تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۸۳ - ۰۹:۲۳

خبرگزاري مهر : امروز سه شنبه دهم آذر سال1383 هجري شمسي ، مصادف است با هفدهم شوال المكرم سال 1425هجري قمري و برابر است با سي ام نوامبر سال2004 ميلادي .

شهادت  سيد حسن مدرس :


در چنين روزي در  سال1316هجري شمسي آيت الله سيد حسن بن اسماعيل بن مير عبد الباقي قمشه اي  مدرس از طايف مير عابدين مدرس ، روحاني مبارز و عالم آزاديخواه ايراني بدست عوامل رضاخان به شهادت رسيد. شهيد سيد حسن مدرس در سال 1249ش . در محله دشت زواره به دنيا آمد . او تحصيلات مقدماتي  خودرا در قمشه آغاز كرد و در اصفهان پى‏گرفت و پس از اتمام تحصيلات، به عراق رفت و پس از هفت‏سال اقامت در نجف و تاييد مقام اجتهادش از سوى فضلاى اين شهر، در سال 1318 ق . از راه اهواز و چهار محال و بختيارى به ايران بازگشت. او در دوره دوم مجلس و ادوار بعد به نمايندگي مردم انتخاب و در مجلس شوراي ملي دست به مبارزه شديد عليه رضا خان و شيوه حكومتي او زد . وي در سال 1305 ه ش در كوچه پشت مسجد سپهسالار از يك سوء قصد جان سالم به در برد . در اين ترور تقريبا ده نفر او را احاطه كرده بودند . از تير هاي  بسياري كه به سوي او فرود آمد چهار عدد كاري شد ومدرس از ناحيه دست چپ و راست مجروح ساخت . آثار مدرس به جز كتابي در چگونگي عقود كه زبان فارسي است ،  همگي به زبان عربي اند . سر انجام مبارزات پيگير او با در بار به خصوص خود رضا شاه به تبعيد وي به خواف انجاميد . عوامل رضا خان در شب دوشنبه 16 مهر 1307 عده‏اى مسلح مدرس را دستگير كرده، به قلعه خواف بردند . آن فقيه فرزانه پس از نه سال اسارت در اين مكان به فرمان رضاخان روانه كاشمر شد و حوالى غروب 27 رمضان سال 1356 ق . مطابق با دهم آذر 1316 ش . توسط جنايتكاراني  به نام‏هاى جهانسوزى، خلج و مستوفيان به شهادت رسيد . در قسمتى از پيام امام خمينى(ره) براى بازسازى مرقد آن شهيد در تاريخ 28 شهريور 1363 ، شهيد مدرس به عنوان مجتهدى عظيم الشان، متعهدى برومند و عالمى بزرگوار معرفى شده كه از اظهار حق وابطال باطل دريغ نمى‏نمود . در فرازى از اين پيام  آمده است: «اين‏عالم... با جسمى نحيف و روحى بزرگ و شاداب از ايمان، صفا وحقيقت و زبانى چون حيدركرار رويارويشان ايستاد، فريادكشيد، حق‏راگفت، جنايت را آشكار كرد... و عاقبت جان طاهر خود را در راه‏اسلام عزيز و ملت ‏شريف نثار كرد و به دست دژخيمان ستم شاهى درغربت ‏به شهادت رسيد و به اجداد طاهرينش پيوست.»
به مناسبت جانفشاني هاي آن عالم رباني در دفاع از حقوق مردم ،  سالروز شهادت وي به نام روز مجلس نامگذاري شده است .

