بررسی جدیدترین تغییرات مزدی 25 گروه از مشاغل ساختمانی و عمرانی نشان می‌دهد افزایش دریافتی‌های "کارگران ساده"به میزان 7 درصد و "سرکارگران" به میزان 12.1 درصد است.

به گزارش خبرنگار مهر، پس از یکسال توقف و سکوت مرکز آمار ایران در ارائه هرگونه گزارشی از وضعیت بیکاری و اشتغال در کشور، به تازگی توسط این مرکز گزارشی از روند تغییرات دستمزد نیروی کار شاغل در طرحهای عمرانی کشور در نیمه دوم سال 89 ارائه شده است.

در خلاصه یافته ها، کمترین و بیشترین درصد تغییرات متوسط دستمزد نیروی انسانی شاغل در طرح های عمرانی ملی و استانی در سطح استان تهران طی نیمه دوم 89 نسبت به نیمه اول همان سال و همچنین نیمه دوم سال 88 است.

وضعیت 25 گروه شغلی

بر پایه این گزارش، وضعیت دستمزد و روند رشد و یا کاهش نرخ دریافتی نیروی انسانی شاغل در طرح های عمرانی به 25 گروه مختلف تقسیم بندی شده است که گروه رانندگان ماشین آلات حمل و نقل، ماشین های سنگین، کارهای بنایی ساختمان، قالب چوب بندی، اسکلات کار ساختمان، کاشی کار، لوله کش، گروه کارگری و نقاشی ساختمان از آن جمله است.

در گروه رانندگان ماشین آلات حمل و نقل بیشترین افزایش متوسط دستمزد ساعتی مربوط به راننده تریلی با 7.2 درصد و کمترین آن مربوط به راننده دامپر و تراکتور با 2.4 درصد است. در مقایسه نتایج حاصل از آمارگیری نیمه دوم 89 با دوره مشابه 88 تمامی اقلام دارای افزایش دستمزد است که بیشترین آن مربوط به راننده دامپر با 16.7 درصد و کمترین آن مربوط به راننده تراکتور با 7.7 درصد است.

ماشین آلات

در گروه رانندگان ماشین های سنگین نیز بیشترین افزایش متوسط دستمزد ساعتی مربوط به راننده غلطک با 9.6 درصد و کمترین آن مربوط به راننده بیل مکانیکی و دراگ لاین با 4.3 درصد است. همچنین در این بخش آمار مقایسه ای نیمه دوم 89 با نیمه دوم 88 نشان می دهد که راننده ماشین های آسفالت پخش کنی(فینیشر) با 12.7 درصد بیشترین و راننده درجه یک جرثقیل نیز با 10.6 درصد کمترین رشد مزد را تجربه کرده است.

گروه کارهای بنایی ابنیه ساختمانی نیز در سال گذشته از لحاظ افزایش دستمزد شرایط خوبی را پشت سر گذاشته اند به نحوی که در این میان بنای سفت کار درجه 2 با 7.3درصد بیشترین و بنای نماچین درجه یک با 2.6 درصد کمترین افزایش دریافتی را داشته است. در مقایسه بین نیمه دوم 89 با نیمه دوم 88 نیز بنای نماچین درجه یک با 12.3 درصد بیشترین و بنای سفت کار درجه 2 با 11.5 درصد کمترین رشد مزدی را داشته است.

افزایش مزد بنا و نجار

این گزارش می افزاید، نجاران قالب بند چوبی نیز 4 تا 7.9 درصد رشد مزدی را در سال گذشته تجربه کرده اند که در این بخش قالب سازان فلزی هم با 1.4 تا 6.7 درصد افزایش بی نصیب نماندند. البته نجار قالب بند درجه 2 و قالب بند فلزی درجه 1 نیز به ترتیب با 10.3 و 10.4 درصد؛ کمترین رشد مزدی را داشته اند.

آرماتور بندها، کارهای بتنی، اسکلت سازان ساختمانی، آهنگران و پنجره سازان هم در قالب کارهای عمرانی و ساختمانی کشور در سال گذشته وضعیت متفاوتی را از رشد حقوق و دستمزد تجربه کرده اند و در این میان آرماتور بند درجه یک با 5.7 درصد رشد دستمزد در کنار کمک بنای بتن کار با 4.4 و اسکلت ساز ساختمانی هم با 8.6 درصد بیشترین میزان رشد مزد را به خود اختصاص دادند.

وضعیت مزدی سنگ کار، کاشی کار

گروه های مربوط به مشاغل ساختمانی عایق کاری و آسفالت ابنیه ساختمان، سیمان سازان، سنگ کاران، کاشی کاران و گچ کاران هم توانسته اند از افزایش دستمزدها بهره مند شوند به نحوی که عایق کاران و آسفالت کاران درجه 2، کمک بندکش، ابزار زن سنگ پالاک و کاشی کار درجه یک بیشترین رشد مزدی و سیمان کار درجه 2 و سنگ کار درجه 1 نیز کمترین رشد دستمزد را پشت سر گذاشتند.

همچنین بررسی وضعیت مزدی گروه های بنا و سنگ تراش ابنیه راه، آسفالت کار راه و محوطه، لوله کش تاسیسات ابنیه، عایق کار تاسیساتی، کانال سازان و سیم کش ساختمانی نیز نشان دهنده رشد دستمزد شاغلان در بخش های مربوط به سنگ تراش درجه 2، مباشر آسفالت، لوله کش درجه یک- شوفاژ کار، عایق کار درجه 2 تاسیساتی و استادکار سیم کش ساختمان است.

کابل کش درجه یک فشار ضعیف در گروه مشاغل کابل کش و مفصل بند فشار ضعیف و حفاظت کاتودیک، کمک کابل کش فشار قوی در گروه کابل کش و مفصلبند فشار قوی نیز در سال گذشته بیشترین رشد دستمزد را داشته اند و در این دو گروه شغلی ساختمانی استادکار سیستم های حفاظت کاتودیک و استادکار کابل کش فشار قوی نیز کمترین میزان رشد را تجربه کردند.

بهبود دریافتی کارگران

اما در گروه کارگری ساختمانی و عمرانی در سال گذشته، کارگر ساده با 7 درصد افزایش مزد ساعتی بیشترین میزان رشد را در این بخش به خود اختصاص داده است و در مقایسه وضیت این بخش در نیمه دوم سال گذشته با نیمه مشابه 88 نیز سرکارگران با 12.1 درصد؛ بالاترین میزان رشد را از آن خود کردند.

شیشه بران، نقاشان ساختمانی و آلومینیوم کاران هم جزو 3 گروه دیگر از مشاغل 25 گانه عمرانی و ساختمانی محسوب می شوند که در این بخش ها هم بیشترین رشد دستمزد برای شیشه بر درجه 2، نقاش درجه یک ساختمانی و آلومینیوم کار درجه 2 است و کمترین آن نیز برای شاغلان در بخش کمک شیشه بر ساختمانی است.