معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مدل و الگوی زندگی غربی امروزه به مردم ما تحمیل شده و نقش ادبیات و شعر در تغییر این الگو بسیار موثر است.

به گزارش خبرنگار مهر، بهمن دری معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در مراسم پایانی هشتمین جایزه قلم زرین با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری و نیز ضمیمه پیوست حکم ایشان به اعضاء جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: مقام معظم رهبری در مطالبات خود از اعضای شورا به هشت نکته اساسی اشاره کردند که از میان آنها هفت نکته جدید وجود داشت. من با دقت سه مرتبه این ضمیمه را خواندم و از قضا پنج نکته کلیدی را در میان آنها پیدا کردم که محقق شدن آنها نیازمند اعتنای بیشتر به حوزه ادبیات و شعر است.

وی ادامه داد: ایشان در حکم خود خواستار تحول در عرصه علوم انسانی و رصد وضعیت فعلی شده‌اند که در این موضوع اگر با بی‌اعتنایی به ادبیات همراه باشیم، توفیقی کسب نخواهیم کرد.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه بدون پرورش نیرو در این عرصه نمی‌توانیم کار جدی انجام دهیم، گفت: همیشه گفته می‌شود که کار اساسی نکرده‌ایم. البته من هم الان این ادعا را ندارم، اما معتقدم نویسندگانی داریم که با آنانی که برجسته قلمدادشان می‌کنیم، برابری می‌کنند.

به بسترسازی توجهی نداریم

وی با ابراز خوشحالی از حضور نوقلمان در میان برگزیدگان جایز قلم زرین گفت: ما همواره به موضوع کشف استعداد اشاره می‌کنیم، اما مشخص نیست که بعد از آن برای این استعدادها چه بستر رشدی فراهم و چگونه از آنها حمایت می‌شود.

دری با اشاره به اهمیت نخبگان و اعتنا به جایگاه نخبگی در کلام مقام معظم رهبری ادامه داد: جمعی از نخبگان کشور بدون شک نویسندگان ما هستند و بسیاری از آنها بدون شک می‌توانند الگویی برای سایرین باشند.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با اشاره به موضوع جنگ نرم گفت: مدل و الگوی زندگی غربی امروزه به مردم ما تحمیل شده است و نقش ادبیات و شعر در تغییر این الگو بسیار موثر است و باید با همین ابزار با این مدل و الگو مقابله کرد.

دری همچنین با اشاره به اینکه نباید در کشور به الگوی ترجمه از آثار غربی اکتفا کرد، افزود: اکتفا به الگوی صرف ترجمه خطرآفرین است و ما مقابله با آن را جزو وظایفان می دانیم و در این زمینه اقداماتی نیز شده است که به دلیل نزدیک نبودن به نتیجه از اعلام آن صرف نظر می‌کنم.

ارائه پیشنهاد برای افزایش شمارگان کتاب

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به موضوع شمارگان کتاب در کشور گفت: شمارگان کتاب ما در شأن ایران هم نیست؛ چه رسد به انقلاب اسلامی. میانگین شمارگان اثر در کشور ما هم اکنون 2907 نسخه است که رشد آن نیازمند برنامه‌هایی بلند و میان مدت است.

وی در ادامه با بیان پیشنهاد خود برای افزایش شمارگان کتاب در کشور پرداخت و گفت: گفته می‌شود در کشور ما 2 میلیون و 200 هزار کتابخوان عضو کتابخانه‌های کشور داریم. صرف نظر از صحت آن و البته با حمایت معاونت فرهنگی اگر برای هر یک از این اعضاء دو نسخه کتاب بخریم به طور رسمی شمارگان بالا می‌رود.

دری  با بیان اینکه معتقدم کتاب‌های برگزیده جشنواره‌های ادبی را می‌توان در این طرح خرید، گفت: خرید یک کتاب بیشتر از نویسنده به نفع ناشر است، اما ما این اعتنا به خرید آثار را اعتنا به مولفین می‌دانیم.

دری همچنین با اشاره به بیمه 400 نویسنده و ناشر در سال گذشته گفت: در سه ماهه نخست امسال 203 نویسنده را به صورت قطعی بیمه کردیم و هم اکنون نیز پیگیر بیمه تکمیلی برای اهالی قلم هستیم.

معاون سابقم نه اسبق!

محسن پرویز سرداور بخش پژوهش و نقد ادبی نیز دیگر سخنران این مراسم بود. وی در ابتدا در واکنش به سخنان مجری برنامه گفت: بنده معاون سابق وزیر هستیم و نه معاون اسبق.

پرویز در ادامه به موضوع ضعف کمی و کیفی آثار حوزه پژوهش و نقد ادبی در کشور پرداخت و گفت: وقتی می‌گوییم ضعف به این معنی نیست که اثر شاخصی نداریم؛ بلکه منظور من ضعیف‌تر بودن نسبت به بخش‌های دیگر است.

وی ادامه داد: مشکل اساسی در این حوزه به نوع نگاه به علوم انسانی در دانشگاه‌ها بر می‌گردد. به نظر می‌رسد در این حوزه هنوز رویکردهای ما با نیازهایمان منطبق نیست. یعنی خیلی از پایان‌نامه‌ها و آثار منتشر شده از سوی ما همچنان دوباره کاری‌هایی است که قبلا هم شاهد آن بوده‌ایم؛ گرچه ممکن است برخی از آنها ارزش خودش را نیز داشته باشد.

پرویز همچنین گفت: در حال حاضر بیش از چند هزار دانشجو در حوزه‌های مختلف علوم انسانی داریم که می‌توانیم در ادامه متوقع باشیم حداقل 10 درصد از آنها به تالیف یک اثر ارزشمند هدایت شوند.

وی در همچنین پیشنهاد کرد در پذیرش مقالات دانشگاهیان بر کاربردی بودن آنها تاکید شود و امتیاز ویژه‌ای برای آن در نظر گرفته شود که می‌تواند حتی در استخدام آنها نیز موثر واقع شود.

جایزه بین المللی ادبی تاسیس کنیم

 پرویز همچنین افزود: در دوره‌های قبل پیشنهاد‌هایی درباره برگزاری یک جایزه بین‌المللی در حوزه ادبیات داده شد و هنوز جای آن خالی است. انجمن قلم این آمادگی را دارد که اگر امکانات فراهم شود، یک جایزه بین‌المللی در عرصه فرهنگ و ادب در کشور پایه ریزی شود و آنچه منشاء تحرکات اخیر کشورهای مسلمان است، در این جایز مورد بررسی قرار بگیرد.

برگزیدگان هشتمین قلم زرین

در پایان این مراسم برگزیدگان هشتیمن جنشواره قلم زرین به شرح زیر انتخاب شدند.

در بخش شعر کتاب «ادامه دلواپسی»  سروده حجت الاسلام محمد رضا واحدی، در بخش پژوهش «پیش درآمدی بر رویکردها و مکتب‌های ادبی» نوشته شهریار زرشناس و در بخش داستان «جاده جنگ» نوشته منصور انوری به عنوان برگزیدگان هشتمین جشنواره قلم زرین معرفی شدند.