دکتر امید نقشینه ارجمند، در گفتگو با خبرنگار مهر، طرح دوست علمی را برقراری ارتباط میان نخبگان و نوجوانان دانست و افزود: دراین طرح از استعدادهای برتری که دارای صلاحیتهایی در زمینه ارتباط برقرار کردن با نوجوانان هستند به همکاری دعوت می شوند.
سرپرست دفتر ارتباط و هم اندیشی با نخبگان بنیاد ملی نخبگان با اشاره به جزئیات این طرح اظهار داشت: در حال حاضر نخبگان و استعدادهای برتر زیادی در کشور داریم که در رشته های مربوط موفقیت های خوبی را کسب کردند و اکثر آنها صلاحیت راهنمایی کردن نوجوانان را دارند تا آنها بتوانند مسیر علمی خود را پیدا و سریعتر طی کنند.
وی با تاکید بر اینکه در این طرح علاوه بر ارتباطات علمی، ارتباطات فرهنگی نیز ایجاد می شود، خاطرنشان کرد: این طرح در قالب سمینارهای چند روزه با حضور استعدادهای برتر و نخبگان اجرا می شود و در آن دانش آموزان را تشویق می کنیم تا با افراد دعوت شده ارتباط مکاتبه ای داشته باشند. در این ارتباطات کتابهای مناسب نیز از سوی نخبگان برای دانش آموزان فرستاده می شود.
نقشینه با بیان اینکه برای اجرای این طرح از نخبگانی که در این طرح شرکت می کنند حمایت های مالی صورت می گیرد، ادامه داد: طرح دوست علمی طرحی است که نیاز به همکاری دانشگاه ها، باشگاه دانش پژوهان جوان و آموزش و پرورش دارد.
وی با تاکید بر اینکه سمینارهای چند روزه طرح دوست علمی از سوی بنیاد ملی نخبگان برگزار می شود، خاطر نشان کرد: این برنامه برای دانش آموزان سال اول دبیرستان اجرایی می شود و دلیل این انتخاب این است که دانش آموزان سطوح بالاتر درگیر المپیادها و آزمون سراسری هستند.
وی با تاکید بر اینکه سمینارهای چند روزه طرح دوست علمی از سوی بنیاد ملی نخبگان برگزار می شود، خاطر نشان کرد: این برنامه برای دانش آموزان سال اول دبیرستان اجرایی می شود و دلیل این انتخاب این است که دانش آموزان سطوح بالاتر درگیر المپیادها و آزمون سراسری هستند.
نقشینه با بیان اینکه پایلوت این طرح در برخی از استانها اجرایی شده است، گفت: طرح دوست علمی در شهرستانهای استان تهران به غیر از تهران، آذربایجان شرقی، قزوین و زنجان اجرایی شده است و سعی می شود با کسب تجارب نسبت به تکمیل این طرح اقدام شود.
آفات طرح دوست علمی
سرپرست دفتر ارتباط و هم اندیشی با نخبگان بنیاد ملی نخبگان به آفتهای این طرح اشاره کرد و اظهار داشت: آفات و خطراتی برای اجرای این طرح وجود دارد که می تواند این طرح را به یک طرح بد تبدیل کند از این رو برای اجرای آن به صورت محدود و محتاطانه به پیش می رویم.
وی با تاکید بر اینکه برای اجتناب از این آفتها باید بر اساس چارچوبهای خاصی عمل کرد، توضیح داد: اگر قرار است حمایت های مالی صورت گیرد باید به گونه ای اعمال شود که مشکلی در این زمینه ایجاد نشود.
نقشینه سوء استفاده برخی از موسسات کنکور را دیگر آفات این طرح عنوان کرد و افزود: از سوی دیگر باید متوجه موسسات سود جویی باشیم که با استفاده از نام این طرح و تشکیل کلاسهای کنکور معضلات بعدی را به وجود می آورند.
سرپرست دفتر ارتباط و هماندیشی با نخبگان بنیاد ملی نخبگان، شناسایی نخبگان و استعدادهای برتر را از مهمترین مزایای این طرح نام برد و ادامه داد: علاوه بر این قادر خواهیم بود افرادی که طبق آیین نامه ها نخبه نیستند ولی در رشته خود افراد برجسته ای هستند را شناسایی کنیم.
وی ایجاد ارتباطات فرهنگی و اجتماعی در ارتباطات علمی را از دیگر مزایای این طرح عنوان کرد و اظهار داشت: شاخص اصلی این طرح ارتباطات علمی است که دانش آموزان در آن علم علاقه مند هستند و اگر کسی را پیش روی دانش آموزان علاقه مند قرار دهیم که دارای شاخص های علمی باشد می توان او را راهنمایی کرد تا مسیر درست را بیابد.
علوم انسانی در انتهای لیست طرح دوست علمی
نقشینه با تاکید بر اینکه در این طرح رشته علوم انسانی در اولویت قرار نگرفته است، گفت: در این طرح نیز توجهی به رشته های علوم انسانی نشده است چرا که کانالهای ارتباطی این طرح از طریق المپیادهای علمی است.
وی با اشاره به دلایل غفلت از رشته های علوم انسانی، اضافه کرد: از جمله دلایل این غفلت این است که مسئولانی که در این حوزه کار می کنند از میان فارغ التحصیلان علوم انسانی نیستند این امر سبب می شود که اولویت ها از میان رشته های مهندسی و علوم پایه انتخاب شود.
سرپرست دفتر ارتباط و هماندیشی با نخبگان بنیاد ملی نخبگان، یادآور شد: به دنبال این نوع ضعفها در این طرح هستیم که با رفع آنها جزئیات طرح را نهایی کنیم.