یزد - خبرگزاری مهر: یزد یا یک میلیون نفر جمعیت افتخار میزبانی از 85 هزار سالمند را دارد و این آمار یزد را در جرگه استانهای سالمند کشور قرار داده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نرخ سالمندی هرگاه در کشوری به بالای هفت درصد جمعیت برسد، آن کشور جزو کشورهای سالمند محسوب می شود و ایران نیز در سال 85 به این جرگه ورود کرد.

اکنون نیز بسیاری از استانهای کشور از نعمت وجود سالمندان بیش از میانگین کشور برخوردارند و یزد از جمله این استانها به شمار می رود.

هم اکنون متوسط جمعیت سالمند کشور 7.3 درصد است که این رقم در استان یزد به طور میانگین 8.3 درصد جمعیت کل استان است.

 

میانگین نرخ سالمندی در استان یزد از متوسط کشوری بالاتر است که و در حالیکه متوسط جمعیت سالمند کشور 7.3 درصد است این رقم در استان یزد به 8.3 درصد می رسد اما این رقم در برخی شهرستانهای استان نظیر صدوق و مهریز از مرز 13 درصد نیز گذشته است

البته نرخ سالمندی در برخی شهرستانهای این استان از این میزان تجاوز کرده و به مرز 13 درصد رسیده است به نحوی که هم اکنون شهرستانهای صدوق و مهریز با برخورداری از 13 درصد سالمند، از شهرستانهای مسن استان به شمار می روند.

گرچه سالمندان از سرمایه های هر جامعه ای محسوب می شوند اما از آنجا که سالمندی در اغلب موارد با بیماری، ناتوانی در حرکت و ... همراه است، نیازمند خدمات ویژه و از همه مهمتر اکرام است که البته این امر در استان یزد توسط خانواده ها و ارگانهای مرتبط به نحو شایسته ای محقق شده است.

مردم یزد به دلیل فرهنگ دینی خود و احترام ویژه ای که بر اساس آموزه های دینی برای والدین و سالمندان خود قائل هستند، کمتر درگیر مشکلات رایج میان خانواده ها و سالمندان هستند.

گرچه طی سالهای اخیر نگهداری سالمندان در خانه های سالمندان به دلیل مشغله های فراوان خانواده ها دیگر قبح گذشته را ندارد اما در استان یزد هنوز هم تمام تلاش خانواده ها در نگهداری سالمندان در میان جمع گرم خانواده است و به همین دلیل است که آمار ساکنان خانه های شبانه روزی سالمندان یزد با توجه به جمعیت 85 هزار نفری سالمندان در این استان چندان بالا نیست.

0.25 درصد سالمندان یزد در خانه های سالمندان شبانه روزی نگهداری می شوند

بر اساس آمار موجود حدود 0.25 درصد سالمندان استان یزد در خانه های سالمندان شبانه روزی نگهداری می شوند که البته اکثر این سالمندان دچار بیماریهایی نظیر آلزایمر، عدم خودکنترلی، بیماریهای روانی و ... هستند و یا هیچ فرزندی و خویشاوندی ندارند.

خانواده های یزدی همچنان هم سالمندان را سرمایه های زندگی خود می دانند و آنها را همچون نگینی در جمع خانواده در بر گرفته اند و از این روست که سالمندان یزدی به لحاظ عاطفی تامین هستند و کمتر دچار مشکلاتی در این زمینه می شوند.

سالمندان همچنان نگین حلقه های فامیلی یزد

سالمندان هنوز هم برکت خانه های پربرکت مردم یزد هستند و اغلب آنها تا آخرین روز زندگی با اجر و قربی ویژه نزد فرزندان و خویشاوندان خود نگهداری می شوند.

بهزیستی نیز به عنوان یکی از متولیان امور سالمندان به حق در این زمینه خوب ظاهر شده و امکانات بسیار خوبی در اختیار سالمندان قرار داده است.