نبرد خندق :

در چنين روزي در سال پنجم هجري قمري جنگ احزاب يا خندق رخ داد . جنگ احزاب يا خندق  نبردى است كه  در آن تمام قبائل و گروههاى مختلف دشمنان اسلام عليه مسلمانان مد ينه بسيج شده بودند. به باور برخي  مورخان در اين جنگ بيش از ده هزار نفر از مشركين در برابر  سه هزار نفر از مسلمانان قرار گرفتند . زمانى كه گزارش تحرك قريش به اطلاع پيامبر اسلام رسيد،آن  حضرت شوراى نظامى تشكيل داد. در اين شورا، سلمان فارسي پيشنهاد كرد كه   اطراف مدينه خندقى كنده شود كه مانع عبور و تهاجم دشمن به شهر گردد. اين پيشنهاد تصويب شد و ظرف چند روز با همت و تلاش مسلمانان خندق آماده شد . حضرت رسول اكرم (ص) همپاي ديگر مسلمانان كار خندق را پيش مي برد و عرق از روي مبارك حضرت فرو مي ريخت. در همين حال روايت شده است ؛ با اصابت ابزار كندن خندق به سنگي ، دوبار جرقه اي پديد آمد . رسول خدا فرمود؛ در نور اين جرقه ها فتح كاخ هاي ايران و روم را مي بينم و به  زودي مشخص شد كه بر زبان پيغمبر خدا جزسخن راست جاري نمي شود. هنگامي كه سپاه مشركين به اطراف مدينه رسيد ، خندقى عريض  را مشاهده كرد لذا دست به محاصره مسلمانان  زد. محاصره مدينه مطابق بعضى از روايات حدود يك ماه به طول انجاميد. سربازان قريش هر وقت ‏به فكر عبور از خندق مى‏افتادند، با مقاومت محافظان  خندق روبرو مى‏شدند. يكى از جنگاوران قريش، قهرمان نامدار عرب به نام عمرو بن عبدود كه از  نيرومند ترين و دلاورترين مردان  عرب به شمار مى‏رفت ، سرانجام در يكي از روزهاي محاصره   از خندق عبور كرد و مبارز طلبيد . پس از چند ين بار رجز خواني او سرانجام پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم با مبارزه امام علي ع با وي موافقت كرد و شمشير خود را به او داد. على عليه السلام كه به ميدان جنگ رهسپار شد، پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم در اين موقعيت فرمود: تمام اسلام در برابر تمام كفر قرار گرفته است . پس از مدتي مبارزه كه شرح آن در كتب تاريخ رفته است ، علي( ع) موفق شد،  قهرمان بزرگ عرب را به در ك واصل كند . با كشته شدن يكي ديگر از جنگاوران به نام نوفل‏، سپاه احزاب روحيه خود را باخت،و از امكان هر گونه تجاوز به شهر، بكلى نااميد شد و قبائل مختلف هر كدام به فكر بازگشت‏ به زادگاه خود افتادند. غزوه خندق به پيروزي مسلمانان انجاميد. اين جنگ را به دليل حفر خندق ازسوي مسلمانان، غزوه خندق وبه سبب حضور قبايل متعدد در سپاه مشركين، غروه احزاب ناميدند.

اعلام لغو قرار داد دارسي :


در چنين روزي در سال 1311 ه ش قرار داد امتياز نفت جنوب ( قرار داد دارسي)  از سوي دولت ايران لغو شد .مظفر الدين شاه به موجب پيماني امتياز نامه بهره برداري از معادن نفت ايران را  به مدت شصت سال  به ويليام ناكس دارسي واگذار كرده بود  . پايان اين امتياز سال 1340 ه ش بود . انگليسي ها براي تحكيم پايه هاي نفوذ خود و نيز براي طولاني كردن مدت قرار داد به دنبال راه حلي مي گشتند .در سال 1310 انگليسي ها سه چهارم مبلغي را كه در سالهاي قبل به عنوان سهم ايران مي پرداختند  ، كاهش دادند . همين امر باعث شد كه رضا خان در چنين روزي در سال 1311 امتياز نامه دارسي را لغو كرده و آن را آتش بزند .به دنيال چنين اقدامي انگليس شكايت خود را به ديوان لاهه برد . چون برابر مقررات طرح دعوي درديوان لاهه قانوني نبود موضوع به  جامعه ملل كشيده شد و البته طرفين در جامعه ملل توافق كردند كه بطور خصوصي به مذاكره بپيدازند و اين همان چيزي بود كه انگليسي ها مي خواستند .    


