به گزارش خبرگزاری مهر، سردار اسکندر مومنی سه شنبه در حاشیه نشست خبری خود با تاکید به اینکه از زمان اجرای قانون جدید راهنمایی و رانندگی دوماه می گذرد، اظهارداشت: در این قانون جدید همه عوامل از جمله راننده، سرنشین، خودرو ساز، راهساز، پلیس و همه مولفههای دخیل در امر رانندگی در نظر گرفته شده است.
وی افزود: قانون جدید جریمه محور نیست و همه مولفههای دخیل را مدنظر قرارداده که شامل انواع جریمه به صورت قانون گذشته از حالت گزارش پلیس و جریمه راننده است.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی کشور با بیان اینکه رسانهها قانونهای جدید نیروی انتظامی را خوب اطلاعرسانی میکنند، تصریح کرد: یکی از دلایل آغاز خوب اجرای قانون جدید همین واقعیت اطلاعرسانی صحیح رسانههای مکتوب، خبرگزاریها و سایتهای خبری بوده است.
قانون جدید بعد از 40 سال بازنگری شده است
وی به حضور در همایش کلانتری، پاسگاه و لزوم آشنایی با اجرای قانون جدید راهنمایی و رانندگی در اصفهان اشاره کرده و افزود: این قانون جدید بعد از 40 سال بازنگری شده که مهمترین نکته آن خارج شدن قانون گذشته از حالت گزارش پلیس و جریمه راننده است.
سردار مومنی با تاکید به اینکه در این قانون جدید همه عوامل از جمله راننده، سرنشین، خودرو ساز، راهساز، پلیس و همه مولفههای دخیل در امر رانندگی در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: قانون جدید جریمه محور نیست و همه مولفههای دخیل را مدنظر قرارداده که شامل انواع جریمه به صورت برگ جریمه، درج نمره منفی برای راننده، ابطال گواهینامه و مجازات تکمیلی در نظر گرفته شده است.
فقط دو درصد از مردم اصرار برتخلف دارند
وی در ادامه به رعایت 95درصدی قانون توسط مردم اشاره کرد و گفت: بیشتر مردم قانون را رعایت میکنند و کمتر از دو درصد اصرار بر تخلف دارند که جهتگیری این قانون جدید با رعایت حال مردم برای این دو درصد جدی گرفته میشود.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی کشور با اشاره به اینکه بالغ بر یک ماه از اجرای این قانون جدید میگذرد، اضافه کرد: هر چند اجرای قانون در همه بخشها رعایت نشده و فقط در قانونهای صریح و بدون آیین نامه اجرا شده است ولی در کاهش تصادفات و تلفات تاثیر و انضباط، بهتر و سرعت متوسط در جادهها کاهش پیدا کرده که این امر نشاندهنده اثرگزاری قانون محسوب میشود.
وی با بیان اینکه در سایر موارد باید ارزیابی صحیحی کرد تا تخلف کاهش و ایمنی و انضباط افزایش پیدا کند، گفت: استان اصفهان به دلایل ورود مسافران و گردشگران از جمله شهرهای مهم کشور به لحاظ ظرفیتی است که به عنوان نقطه اتصال شمال به جنوب و بالعکس محسوب میشود.
آمار تصادفات بر اثر واژگونی خودرو در اصفهان بالا است
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی کشور به کاهش تصادفات اصفهان در سال 1389 اشاره کرد و افزود: استان اصفهان رتبه نخست کاهش تصادفات در کشور را داشته که در سال گذشته این آمار دو درصد گزارش شده، که در دو ماه ابتدای سالجاری با قانون جدید این رقم به 10 درصد رسیده است.
وی با تاکید به اینکه استان اصفهان توانسته تصادفات جادهای خود را کاهش دهد، اضافه کرد: هنوز آمار تصادفات بر اثر واژگونی خودرو در اصفهان به واسطه وجود معبر جادهها و یکنواخت و کویری بودن تصادفات رتبه نخست را دارد.
مومنی همچنین وجود موتورسواران و تخلفات ناشی از آنها را از دیگر مشکلات اصفهان دانست و گفت: 80 درصد موتورسواران در اصفهان کلاه ایمنی استفاده نمیکنند که با برنامه ویژه در این خصوص قانون جدید اعمال میشود.
مبلغ 90 میلیون تومان دیه پیشنهاد کارشناسی است
وی در ادامه نشست خود بر افزایش دیه به 90 میلیون تومان و نیز تاثیر در کاهش تصادفات بیان داشت: ما نظر کارشناسانه خود را اعلام کردیم و تایید دیه توسط قوه قضایه قطعی میشود و این مبلغ دیه 90 میلیون تومان مبلغ مشورتی و کارشناسی با توجه به در نظر گرفتن ارزش جان انسانهاست.
