جیرفت - خبرگزاری مهر: درحالی در ابتدای کشف تمدن "ارت" در جیرفت باستان شناسان از تحولی بزرگ در نظریه های باستان شناسی سخن می گفتند که پس از گذشت سالها، فرصت سوزی در خصوص معرفی این تمدن ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، طبق نظر باستان شناسان تمدن ارت در جنوب استان کرمان و در شهر تاریخی جیرفت یکی از کهن ترین تمدنهای بشری را در خود جای داده است.

بررسیهای سالهای اخیر باستان شناس در خصوص محوطه های باستانی شهر جیرفت و به خصوص تپه های کنار صندل شمالی و جنوبی نشان می دهد که این تمدن سابقه ای هفت هزار ساله دارد و گفته می شود طبق الواح به دست آمده در این مناطق باستانی حتی می توان مبداء خط را مرتبط با به تمدن ارت دانست که متاسفانه تاکنون اقدام علمی در این خصوص صورت نگرفته است.

شهر جیرفت که از گذشته و توسط سالمندان این شهر به شهر دقیانوس نیز شهرت یافته است در واقع یکی از افتخارات و مظاهر تاریخ کهن ایران و جهان محسوب می شود و در واقع زمانی که بسیاری از کلانشهرهای کنونی جایی در نقشه ایران نداشتند جیرفت طبق بررسیهای علمی و کاوششهای باستانشناسی در اوج تمدن و شکوفایی فرهنگی قرار داشته است.

این شهر در کنار جایگاه فرهنگی در واقع یکی از زیباترین شهرهای ایران است به گونه ای که به شهر گلها و بهار نارنج شهرت دارد.

این شهر که از آن دو رودخانه عبور می کند مملو از باغهای مرکبات و گلزارهایی است که موجب شده به جیرفت لقب هندوستان کوچک را بدهند.

وجود هزاران هکتار زمین کشاورزی و باغ مرکبات در کنار نخلستانهای باشکوه از جیرفت مجموعه ای ساخته است زیبا و دلفریب که چشم هر بیننده را خیره می کند.

فرهنگ و تعاملات اجتماعی این شهر نیز برگرفته از مواهب طبیعی و تاریخ کهن این شهر زیبا و غیرقابل انکار در حلقه تاریخی و فرهنگی جهان است.

جیرفت پر جمعیت ترین شهر جنوب استان کرمان است و بارها به عنوان گزینه اصلی تبدیل شدن به مرکز استان در صورت انجام تقسیمات جغرافیایی در استان کرمان را داشته است.

جاذبه های بیشمار طبیعی در کنار اماکن تاریخی و میهمان نوازی و فرهنگ غنی این شهر از جیرفت شهری خاطره انگیز برای گردشگران ساخته است به طوریکه هر فردی که به این شهر سفر کند آرزوی دیدن دوباره جاذبه های این شهر کهن را دارد.

اما متاسفانه علیرغم پتانسیلهای بالقوه این شهر تاریخی به خصوص در زمینه جایگاه ویژه این شهر در تمدن ایران زمین تاکنون اقدام جدی از سوی مسئولان مربوط در راستای معرفی جاذبه های این شهر و بررسیهای بیشتر تاریخی و باستان شناسی در جیرفت روی نداده است که همین امر خلاء عمیقی را به وجود آورده و دست برخی فعالیتهای فرهنگی کارشناسی نشده را باز گذاشته است.

سریال دقیانوس اوج فعالیتهای غیرکارشناسی در خصوص تمدن جیرفت است

ساخت سریال دقیانوس و پخش این مجموعه از شبکه یک سیما اوج این فعالیتهای غیرکارشناسی است.

فیلمی که قرار بود تمدن و تعاملات فرهنگی و اجتماعی شهر جیرفت و وارثان تمدن کهن دقیانوس را به تصویر بکشد امروز موجب بروز نگرانیهایی در بین اقشار مختلف مردم جیرفت شده است و تاکنون بسیاری از چهره های فرهنگی و تاریخی این شهر کهن نسبت به پخش این سریال ابراز نگرانی کرده اند و خواستار توقف پخش آن شده اند.

استفاده از لهجه آبادانی برای مردم جیرفت به جای لهجه منحصر به فرد جیرفتی از یک سو و استفاده از پوشش بلوچی برای مردم شهر جیرفت از سوی دیگر نمادی روشن در راستای عدم بررسیهای کارشناسی در ساخت این سریال است.

سریالی که می توانست چهره عادی این شهر را نشان دهد نمایی از این شهر فرسوده به مردم ارائه کرده است که نشان دهنده شهری قدیمی است به گونه ای که اکثر مکانهای ساخت این فیلم از مکانهای خشت و گلی و فرسوده استفاده شده است.

عقب ماندگی، فقر و اعتیاد از دیگر مسائلی است که در این سریال به صورت پر رنگ به آن پرداخته شده است و از سوی دیگر نشانی از زیبایی های این شهر و تمدن و فرهنگ آن در سریال به چشم نمی خورد.
 
اغراق در این سریال موجب شده است فرهنگیان، هنرمندان، مسئولان و مردم این شهر با بیان نگرانی خود در خصوص ادامه پخش این سریال خواستار متوقف شدن پخش چنین صحنه هایی شوند حتی امام جمعه جیرفت نیز در خطبه های نماز جمعه این شهر نسبت به این امر واکنش نشان داد.
 
