به گزارش خبرنگار مهر، جهانشاه صدیق در جلسه تودیع و معارفه مدیرکل امور عشایری سیستان و بلوچستان اظهار داشت: با وجود جمعیت بیش از یک و نیم میلیون نفری عشایر و سهم دو درصدی این قشر از جمعیت ایران، با این دیدگاه که عشایر جمعیتی در کشور ندارند نقش آنان در اقتصاد نادیده گرفته شده است.
وی افزود: جمعیت عشایری کشور به سه گروه متمول، مظلوم و محروم تقسیم می شوند که باید تلاشها به سمت و سویی سوق یابد که بتوان با یک درصد توسعه زندگی عشایر یک درصد مشقات این جامعه را کاهش داد.
رئیس سازمان امور عشایری کشور بیان داشت: طی چند سال اخیر تولیدات عشایر کشور به سبب خشکسالی ها دچار چالش شده است که باید در تامین آب و علوفه تدابیری فراتر از تدابیر فعلی اتخاذ کرد تا بتوان عشایر کشور را همچنان تولید کننده نگه داشت.
وی گفت: عشایر کشور 25 درصد واحد دامی، 20 درصد تولیدات مواد پروتئینی، 35 درصد صنایع دستی کشور و سالانه 500 هزار تن شیر تولید می کنند.
صدیق عنوان کرد: در حال حاضر جمعیت عشایر کوچنده کشور 220 هزار خانوار با حدود 24 میلیون واحد دامی است.
وی اظهار داشت: عشایر همچنین نقش مرزبانان کشور و حافظان خاک میهن در مناطق دورافتاده را ایفا می کنند.
صدیق درباره جامعه عشایری سیستان و بلوچستان گفت: شیوه عمل در این استان برای خدمت رسانی به عشایر با سایر استان های دیگر متفاوت است و مسئولان باید این مهم را مورد توجه قرار دهند.
وی افزود: با توجه به پاره ای تعصبات قومی و مذهبی، عشایر این استان از گرفتن تسهیلات خودداری می کنند که باید تدابیر لازم در این زمینه اتخاذ و راهکار اساسی ارائه شود.
معاون برنامه ریزی استاندار سیستان و بلوچستان نیز در این مراسم بیان داشت: از آنجا که سیستان و بلوچستان یکی از استانهایی است که زندگی عشایری و روستایی در آن بخش عظیمی از جمعیت منطقه را تشکیل می دهد، مدیریت مناسب منابع مالی می تواند فرآیند توسعه استان را شتاب دهد.
رجبعلی شیخ زاده گفت: بیش از 18 هزار خانوار عشایری با 100 هزار نفر جمعیت چهار درصد از کل جمعیت استان را تشکیل می دهند که این میزان جمعیت با برخورداری از 25 درصد تولیدات دامی استان بیشترین درصد تولیدات دامی منطقه را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: استواری زندگی عشایری بر پایه تولیدات است، بنابراین نمی توان از عشایر به عنوان جامعه ای مصرف گرا نام برد.
شیخ زاده با توجه به اینکه عشایر در اقتصاد سیستان و بلوچستان نقش تعیین کننده ای دارند، اظهار داشت: پراکندگی بیش از حد عشایر در استان، وضعیت اقلیمی نامناسب به ویژه قهر طبیعت و خشکسالی از جمله مشکلات آنان در سیستان و بلوچستان است.
معاون استاندار سیستان و بلوچستان گفت: این منطقه به لحاظ پوشش بیابانی و خشک خود از وجود مرتع مناسب برای چرای دام برخوردار نیست و محدودیت آب در مناطق مختلف استان نیز بر مشکلات عشایر این منطقه افزوده و خدمت رسانی را برای متولیان با مشکل مواجه کرده است.
وی افزود: بواسطه هدفمند سازی یارانه ها نباید در زندگی عشایری الگوی مصرف گرایی را ترویج داد و آنان را از تولید بازداشت.
وی بیان داشت: هزینه کردن یارانه ها برای ارتقای سطح معیشت خانواده ها ضروری است اما باید از این میزان یارانه نقدی برای اشتغالزایی و تامین آتیه فرزندان نیز بهره گرفت.
شیخ زاده گفت: از جمله اقداماتی که زمینه اشتغالزایی را برای فرزندان عشایر فراهم می کند، ایجاد اشتغال برای فرزندان آنان، ترویج دامپروی، ایجاد استخرهای چند منظوره و صنایع تبدیلی است.
وی افزود: تهیه منطقه ای مناسب برای چرای دام، تامین آب و برنامه ریزی برای ساماندهی کوچ عشایر از اقداماتی است که مسئولان باید انجام دهند.
وی اظهار داشت: برقراری امنیت و عدالت اجتماعی، امنیت شغلی عشایر و فرزندان آنان، توسعه شاخص های زندگی مثل امید به زندگی و در حقیقت افزایش درآمد عشایر در گرو ساماندهی کوچ و تامین اسکان این قشر است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز در این جلسه گفت: خدمت رسانی به عشایر دارای دو بعد اجتماعی و سازمانی است.
محمد کیخا افزود: بیش از 18 هزار خانوار عشایری استان در 30 کانون عشیره ای دارای یک میلیون واحد دامی هستند که در دوران خشکسالی متحمل خسارات زیادی شدند.
وی بیان داشت: عشایر سیستان و بلوچستان مرزبانان غیور این دیار هستند که خدمت رسانی به آنان بر عهده همه مسئولان متولی است.
کیخا گفت: در دور سوم سفرهای استانی رئیس جمهور 100 میلیارد ریال اعتبار برای ساماندهی و اسکان هزار خانوار عشایری استان در 11 کانون طی چهار سال به نسبت مساوی بین اعتبارات استانی و اعتبارات ملی تقسیم شده و به اداره کل امور عشایری سیستان و بلوچستان اختصاص یافته است.
در این مراسم حمید طوقی از سوی رئیس سازمان امور عشایری کشور به عنوان مدیر کل جدید اداره امور عشایری سیستان و بلوچستان معرفی و از خدمات 13 ساله محمد رضا میر امینی قدردانی شد.
طوقی پیش از این مدیر امور اداری و رفاه سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان بوده است.
میر امینی نیز با حکم رئیس سازمان امور عشایری کشور به سمت مدیرکل دفتر مطالعات و تحقیقات سازمان امور عشایری ایران منصوب شد.