این مقام انتظامی به هدفمندی یارانهها و افزایش درآمد شرکتهای بیمه اشاره کرد و دیه 90 میلیون تومانی را حق مردم و تکلیف محوله از سوی مسئولان دانست و افزود: افزایش دیه علاوه براینکه حق بازماندگان ناشی از فوت است در کاهش تصادفات تاثیرگذار است.
خودروهای فاقد کمربند ایمنی شش ماه فرصت نصب کمربند دارند
وی از قانون جدید بستن کمربند ایمنی سرنشینان عقب خودرو از 10 اردیبهشت سالجاری در جادههای کشور خبر داد و گفت: برخی خودروها دو کمربند و برخی سه کمربند و برخی اصلا کمربند ندارند که برای خودروهای بدون کمربند ایمنی سرنشین عقب مدت شش ماه وقت داده شده است که خودورهای خود را مجهز به کمربند ایمنی کنند.
مومنی با تاکید به اینکه بستن کمربند ایمنی سرنشینان خودرو فقط برای جادههای بیرون از شهر اجباری شده است، اضافه کرد: در سطح شهر بستن کمربند ایمنی سرنشینان عقب الزامی نیست.
وی درخصوص جریمه نبستن کمربند سرنشینان عقب خودرو گفت: هنوز جریمه جدیدی برای نبستن کمربند ایمنی سرنشین عقب در نظر گرفته نشده و در صورت تخلف، جریمه طبق دستورات قبلی اخذ میشود.
یک میلیون و 600 هزار خودرو سال گذاشته شماره گذاری شده است
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی کشور در ادامه به تمهیدات ویژه پلیس برای ایمنی خورروها و نیز عدم نداشتن کیسه هوای خودروها پرداخت و گفت: در سال 1389 بالغ بر یک میلیون و 600 هزار خودر و نیز 800 هزار موتورسیکلت شمارهگذاری شده است که در شمارهگذاری خودرو 16درصد و در موتورسیکلت 37 درصد افزایش در شمارهگذاری داشتهایم.
وی با بیان اینکه در سال گذشته بالاترین رکورد شمارهگذاری در تاریخ کشور را برای خودرو داشتهایم، ادامه داد: به همان اندازه که افزایش تولید خودرو داریم باید افزایش ایمنی هم داشته باشیم.
سردار مومنی به نصب ترمز ایبیاس و نیز کیسه هوا اشاره کرد و گفت: قانون نصب کیسه هوا از سال 1385 مصوب ولی اجرایی نشد و این درحالی است که 4 میلیون خودرو در این سال اکنون به 13 میلیون رسیده که در مدت چهار سال بیش از چهار برابر شده است.
وی تصریح کرد: از دولت و مجلس خواسته شده که برای کنترل کیفیت خودروها دستگاه کنترل کیفیت خودرو باید توسط یک دستگاه مستقل انجام شود.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی در ادامه به تمهیدات پلیس در جادههای کویری اصفهان در خور و بیابانک اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه حجم تصادفات در این جادهها به علت واژگونی زیاد است، به زودی در منطقه کویری طبس و محور خور استقرار پلیس و ایمنی جاده اخاذ میشود.
وی همچنین از افزایش کمکهای امداد و نجات خبر داد و گفت: 22 درصد از تصادفات جادهای کشور حین انتقال به بیمارستان و یا در بیمارستان صورت میگیرد که نیروی انتظامی تلاش میکند با ایجاد کمپهای استراحت و افزایش نکات ایمنی و استقرار پلیس در این مسیرها تصادفات را به حداقل برساند.
در جاده تهران ـ اصفهان سیستم هوشمند نصب می شود
سردار مومنی از نصب سسیتم هوشمند در جادههای تهران و اصفهان خبرداد و گفت: از اولویتهای برنامه پنجم توسعه نصب سیستم هوشمند در جادههای تهران و اصفهان است.
وی به نصب سیستم هوشمند در جادههای کشور پرداخت و گفت: اکنون در جاده تهران ـ مشهد و اصفهان ـ شیراز مجهز به این سیستم شده است که تمام موارد رانندگی اعم از سرعت، تخلفات و تصادفات، محاسبه سرعت غیرمجاز را از طریق سیستم هوشمند به صورت شبانهروزی مطابق با پیشرفتهترین دستگاههای روز دنیا در طول شبانهروز انجام میدهد.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی اثرات نصب این سیستم در جادهها را قابل توجه دانست و گفت: به زودی در مسیر تهران و اصفهان در نقاط قم ـ کاشان ـ سلفچگان مجهز به دور سیستم کنترل کننده هوشمند میشوند.
وی به رویکردهای این فرماندهی در خصوص ایمنی خودرو اشاره کرد و افزود: ایمنی خودرو، ترمز بدون قفل و ای بی اس و نیز کیسه هوا امسال جدی گرفته میشود و نیز در همین راستا در کل تولیدات داخل کشور ترمز بدون قفل در دستور کار قرار گرفته و پلیس راهنمایی و رانندگی هم در این زمینه هیچ کوتاهی نخواهد کرد.