به گزارش خبرنگار مهر، امروز رشد بالای طلاق در استان کرمانشاه، این پدیده شوم را به یک روند ومعضل مهم اجتماعی برای استان تبدیل کرده و متاسفانه روزبه روز افزایش نیز می یابد به گونه ای که به اعتقاد کارشناسان امروز طلاق بعنوان یکی از بدترین معضلات اجتماعی در استان شناخته می شود.
اگردر یک روز کاری سری به راهروهای دادگاه خانواده بیاندازیم یا گذرمان به آنجا بیفتد چه بسیار زنان و مردانی را می بینیم که با بچه های قد و نیم قد و معصوم در راهروها نشسته و منتظر رسیدگی به مشکل یا به عبارتی در صف صدور مجوز طلاق ایستاده اند، طلاقی که می تواند پدیده های شوم بسیاری را با خود به همراه داشته باشد و تمام اعضای خانواده را دچار آسیب کند.
کارشناسان، عوامل مختلفی را در افزایش طلاق در کشور دخیل دانسته و بیش از همه روی عوامل اقتصادی و فرهنگی تاکید دارند، بنابراین نرخ نگرانکننده طلاق در ایران از طرفی به نابسامانی وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه صحه میگذارد و از طرف دیگر، سیاستهای دولتی برای کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی را بیثمر و ناموفق معرفی میکند.
بسیاری معتقدند، بیکاری، تورم، اعتیاد، مشکلات متعدد اقتصادی، کمرنگ شدن تعاملات اجتماعی، فاصله نسلها و... دلایل اصلی افزایش طلاق در کشور است اما آیا می توان به این موارد اکتفا نمود و از سایر دلایل طلاق چشم پوشی کرد.
عدم شناخت کافی جوانان از یکدیگر و همین طور آشنا نبودن با روشهای درست همسرداری و راهکارهای بهتر زندگی کردن شاید یکی از مقولات بسیار مهمی باشد که امروزه می تواند بعنوان یکی از دلایل دیگر طلاق در کشور از آنها یاد کرد.
لزوم آموزش ازدواج در کشور ما به خوبی احساس نشده است
در کشورهای دیگر برای رفع این مشکل در چند سال اخیر بر لزوم ارائه آموزش به زوجهای جوان جهت آشناسازی آنها با مباحث مختلف زندگی اقدامات موثری انجام شده و نتایج مثبتی نیز بدست آمده است اما در کشور ما، لزوم ارائه چنین آموزشهایی آن طور که باید احساس نشده و تنها مشاورههایی به زوجها در این مورد که چگونه رفتار کنند تا کارشان به طلاق نکشد، ارائه شده است.
این در حالی است که اصلی مهم در آسیب شناسی اجتماعی میگوید، این آسیبها را نمیتوان به کلی از بین برد ولی میتوان پیشگیری کرد اما آیا همین آموزشها پاسخگوی زوجهای جوان بوده است، اگر کافی بوده پس چرا آمار طلاق روز به روز افزایش می یابد.
مشاوره ها و روشهای ارائه شده و آموزشهای قبل و بعد از ازدواج که طی چند سال گذشته در کشورمان ارائه شده نه تنها نتوانسته آسیب را کاهش دهد که صرف هزینههای هنگفت نیز در بر داشته لذا می طلبد از سوی کارشناسان و مسئولان نسبت به بازنگری این آموزش ها اقدام جدی صورت گیرد.
از سال 80 آمار طلاق در کشور روند رو به رشد داشته است
نگاهی به آمار دهه 80 نشان می دهد که از سال 1380 به بعد طلاق در کشور با شتاب بیشتری نسبت به سالهای گذشته سیر صعودی داشته است، به گونه ای که بررسی نمودار نسبت طلاق به ازدواج طی سه دهه گذشته نشان میدهد که این نسبت 28 درصد افزایش داشته است.
طبق آمارها، سال گذشته بالاترین نرخ طلاق با 8.2 درصد به استان تهران و پایینترین آن با 3.8 درصد به استان ایلام مربوط بوده، این آمارها حاکی از آن است که استانهای تهران، کردستان، کرمانشاه، خراسان رضوی بیشترین و ایلام، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری و یزد کمترین میزان طلاق را به خود اختصاص دادهاند.
آمار ازواج در کرمانشاه 3.3 درصد کاهش یافته است
در این رابطه احد جودی مدیرکل ثبت احوال استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در سال گذشته 2.1 درصد نسبت به رشد جمعیت و 13 درصد نسبت به سال 88 افزایش طلاق دراستان کرمانشاه داشته ایم، اظهار داشت: در سال 89، چهارهزار و 174 فقره و در سال 88، سه هزار و 670 فقره یعنی هر دو ساعت یک طلاق در استان اتفاق افتاده است.