ورود قواي روسيه به قزوين : 
 در چنين روزي در سال 1290 ه ش قواي روسيه در ميانه جنگ جهاني اول وارد شهر قزوين شدند .

ترك خاك ايران :

در چنين روزي در سال 1918 ميلادي ،  نيروهاي دولت شكست خورده  دولت عثماني در جنگ اول جهاني خاك ايران را ترك كردند.

 
نبرد نروا :
در چنين روزي در سال 1700 ميلادي نبرد نروا در گرفت . در اين جنگ هشت هزار سوئدي تحت فرماندهي چارلز  پانزدهم لشكر پنجاه هزار نفري روسيه را در نبرد نروا شكست داد . پادشاه چارلز پانزدهم در همين روز در گذشت .

امضا پيمان صلح :
در چنين روزي در سال 1782 ميلادي ايالات متحده آمريكا و بريتانيا توافقنامه هاي مقدماتي را را براي پايان دهي به  جنگ هاي استقلال طلبانه امضا كردند .

 تسلم لويزيانا به فرانسه :
در چنين روزي در سال 1803 ميلادي اسپانيا كار  واگذاري لويزيانا را به  فرانسه  به پايان رساند  .

اعلان جنگ عليه فرانسه :
در چنين روزي در سال 1838 ميلادي  يعني سه روز پس از اشغال ورا كروز مكزيك از سوي فرانسه ، اين كشور عليه فرانسه اعلان جنگ داد .

نبرد سينوپ :
 در چنين روزي در سال 1853 ميلادي و در طول جنگ هاي كريمه ، نيروهاي روسيه با حمله گسترده به نيروهاي تركيه ، ناوگان دريايي  تركيه را مورد حمله وسيع خود قرار دادند  .

جنگ روسيه با فنلاند :


در چنين روزي در سال 1939 ميلادي جنگ روسيه و فنلاند آغاز شد . اين جنگ زماني آغاز گشت كه بيست گروه از نيروهاي شوروي سابق به فنلاند حمله كردند .

تسخير منطقه چونگ كينگ :
در چنين روزي در سال 1949 ميلادي كمونيست هاي چين منطقه چونگ كينگ را به تسخير خويش در آوردند .

استقلال باربادوس :
در چنين روزي در سال 196 ميلادي باربادوس مستعمره سابق بريتانيا اعلام استقلال كرد .

مذاكرات درژنو :
در چنين روزي در سال 1981 اتحاد جماهير شوروي مذاكرات خود را با ايالات متحده آمريكا در ژنو آغاز كرد . اين مذاكرات در باره كاستن سلاح هاي هسته اي در اروپا بود .

روزملي بنين :
همه ساله چنين روزي به عنوان روزملي بنين در اين كشور گرامي داشته مي شود .

روز قهرمانان در فيليپين :
 همه ساله چنين روزي به عنوان روز بنيفاچيو يا  روز قهرمانان در فيليپين گرامي داشته مي شود . آيين  گراميداشت ياد شده به اين دليل  است كه در چنين روزي در سال 1863 ميلادي آندره بونيفاچيو رهبر انقلاب 1896 فيليپين عليه اسپانيا به دنيا آمد .

روز استقلال يمن :
 در چنين روزي در سال 1967 ميلادي يمن به استقلال رسيد .  


تولد جاناتان سويفت :


در چنين روزي در سال 1667 ميلادي جاناتان سويفت نويسنده بر جسته انگليسي ديده به جهان گشود . وي  دوران كودكي و تحصيلات خويش را در ايرلند به پايان رسانيد. او مدت ها در جنبش آزديخواه  مردم ايرلند عليه انگلستان به مبارزه پرداخت . وي مدتي نيز به سوي كار هاي  سياسي روي آورد .سويفت  در اواخر عمر  دچار جنون شد  و در سال 1745 در هفتادوهفت سالگي ديده از جهان بربست.سفرهاي  گاليور، باران شهر، نامه هاي يك بزاز، دادخواست خانم ، فرانسيس هاريس، ، اتفاقات روزانه براي استلا، گفت وگوي مؤدبانه و باشگاه هنگ از مهمرتين آثار اويند .


