مؤسسه توسعه هنرهای معاصر که مدت‌ها است زیر مجموعه معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار دارد مؤسسه‌ای است که در عرصه تزریق بودجه و تصمیم‌گیری برای هنرهای نمایشی،‌ تجسمی و موسیقی تأثیرگذار است اما اطلاعات شفافی از هیئت مؤسس، نحوه انتخاب آن‌ها و عملکرد این مؤسسه ارائه نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر، طی سال‌های گذشته گروه‌های نمایشی برای انجام امور خود و انعقاد قرارداد با اداره‌کل هنرهای نمایشی و پس از آن انجمن هنرهای نمایشی ایران مواجه بوده و هستند. یک گروه نمایشی برای اینکه بتواند بودجه مورد نیاز خود را دریافت کند باید از طریق انجمن هنرهای نمایشی اقدامات لازم را انجام دهد و به نوعی انجمن هنرهای نمایشی رابط میان بدنه دولتی تئاتر برای تخصیص بودجه به گروه‌ها و تئاتر ایران است.

همچنین انجمن هنرهای نمایشی ایران در برگزاری جشنواره‌های تئاتری و تخصیص بودجه به آن‌ها نقش بسزایی را ایفا می‌کند. اما طی چند ماه گذشته برخی از این فعالیت‌ها توسط مؤسسه توسعه هنرهای معاصر انجام گرفته است. مؤسسه‌ای که طی گفتگوی حسین مسافرآستانه مدیرکل هنرهای نمایشی با یکی از رسانه‌های مکتوب با صلاحدید معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برخی گروه‌های نمایشی قراردادهای خود را با آن منعقد می‌کنند.

نکته قابل توجه این است که اگر انجمن هنرهای نمایشی ایران به عنوان رابط بین متولی تئاتر و گروه‌های تئاتری وجود دارد چرا باید با صلاحدید معاون هنری برخی گروه‌ها با مؤسسه توسعه هنرهای معاصر قراردادهای خود را منعقد کنند؟ این در حالی است که در بین اهالی تئاتر مؤسسه توسعه هنرهای معاصر تنها به عنوان یک نام شناخته شده و هیچگونه اطلاعات جامع و مناسبی نسبت به هیئت مؤسس آن و نحوه انتخاب این هیئت و همچنین میزان بودجه و عملکرد مؤسسه وجود ندارد.

تنها اطلاعی که از این مؤسسه در بین اهالی تئاتر وجود دارد این است که مؤسسه توسعه هنرهای معاصر در ذیل معاونت هنری فعالیت کرده و حوزه فعالیت‌اش هنرهای نمایشی، هنرهای تجسمی، موسیقی و آموزش را در بر می‌گیرد. انجمن هنرهای نمایشی ایران در حال حاضر به صورت متمرکز به تئاتر می‌پردازد اما گویا مؤسسه توسعه هنرهای معاصر این تمرکز را نداشته و به کلیه شاخه‌های هنری مرتبط با معاونت هنری توجه دارد.

واگذاری رفته رفته امور و فعالیت‌های تئاتری به مؤسسه توسعه هنرهای معاصر باعث می‌شود که تمرکز و توجه تخصصی از تئاتر برداشته شده و پرداختن به امور مالی و اداری این هنر در کنار سایر شاخه‌های هنری انجام شود که با شرایط ضعیفی که برای برنامه ریزی و مدیریت تئاتر وجود دارد شاید این اتفاق اتفاق مناسب و خوشایندی نباشد.

اما نکته قابل توجه و مبهم درباره مؤسسه توسعه هنرهای معاصر این است که عملکرد مالی و نحوه تخصیص بودجه و تزریق آن در این مؤسسه چگونه است و چه کسانی در این مؤسسه تصمیم گیرنده هستند. اینکه معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با وجود انجمن هنرهای نمایشی برخی امور تئاتری نظیر برگزاری جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی و اجرای گروه‌های نمایشی را از طریق این مؤسسه انجام می‌دهد هم نکته‌ای است که مشخص شدن آن می‌تواند باعث شفاف سازی امور و فعالیت‌های تئاتری این مؤسسه شود.

نکته دیگر این است که آیا این مؤسسه موازی ادارات کل فعالیت می‌کند یا کمک کننده یا تزریق کننده است؟ و آیا این موازی کاری و یا مستقل عمل کردن به ادارات کل به خصوص اداره‌ کل هنرهای نمایشی لطمه و آسیب نمی‌زند؟ این در حالی است که در معاونت هنری فعلی اداره‌ کل هنرهای نمایشی در منفعل‌ترین وضعیت و عملکرد خود قرار دارد و گویا قدرت عملکرد و اقدام لازم را دارا نیست.