مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز با رد ادعای رسانه های غربی مبنی بر تحریم خرید گاز ایران توسط یک شرکت سوئیسی از آمادگی ایران برای افزایش صادرات گاز به ترکیه در صورت درخواست این کشور خبر داد.

حسین بیدارمغز در گفتگو با مهر درباره برنامه های ایران برای افزایش صادرات گاز طبیعی به ترکیه، گفت: در حال حاضر ظرفیت عملیاتی برای صادرات گاز طبیعی به این کشور همسایه وجود دارد.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز با اعلام اینکه افزایش صادرات گاز طبیعی به ترکیه در گرو مذاکرات نهایی با این کشور همسایه است، تصریح کرد: در مجموع باید ترکیه برای افزایش دریافت گاز از ایران آمادگی خود را اعلام کند.
 
جواد اوجی معاون وزیر نفت هم اخیرا با اشاره به درخواست ترکیه برای افزایش واردات گاز، از آمادگی ایران برای افزایش صادرات گاز به این کشور همسایه خبر داد و به مهر گفت: برای زمستان امسال ظرفیت تولید روزانه 600 میلیون متر مکعب گاز ایجاد شده است.
 
مدیرعامل شرکت ملی گاز با تاکید بر اینکه در حال حاضر خطوط لوله صادراتی گاز ایران از ظرفیت صادرات روزانه 36 تا 40 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به ترکیه برخوردار هستند، تصریح کرده است: از ابتدای سالجاری تاکنون به طور متوسط روزانه بیش از 24 میلیون متر مکعب گاز به بوتاش ترکیه تحویل شده است.
 
وی از افزایش 12 درصدی صادرات گاز از ابتدای سالجاری تاکنون به ترکیه خبر داد و افزود: بر اساس قرارداد بین دو کشور باید به طور متوسط روزانه 30 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به این کشور همسایه تحویل داده شود.
 
به گزارش مهر، مقامات تهران - آنکارا آگوست 1996 میلادی قراردادی 25 ساله امضا کردند که بر اساس این توافق، مقرر شد سالانه 10 میلیارد متر مکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.
 
پیش بینی می شود با ساخت قطعات سوم و چهارم خط لوله ششم سراسری گاز، امکان انتقال روزانه 90 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به ترکیه و سایر کشورهای متقاضی در پایانه مرزی بازرگان فراهم شود.
 
در شرایط فعلی بخش عمده گاز تحویلی به ترکیه از مسیر خط لوله 365 کیلومتری تکاب- شاهین دژ- میاندوآب با ظرفیت انتقال روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز تا مرز بازرگان منتقل می شود.
 
دلایل تاخیر در صادرات گاز ایران به سوئیس
 
بیدارمغز در ادامه در مورد دلایل تاخیر در اجرای قرارداد فروش گاز طبیعی به شرکت ای.جی.ال سوئیس به مهر، گفت: در حال حاضر عامل تاخیر در فروش گاز طبیعی به این کشور اروپایی به دلیل مسائل فنی بوده است.
 
این مقام مسئول با یادآوری اینکه در شرایط فعلی هیچگونه مشکلی بین ایران و این شرکت سوئیسی برای صادرات گاز طبیعی وجود ندارد، بیان کرد: تحریم گاز ایران توسط شرکت ای.جی.ال سوئیس به هیچ وجه صحت ندارد.
 
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران، خاطر نشان کرد: هم اکنون از نظر قراردادی و حقوقی هیچگونه مشکلی با این شرکت خارجی برای صادرات گاز نداریم.
 
با حضور مسئولان بلند پایه امور خارجه و انرژی تهران- ژنو، شرکت ملی صادرات گاز ایران و ای.جی.ال سوئیس اسفند ماه سال 1386 یکی از بزرگترین قراردادهای صادرات گاز را امضا کردند.
 
بر اساس این توافق 25 ساله، ایران باید از ابتدای سال 2009 میلادی در فاز نخست سالانه 500 میلیون متر مکعب گاز به این کشور اروپایی صادر می کرد که مطابق برنامه زمان بندی تعریف شده باید حجم صدور گاز تا سال 2012 میلادی به 5 میلیارد متر مکعب در سال افزایش می یافت.
 
خبرگزاری مهر مرداد ماه سال گذشته با انتشار گزارشی، اعلام کرده بود: قرارداد گازی تهران – ژنو از بخشهای مختلفی تشکیل شده که مذاکرات برای نهایی کردن قرارداد عملیاتی Operation Agreement و قرارداد تخصیص Agreement Allocation در حال انجام است.
 
در حال حاضر مهمترین عامل در تاخیر اجرای این قرارداد اخذ مجوز ترانزیت گاز از خاک ترکیه توسط دولت این همسایه غربی کشور بوده که مذاکرات بین مقامات ای.جی.ال سوئیس و شرکت ملی گاز ایران ادامه دارد.
 
بر این اساس تاکنون مذاکرات ای.جی.ال سوئیس و بوتاش ترکیه برای اخذ مجوز ترانزیت گاز نهایی نشده، ضمن آنکه با وجود امضای قرارداد ترانزیت گاز با سام پترول ترکیه این شرکت هم موفق به دریافت مجوز ترانزیت گاز نشده است.