تولد فيليپ سيدني :
در چنين روزي در سال 1554 ميلادي فيليپ سيدني شاعر بر جسته انگلستاني به دنيا آمد . آركاديا عنوان مهمترين اثر ادبي اوست . 

تولد مارك تواين :


در چنين روزي در سال 1835 ميلادي مارك تواين نويسنده بر جسته آمريكايي ديده به جهان گشود . نام اصلي وي ساموئل لانگهورن  كملنس بود . تام ساير و هاكلبري فين عناوين مهمترين آثار اويند . تواين در يك خانواده تهيدست در آمريكا به دنيا آمد . او در سن 18 سالگي داوطلب كار در رودخانه مي سي سي پي  شد و از همين راه توانست بر آداب و رسوم مردم آن منطقه اشراف يابد . او بعدها به كار هاي مختلف ديگري روي آورد . ولي سرانجام نويسندگي را انتخاب كرد . زندگي روي مي سي سي پي ، شاهزاده و گدا ، يك يانكي اهل كنتاكي كوت در در بار پادشاه آرتور از ديگر آثار اويند . او عمدتا در آثار خود طبقه اشراف را هجو مي كرد و به مبارزه با جامعه فقر زده  مي پرداخت .  

تولد سر وينستون چرچيل :
چرچيل در چنين روزي در سال 1874 ميلادي ديده به جهان گشود . او دو بار و بين سالهاي 1940 تا 1945 و 1951 تا 1955 نخست وزير انگلستان بود . وي توانست در سال 1953 جايزه  صلح نوبل را از آن خود سازد .

تولد ژاك بارزون :
 بارزون نوينسده بر جسته فرانسوي در چنين روزي در سال 1907 ميلادي متولد شد  . "خانه اينترلكت " عنوان مهمترين   اثر اوست .

تولد گوردون پاركز :
پاركز نويسنده و فيلمساز آمريكايي در چنين روزي در سال 1912 ميلادي به دنيا آمد . "آموختن درختان" عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد هنري توبه :
 توبه شيميدان بر جسته فرانسوي در چنين روزي در سال 1915 ميلادي ديده به جهان گشود .  او موفق شد  در سال 1983 جايزه نوبل شيمي را از آن  خود كند .

تولد ديويد مامت :
 در چنين روزي در سال 1947 ميلادي ديويد مامت نمايشنامه نويس آمريكايي و كارگردان ديده به جهان گشود . "شخم بزن" و "خانه بازي ها "عناوين مهمترين آثار اويند .

در گذشت كلئو پاترا :

 در چنين روزي در سال 30 قبل از ميلاد كلئو پاترا ملكه مصري براثر خود كشي جان خود را از دست داد .

در گذشت ادموند دوم :
 در چنين روزي در سال 1016 ميلادي ادموند دوم پادشاه ساكسون ها در سال 1016 ميلادي در سن 27 سالگي در گذشت . گفته اند وي رويين تن بوده است .

در گذشت اسكار وايلد :


 در چنين روزي در سال 1900 ميلادي اسكار وايلد نويسنده بر جسته ايرلندي در پاريس ديده از جهان فروبست  . وايلد نويسنده مشهور انگليسي در شهر دو بلين ديده به جهان گشود . وي تحصيلات خود را در انگلستان به پايان برد . او در سال 1884 قدم به جهان نويسندگي و هنر گذاشت و داستانها ، نمايشنامه ، شعر و گفتار هاي زيبايي را به جهان ادب عرضه كرد . وايلد در آثار خود  بر عليه تمام رسوم و سنت هاي انگليسي بر خاست و توانست با بكار گيري مفاهيم " هنر براي هنر"  آثار خود را بيش از پيش
ارتقا دهد . "تصوير درويان گري "، "باد بزن خانم ويندمير" و" اهميت ارنست بودن " عناوين مهمترين آثار اويند .  

در گذشت مارچلو مالپيگي :
در چنين روزي در سال 1694 ميلادي مالپيكي پدر آناتومي ميكروسكوپيك دار فاني را وداع گفت .