ولی الله رضایی در حاشیه برگزاری کارگاه دو روزه آموزشی مدیریت تلفیقی آفات زیتون که در سالن باغستان برگزار شده است در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ثبت شش نوع سم در گلخانهها گفت: شورای عالی سیاست گذاری مدیریت تلفیقی آفات (IPM) در سازمان حفظ نباتات تشکیل شده که اکثر مدیران اجرایی و تحقیقاتی عضو آن هستند.
وی افزود: این شورا دارای بخشهای مختلف تحقیقاتی، ترویجی، مالی و اقتصادی است که هر بخش در معاونت مخصوص خود در وزارتخانه دنبال می شود.
معاون IPM مدیریت پیشآگاهی آفات سازمان حفظ نباتات کشور یادآورشد: اولویت این طرح محصولات استراتژیک کشور و به
خصوص در آغاز طرح محصولات گلخانه ای است که با توجه به مصرف تازهخوری این محصولات باید به صورت سالم در
اختیار مردم قرار گیرد.
وی عنوان کرد: سال گذشته در سطح 7 هزار و 870 هکتار از مزارع پنبه طرح IPM پنبه آغاز شد و امسال این طرح برای دومین سال اجرا می شود.
رضایی با اشاره به کنترل بیولوژیک آفات هم گفت: کنترل بیولوژیکها در سطحی بالغ بر300 هزار هکتار از اراضی زراعی و
باغی با اولویت محصولات گلخانه ای پیش بینی شده است و در استانها در خصوص هفت محصول زراعی اصلی برنج، پنبه، ذرت دانهای، گوجه فرنگی، سویا، نیشکر و نخود دیم و شش محصول باغی شامل مرکبات، چای، توت، انار، پسته، سیب درختی و سبزی و صیفی گلخانهای اجرا می شود.
وی بیان کرد: گلخانه ها زمینه اصلی مبارزه بیولوژیک هستند که در سال گذشته و سه ماه نخست سال جاری بیش از 700 هزار
هکتار از محصولات کشاورزی زیر پوشش مبارزه غیرشیمیایی قرار گرفته است.
معاون IPM مدیریت پیش آگاهی آفات سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: با استفاده از روشهای غیرشیمیایی در آینده بخشی از مبارزه شیمیایی حذف خواهد شد که روشهای غیرشیمیایی شامل کارتها و نوارهای رنگی، فرمونهای جنسی، شکار انبوه و اخلال در جفت گیری در کنار مبارزه بیولوژیک قرار خواهد گرفت.
وی تأکید کرد: راهکارهای غیرشیمیایی را به جای راهکارهای شیمیایی توصیه می کنیم و همانطور که در طرح IPM دیده شده
مبارزه شیمیایی بر عهده کشاورز و بخش زیادی از مبارزه غیرشیمیایی بر عهده دولت است و هدف تولید محصولی است که عاری از باقی مانده سموم باشد.
رضایی در خصوص ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان کشاورزی هم اظهارداشت: در حال حاضر 45 هزار فارغ التحصیل گیاه پزشکی در قالب 900 کلینیک گیاه پزشکی سازماندهی شده است که اینها شبکههای مراقبت و پیش آگاهی غیر دولتی ما را در سطح دو میلیون و300 هزارهکتار از مزارع و باغات انجام می دهند.
وی با اشاره به حذف تعدادی از سموم اظهارداشت: با توجه به خطر بالای برخی سموم تاکنون 80 قلم سم شیمیایی حذف شده و 22 قلم سم به صورت معلق درآمدند.
معاون IPM مدیریت پیش آگاهی آفات سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه استفاده بهینه از سموم و سم پاشهای مناسب بخش اصلی طرحهای IPM است افزود: طی سه سال اخیر بیش از 40 سم جدید کمخطر با مصرف دوز کم به ثبت رسیده است و با توجه به اینکه در گلخانهها سموم خوبی نداریم و فقط شش سم در گلخانهها به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به مدیریت تلفیقی آفات ادامه داد: در مدیریت تلفیقی آفات روشهای مختلفی استفاده می شود و هدف ریشه کنی آفات نیست بلکه فقط کاهش جمعیت آفات به اندازهای صورت گیرد که خسارت اقتصادی ایجاد نکند.
رضایی یادآور شد: باید روشهایی مورد استفاده قرار گیرد تا محیط زیست، انسان و ارگانیسمهای زنده ایمن باشد و هدف نیز
سودآوری و ایجاد منفعت بیشتر برای کشاورز و استفاده بهینه وی از منابع در اختیار است.
در این کارگاه دو روزه آموزشی که با حضور نمایندگان سازمان فائو، کارشناسان کشاورزی، ناظران، زیتون کاران و مسئولان حفظ نباتات استانهای زنجان، گیلان، قزوین، فارس، مازندران، کرمانشاه، در سالن باغستان سازمان جهاد کشاورزی قزوین برگزار شده است شرکت کنندگان با وضعیت مبارزه با آفات محصول زیتون آشنا می شوند.