به گزارش خبرنگار مهر، تبلیغات گسترده اقتصادی و فرهنگی در مترو یکی از متداول ترین شیوه هایی است که در همه جای دنیا دنبال می شود و مسئولان متروهای بزرگی همچون لندن بهره برداری های لازم را از این پدیده کاملا اقتصادی می کنند.
مترو امروزه در کلان شهرها و پایتخت های بزرگ جهان یکی از پرترددترین وسایل نقلیه است که روزانه میلیون ها انسان را جابجا می کند.
وجود جمعیت میلیونی به طور روزانه در مترو، ایستگاه ها و سالن های مترو را به فرصتی گران بها و ارزشمند برای صاحبان آگهی تبدیل کرده است، تا ضمن تبلیغ و معرفی محصول خود به مردم، از اوقات فراغت آنان که بعضاً در انتظار رسیدن به مقصد، چشم های خود را به اطراف و اکناف می چرخانند، بهترین بهره را برده و موقعیت و جایگاه برند و محصولات خود را در میان مخاطبان و یا مصرف کنندگان محصولات شان ارتقاءدهند.
مسئولان متروی تهران نیز از این موقعیت تجاری و اقتصادی استفاده کرده و از تمام فضاهای موجود آن جهت تبلیغات بهره برداری کرده اند، علاوه بر این در هر ایستگاه بنا بر موقعیت تجاری و فضاهای ایجاد شده، فروشگاهها و مغازه هایی دایر شده اند که رقم اجاره آنها میلیونی است.
از همان ابتدای ورود به مترو و سرازیر شدن از پله های بی شمار آن می توان آگهی های تبلیغاتی را که بر دیوارها حک شده دید تا تلویزیونهای متعددی که بر سر هر ایستگاه نصب شده و حتی بدنه خود مترو و دسته هایی که مسافران در دستشان می گیرند، تمام این فضاها سراسر از آگهی هایی است که ذهن مخاطبان مسافر را درگیر خود می کند.
تبلیغات ظروف غذاخوری و کریستال، مواد شوینده همچون شامپو و بدن شوی، تبلیغ وسایل برقی خانگی، انواع آبمیوه ها و مواد خوراکی، آخرین خودروهای داخلی، طلا و جواهرات، کتابهای درسی، سیمکارت تلفن همراه و... تنها بخشی از تبلیغاتی است که بر در و دیوار مترو نصب شده است.
البته در کنار همه این تبلیغات اقتصادی گاهی اوقات تبلیغات فرهنگی همچون جملات کوتاهی از بزرگان علم، مذهب و اندیشه و یا بخشی از خاطرات آنها دیده می شود که در نوع خود جالب است، البته تعداد این تبلیغات که بیشتر آنها از سوی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تنظیم شده، نسبت به آگهی های اقتصادی کمتر است.
تعداد آگهی های تبلیغاتی اقتصادی در مترو در کنار قیل و قال دستفروشها که اجناس چینی بی کیفیت را با قیمتهای ارزان می فروشند، ذهن مسافرانی که قصد عزیمت به محل کار یا خانه را دارند و محیط شلوغ مترو امانشان را بریده، خسته می کند که این می تواند درست برعکس جریان تبلیغ باشد و به شکل ضد تبلیغ عمل کند.
نکته مبهم دیگری که در این باره وجود دارد، رقم مبهم درآمد مترو از محل این آگهی های تبلیغاتی و نحوه هزینه کرد آنهاست، مسئولان مترو تاکنون رقم دقیقی را در این باره اعلام نکرده اند؛ این در حالی است که تعرفه های تبلیغاتی در مترو بالاست و از جهتی استقبال از آن بالاتر.
شرکت آسانگار پیشرو که مسئول پذیرش آگهی های مترو هست، آخرین تعرفه های تبلیغات را با جزئیات اعلام کرده ، به طور مثال هزینه تابلوهای تبلیغاتی داخل واگن به تعداد 90 تابلو برای یک ماه 930 هزار تومان و برای یک هزار و 436 تابلو به مدت یک ماه، یک میلیون و 190 هزار تومان هزینه دریافت می کند.
یا به طور مثال تعرفه فضاهای تجاری و تبلیغاتی در درهای ورودی ماهانه بین 350 تا یک میلیون 800 هزار تومان دارد، فضای تجاری ایستگاه شهید حقانی 350 هزار تومان و کرج یک میلیون و 800 هزار تومان در ماه است.
همچنین هزینه استقرار دستگاههای خودپرداز ماهیانه بین یک میلیون و 100 هزار تا 650 هزار تومان است، تعرفه استفاده از هر دستگیره نیز 13 هزار و 500 تومان است.
این شرکت اعلام کرده که در هر قطار 210 دستگیره وجود دارد که با تخفیف نرخ تبلیغات تا 11 هزار تومان نیز کاهش می یابد.
قطار آهنی در میان جمعیت بیشمار مسافرانش این روزها پولسازی می کنند و سرمایه ای عظیم را برای مسئولانش ایجاد می کند، این در حالی است که تاکنون مسئولان مترو نحوه هزینه کرد این اعتبارات را عنوان نکرده اند.
-------------
گزارش از فهیمه سادات طباطبایی