گرگان - خبرگزاری مهر: درحالیکه حدود 70 درصد از محصول گندم گلستان برداشت شده اما افت و کاهش شدید محصولات کشاورزی موجب شد تا خرید تضمینی محصولات نسبت به سال قبل با کاهش 45 درصدی مواجه شود و بخشی ازظرفیت سیلوهای گلستان خالی بماند.

 

به گزارش خبرنگار مهر، درحالی که قبل حدود یک میلیون تن گندم در گلستان خرید تضمینی شده است، این رقم تاکنون به بیش از 500 هزار تن رسیده است و عوامل مختلف دست به دست هم تا گلستانیها امسال سال زراعی پرباری نداشته باشند.

مجموع سیلوهای بخش دولتی و خصوصی استان 765 هزارتن است و در شرایط مطلوب آب و هوایی، سالانه یک میلیون تن گندم دراستان تولید می شود و در صورتی که کشت مطلوب گندم در استان تداوم داشته باشد به  طور میانگین 250 هزارتن، سیلوی دیگر در استان نیاز است.

سال گذشته 361 هزار تن سیلو توسط بخش خصوصی در استان به بهره برداری رسیده است و 134 هزار تن سیلوی دیگر توسط این بخش در دست اقدام است.

اکنون حدود 80 مرکز کار خرید تضمینی گندم را در مناطق مختلف گلستان برعهده دارند.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان از پرداخت وجه 210 هزار تن گندم خریداری شده از کشاورزان استان خبر داد.

سید حمید رضا میرآفتاب، میزان کل گندم خریداری شده از کشاورزان را با قیمت خرید تضمینی بیش از 470 هزار تن اعلام کرد.

وی اظهار داشت: در هفته گذشته وجه 90 هزار تن گندم مازاد بر نیاز خریداری شده از کشاورزان پرداخت شده است.

 
 
وی عنوان کرد: پیش بینی می شود مطالبات کشاورزان در صورت تامین منابع مالی تا پایان هفته آینده پرداخت شود.
 
میرآفتاب بیان داشت: تامین منابع بصورت متمرکز و کشوری و توسط بانک مرکزی و بانک عامل و به مباشرت غله کشور است و استان نقشی در این حوزه ندارد.
 
وی اظهار داشت: تعداد مراکز خرید گندم استان در سال زراعی جاری در بخش دولتی، تعاونی و خصوصی تاکنون 80 مرکز است و محصولات تحویل شده در سیلوهای استاندارد و انبارهای مکانیزه بارگیری شده است.
 
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان به بیان مزیت های خرید محصول گندم استان در سال جاری زراعی جاری پرداخت و افزود: امسال امر خرید گندم نسبت به سال های گذشته بسیار متفاوت است و بارزترین شاخصه این تفاوت را می توان به حضور پررنگ بخش خصوصی در خرید تضمینی گندم اشاره کرد.

وی افزود: اما کشاورزان نیز برای نگهداری مناسب و فروش به موقع در زمان هایی به غیر از فصول برداشت نیاز به نگهداری صحیح و اصولی گندم خود دارند، از این رو یکی از گام های مهم و اصلی در اجرای این طرح جلوگیری از خسارت های وارده به گندم بعد از برداشت و در هنگام ذخیره سازی است.
 
وی یادآور شد: برای نگهداشتن گندم با کیفیت بالا و ممانعت از آفت زدگی ، قارچ زدگی و آسیب به ساختار آن، استفاده از سیلوهای عمودی یکی کارآمد ترین راه ها جهت نگهداری این محصول استرانژیک است.
 
میرآفتاب عنوان کرد: با خریدگندم به قیمت و کیفیت مناسب در فصل برداشت و انبار آن در شرایط مناسب در این سیلو ها، این امکان برای کارخانجات آرد مهیا می شود که بتوانند در تمام طول سال با تولید آرد با کیفیت خوب و با قیمت مناسب همچنان در
بازار رقابتی این صنعت باقی بمانند.
 
 
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان گفت: 90 هزار تن  سیلو از سوی بخش دولتی در استان در دست ساخت است.
 
وی افزود: پروژه سیلوسازی از سوی این بخش در شهرهای فاضل آباد ، گنبدکاووس و کلاله به ظرفیت 90 هزار تن در دست احداث است که این پروژه ها تاکنون بیش از 95 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند و با اختصاص اعتبار لازم در آینده ای نزدیک ، بهره برداری کامل از این پروژه ها انجام می شود.
 
فرسودگی ادوات کشاورزی و شرایط اقلیمی و طبیعی، خشکسالی و کمی بارندگی در سال زراعی جاری دست به دست هم دادند تا میزان تولید گندم در استان کاهش چشمگیری یابد.
 
به گفته کارشناسان، به دلیل نبود بارندگی مناسب در زمان مناسب کشت و پراکنش نامناسب بارندگیهای بعدی، کشت غلات استان با تاخیر 52 روزه ای مواجه کرده است.
 
همچنین کاهش شدید بارندگی و افزایش محسوس دما موجب شد تا پیش بینی تولید گندم در سال زراعی جاری از  800 هزار تن فراتر نرود.
 
میانگین بارندگی در فصل زارعی قبل در استان گلستان بیش از 500 میلی متر بود که این میزان در فصل زراعی جاری به بیش از 300 میلی متر رسید.
 
اکنون بر اثر عوامل طبیعی و خشکسالی حدود 70 درصد مزارع نوار شمالی و 30 درصد محصولات مزارع نوار جنوبی با افت مواجه شده است.
 
از سوی دیگر با گشت حدود 22 روز از زمان خرید تضمینی گندم در استان گلستان حدود 500 هزار تن محصول مازاد بر نیاز کشاورزی خریداری شد که این میزان خرید نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش مواجه شده است.