است.