وی در خصوص آمار ازدواج استان نیز می افزاید: در سال 89، 24 هزار و 836 ازدواج صورت گرفته در حالی که در سال 88 این رقم به 24 هزار و 11 فقره یعنی 3.32 درصد کاهش یافته است.
جودی بیشترین طلاق و ازدواج مردان و زنان استان کرمانشاه را درگروه سنی 20 تا 24 سال عنوان می کند.
بیکاری و اعتیاد شاخص های کلی طلاق در کرمانشاه
بهاره سلطانی کارشناس مسئول دفتر مداخله و بازتوانی سازمان بهزیستی استان کرمانشاه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر شاخص های کلی طلاق در کرمانشاه را بیکاری حاکم در استان و اعتیاد عنوان و اظهار داشت: تغییر گرایش اعتیاد جوانان از مصرف مواد سنتی به مواد صنعتی به دلیل کسب هیجان بیشتر یکی از مهمترین عوامل افزایش طلاق در سال های اخیر است، که باید این موضوع بیشتر مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
این در حالی است که به گفته مسئولین یکی از دلایل استفاده از مواد مخدر صنعتی ارزان بودن این مواد در جامعه است، ذا با توجه به بیکاری بسیار و مشکلات عمده اقتصادی حاکم بر استان امکان گرایش معتادین به مواد مخدر صنعتی بیشتر بوده به همین دلیل این موضوع باعث شده که نوع اعتیاد تغییر کند و گرایش به مصرف مواد مخدر صنعتی که می تواند منجر به بروز بسیاری از مشکلات و عضلات اجتماعی شود افزایش یابد.
سردار اسماعیل احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی کشور نیز در سفر اخیر خود به کرمانشاه به خوبی به این موضوع اشاره کرد و یکی از علل افزایش آمار مصرف مواد صنعتی را چهار برابر شدن قیمت مواد مخدر سنتی و خلا قانون در کشور عنوان کرد.
باید شرایط بعد از طلاق سنجیده شود
سلطانی در ادامه این گفتگو به تحلیل اجتماعی پدیده طلاق پرداخت و اظهار داشت: هیچ قانونی زن و مرد را مجبور به تحمل همدیگر نکرده است و بعد از جدا شدن زن و مرد است که مداخلات اجتماعی وارد می شود لذا طلاق، زمانی مسئله ساز می شود که از مرزهای خصوصی به مرزهای اجتماعی کشیده و به یک تهدید تبدیل شود.
وی به بررسی ابعاد مختلف زندگی بعد از طلاق تاکید می کند و می افزاید: بُعد اقتصادی که گریبانگیر زن و مرد بعد از جدا شدن می شود و بُعد فرهنگی که سرنوشت نامعلوم فرزندان را رقم می زند از ابعاد مهم بعد از جدایی است، لذا مسئله حائز اهمیت درست اتفاق افتادن طلاق است یعنی باید ابعاد پس از طلاق برای زن، مرد و فرزندان سنجیده شود.
سلطانی ادامه می دهد: زن بعد از طلاق معمولاً به سایر اعضای خانواده وابسته می شود و از توانایی اقتصادی و رفت و آمدش در جامعه سنتی کرمانشاه نیز کاسته می شود حتی معمولاً فرزندان قضاوت درستی به والده خود ندارند، لذا اگر تمام این شرایط با دیدگاه های تخصصی سنجیده شود و فرزندان آمادگی لازم جهت پذیرفتن این موضوع که والدین دیگر قادر به ادامه زندگی با یکدیگر نیستند را داشته باشد آن زمان است که با مداخلات اجتماعی می توان طلاق را به عنوان یک پدیده اجتماعی پذیرفت.
وی با اشاره به آسیب پذیری بیشتر کودکان نسبت به سایر اعضای خانواده از بروز پدیده طلاق گفت: آسیب پذیری بچه ها در زیر 9 سال و دوره بلوغ بسیار بیشتر است و از هم پاره شدن زنجیر خانواده زمانی غیرقابل جبران می شود که با طلاق برخورد منطقی نشود.
آسیب پذیری در خانواده های در حال نزاع بیشتر است
این کارشناس مسئول دفتر مداخله و بازتوانی سازمان بهزیستی استان کرمانشاه، خانواده هایی را که مدام در حال نزاع و دعوا هستند "سندرم آشیانه خالی" عنوان می کند و می گوید: آسیب پذیری در خانواده های درحال نزاع بیشتر از خانواده های از هم پاشیده است، فرزندان این خانواه ها که مدام شاهد جنجال و درگیری هستند در زندگی مشترک خود چه تحلیلی از آیین همسرداری دارند؟ اگر از این زاویه به طلاق نگاه کنیم طلاق همیشه بد نیست، طلاق به دلیل آثار بدی که به خصوص برای فرزندان به جا می گذارد بد و منفور است اما برای خانواده های در حال نزاع که میزان آسیب در آنها بیشتراز آسیب طلاق است خیلی از متخصصان جدا شدن را توصیه می کنند.