ایجاد پارکهای ویژه برای سالمندان، ایجاد مراکز نگهداری نیمه وقت، برگزاری برنامه های ویژه و مورد علاقه سالمندان و اعمال سیاستهایی برای آسایش خانواده ها و تامین عاطفی سالمندان و ... از جمله فعالیتهای این سازمان در استان یزد است.

مجوز برای ایجاد مراکز شبانه روزی نگهداری از سالمندان صادر نمی شود

کارشناس امور سالمندان بهزیستی استان یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: سیاست بهزیستی در مورد خانه های سالمندان از مراکز شبانه روزی به سمت مراکز روزانه رفته است و چند سالی است که دیگر مجوزی برای ایجاد خانه های شبانه روزی صادر نشده است.

امیرولی عضدزاده افزود: نگهداری سالمندان در مراکز روزانه محاسن بسیاری دارد و از آنجا که مشکل بسیاری از خانواده ها به ویژه خانواده هایی که همه افراد خانواده شاغل هستند، نگهداری از سالمندان در ساعات اداری است، مراکز روزانه توانسته این مشکل را به خوبی حل کند.

وی عنوان کرد: مراکز روزانه علاوه بر اینکه از افسردگی سالمندان به دنبال خانه نشینی جلوگیری می کند و آنها را در جمع همسالان خود قرار می دهد، مسائل عاطفی آنها را نیز با حضور در جمع خانواده در نیمه دیگر روز تامین می کند.

 

 
هم اکنون هفت مرکز روزانه نگهداری از سالمندان در یزد ایجاد شده که در این مراکز 600 سالمند پذیرش شده اند
کارشناس امور سالمندان بهزیستی استان یزد

عضدزاده یادآور شد: مراکز روزانه از ساعت 7 صبح تا 8 شب پذیرای سالمندان است و خانواده ها می توانند علاوه بر اینکه از نگهداری و آسایش سالمندان خود آسوده خاطر باشند، در ساعات فراغت از کار و تحصیل نیز در از حضور سالمندان در منزل بهره مند شوند.

وی ادامه داد: در حال حاضر هفت مرکز روزانه نگهداری از سالمندان در استان یزد راه اندازی شده و تاکنون 600 سالمند در این مراکز پذیرش شده اند.

عضدزاده بیان داشت: در این مراکز برنامه های تفریحی، فرهنگی و مذهبی بسیار خوبی برای سالمندان اجرا می شود که این برنامه ها تغییر روحیه و شادابی جسمی، روحی و معنوی سالمندان را به دنبال داشته است.

نگهداری 270 سالمند یزدی در مراکز شبانه روزی

وی همچنین از وجود سه خانه سالمندان شبانه روزی در استان یزد خبر داد و افزود: هم اکنون 270 سالمند در این مراکز نگهداری می شوند که اغلب این سالمندان یا دچار بیماریهای سخت هستند و یا فرزند و خویشاوندی برای نگهداری از آنها ندارند.

عضدزاده عنوان کرد: مرکز فاطمه زهرا (س) تفت، موسسه نشاط مهریز و موسسه بهار یزد، سه مرکز نگهداری شبانه روزی از سالمندان یزد هستند.

وی یادآور شد: هزینه نگهداری هر سالمند در این مراکز ماهانه 350 هزار تومان است که بخشی از این مبلغ توسط سالمندان یا خانواده های آنها، بخشی توسط خیران و بخشی نیز با یارانه های بهزیستی تامین می شود.

عضدزاده جمعیت سالمند استان یزد را 85 هزار نفر اعلام کرد و اظهار داشت: این رقم 8.3 درصد جمعیت استان یزد را شامل می شود.

به طور مسلم پیری و سالمندی همیشه نباید مترادف از کارافتادگی و بیماری و خمودگی باشد و کاش شرایط زندگی به نحوی تعیین شود که سالمندان سالم و توانمند، سرمایه های واقعی زندگی فرزندان خود باشند گرچه که سالمندان به هر شکل سرمایه ای عظیم از تجربه و محبت و عاطفه هستند.

کاش یادمان نرود که آنها سوختند تا ما ساخته شویم، خمیده شدند تا ما راست قامت باشیم.