امام جمعه جیرفت نیز در خصوص ساخت این فیلم می گوید: در زمان تهیه این فیلم هیچ گونه مشورتی با من نشد و تنها عوامل فیلم خواستار دیدار با امام جمعه بودند که به دلایلی مقدور نشد.
 
حجت الاسلام حسین جمالی زاده گفت: تاکنون نیز موفق نشده ام این سریال را ببینم اما آنچه که شنیده ام نشان از این دارد که سریال با واقعیت فاصله دارد.
 
وی ادامه داد: باید در زمان ساخت سریال بررسیهای بیشتری صورت می گرفت و گمان نیز بر این بود که این مجموعه می خواهد تمدن کهن جیرفت را نشان دهد.
 
اما مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی جنوب کرمان در خصوص پخش این فیلم از شبکه اول سیما به مهر گفت: همزمان با پخش این فیلم شاهد اعتراض مردم جیرفت بودیم دلیل آن نیز توهین به فرهنگ و تمدن شهر جیرفت بود و به خصوص در قسمتهای اول سریال این امر مشهود بود.
 
حجت الاسلام سید احمد جمالی زاده ادامه داد: در این فیلم حتی لهجه و پوشش مردم محلی جیرفت نیز رعایت نشده است و هر ارگانی اگر یک کارشناس لهجه و لباس به جیرفت بفرستد و بررسی کند به این مسائل پی می برد.
 
وی گفت: در خصوص مشکلات فیلم از جمله لهجه، تکیه کلامها، صحنه های فیلم در موارد مختلف با ارسال مکتوب اعتراض جامعه جیرفت به مسئولان خواستار رفع این مشکلات شده ایم.
 
وی خواستار تجدید نظر در این سریال و دلجویی از مردم جیرفت شد و ادامه داد: این سریال قابل توجیه نیست و باید اقدام عملی در راستای مشکلات ایجاد شده انجام شود.
 
همچنین در جلسه ای که با حضور فرهیختگان جیرفت و مسئولان این شهر برگزار شد هنرمندان و فرهیختگان جیرفتی خواستار توقف پخش سریال شدند.
 
در این جلسه ابراهیم غنچه پور فرماندار جیرفت اظهار داشت: تمدن جیرفت بر اساس اسناد معتبری که ارائه شده است حتی تمدنهای بزرگی مانند بین النهرین، مصر و چین را تحت تاثیر قرار داده است و باید سعی شود واقعیتهای در این خصوص از رسانه ملی پخش شود.
 
این مسئول ادامه داد: ما توقع داریم که رسانه ها این فرهنگ و تمدن را به صورت واقعی به جامعه نشان دهند و ما نیز به همراه سایر اقشار مردم نسبت به محتوای این سریال اعتراض داریم اما باید این امر مدیریت شود و با راهکار منطقی با این مسئله مواجه شویم.

غنچه پور گفت: متاسفانه در این فیلم آداب و رسوم، لهجه، پوشش و به خصوص ادبیات بکار رفته توسط بازیگران هیچ هماهنگی با واقعیت ندارد.

وی با اشاره به اینکه مذاکراتی با مدیران رسانه در خصوص این سریال صورت گرفته و قول همکاری نیز داده شده است، گفت: مدیریت استان نیز پیگیر این امر است و باید با آرامش و از راه خودش مورد را پیگیری کنیم.

فرماندار جیرفت نیز خواستار تشکیل کمیته تخصصی در اسرع وقت در راستای بررسی مشکلات این سریال شد و گفت: نتایج این بررسیها باید در اختیار قرار گیرد و پیگیریهای لازم بر این مبنا انجام می شود.
 
محمود معناصری، شهردار جیرفت نیز با اشاره به صحنه ها و مشکلات اجتماعی متعددی که در این فیلم نشان داده شده است، گفت: شاید مسئولان پخش این سریال نمی دانند جیرفت جزو هزار شهر سالم دنیا معرفی شده است و از تمدن بسیار غنی برخوردار است.
 
وی خوستار عدم ادامه پخش این سریال شد و گفت: محتوای این سریال سنخیتی با واقعیت فرهنگی و اجتماعی شهر جیرفت ندارد.
 
وی ادامه داد: مسئولان باید پیگیری مجدانه ای در خصوص رفع مواردی که به مردم جیرفت نسبت داده شده است و عذرخواهی از مردمی که وارثان تمدنی هفت هزار ساله هستند داشته باشند.

اما نکته ای جالب توجه این است که چرا نظارت دقیق و کارشناسی از سوی مسئولان وقت در خصوص ساخت این سریال صورت نگرفت و چرا بعد از اینکه این سریال پخش شد مسئولان نسبت به ساخت آن واکنش نشان می دهند.
 
نکته دیگر اینکه زمانی که خلاء اطلاع رسانی در خصوص تمدن غنی جیرفت وجود دارد باید منتظر چنین اتفاقاتی بود بی توجهی به این فرهنگ غنی زمانی نمود بیشتری پیدا می کند که ببینیم تپه های کنار صندل در جیرفت که نماد تمدن هفت هزار ساله این شهر هستند هم اکنون در معرض فرسایش شدید قرار گرفته اند و طرحهای کاوش و باستان شناسی به خصوص طرحهای تحقیقاتی در خصوص الواح یافت شده در این محوطه تاریخی متوقف شده است و خبری از ادامه تحقیقات نیز نیست.