سلطانی در پاسخ به این سئوال که شما ترجیح دادن سوختن و ساختن برخی از مادران را به جای جدایی، چگونه ارزیابی می کنید؟ می گوید: فرهنگ عامیانه "می سوزم و می سازم از سوی زن" برای ادامه زندگی برخاسته از فرهنگ عامیانه حاکم در جامعه است که طلاق را به علت وابستگی فرزندان، عدم تامین اقتصادی زن بعد از طلاق و... بد و منفور می پنداریم و ما نمی توانیم یک نسخه را برای کلیه خانواده ها بپیچیم لذا ادامه یا تفکیک زندگی به سنجش شاخص های آن خانواده بستگی دارد.
فرهنگ گفتمان در کرمانشاه ضعیف است
این کارشناس مسئول دفتر مداخله و بازتوانی سازمان بهزیستی استان کرمانشاه در خصوص نگاه درمانی خانواده ها به ازدواج برای رهایی از معضلات اجتماعی جوانان نیز می افزاید: یک ازدواج سالم باید براساس عدم تفاوت های فرهنگی، ترجیحاً کم بودن فاصله تحصیلی، امنیت شغلی پسر، گذراندن دوره سربازی، رشد بلوغ فکری دختر، آگاهی های کافی دختر و پسر ازداشتن روابط جنسی سالم، ارتباط با بستگان، فروبردن خشم و... شکل بگیرد.
سلطانی در ادامه فرهنگ گفتمان در تمام روابط را در کرمانشاه ضعیف می داند و معتقد است: فرزندان آینه تمام قد والدین و دختران و پسران امروز پدران و مادران فردا هستند لذا در تمام مسائل پیشگیرانه اول به خانواده و الگوی تربیتی برمی گردیم، وقتی فرزندی شاهد گفتمان والدین خود در حل مسائل زندگیشان هستند فردا همین الگو را در زندگی خود اجرا می کنند.
وی افزود: غالب ساختن عقل بر احساسات فرزندان هنگام ازدواج از وظایف مهم همراهی والدین در انتخاب همسر و آشنایی پیش از ازدواج جوانان است، لذا اگر والدین مخالفت خود را در ازدواج فرزندان با خشم و انزجار و... نشان دهند نتیجه عکس می دهد و فرزندان به دوستان خود پناهنده می شوند و از آنجایی که تمام خانواده ها از یک سطح فرهنگی یکسان برخوردار نیستند نمی توان یک نسخه اخلاقی برای تمام خانواده ها پیچید.
وی به آگاهی کافی جوانان در داشتن روابط جنسی سالم برای داشتن یک زندگی آرام وعاطفی معتقد است و عدم آموزش کافی یا آموزش در لفافه به جوانان به دلیل شرایط حاکم در جامعه در این خصوص را از عوامل تاثیرگذار در طلاق عنوان می کند.
سلطانی بهره مندی از آموزش های خانواده، آموزش های پیش از ازدواج و مهارت های زندگی درتحقق شعار "پیشگیری بهتر از درمان است" را از فعالیت های سازمان بهزیستی عنوان می کند و می گوید: ارائه مکرر مقالات در این خصوص، اطلاع رسانی از طریق رسانه ها، برگزاری جلسات اولیا و مربیان در مدارس و نهادینه کردن فرهنگ مشاوره در اجتماع بسیار می تواند در کاهش آمار طلاق مثمر ثمر واقع شود.
این کارشناس مسئول دفتر مداخله و بازتوانی سازمان بهزیستی استان کرمانشاه در توصیه خود به جوانان می افزاید: سه سال اول زندگی مشترک دوره حساسی برای شناخت طرفین محسوب می شود و اختلاف نظرها و منیت ها و عدم آگاهی به مسائل روانی و عاطفی را می توان با کمک گرفتن از یک مشاوره حل کرد و برای طلاق اقدامی صورت نگیرد.
با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که با افزایش فرهنگ گفتمان در خانواده ها درهمراهی کردن فرزاندانشان و بهره گیری از مشاور در انتخاب همسر، توجه بیشتر مسئولان در کاهش آمار بیکاری استان و تبلیغات فرهنگی بیشتر دستگاه های ذیصلاح در خصوص معضل خانمان سوز اعتیاد شاهد کاهش آمار طلاق در کشور به خصوص در استان کرمانشاه باشیم.