امیر سمواتی کارگردان و تهیهکننده "باغ قرمز" در ارتباط با شرایط اکران این فیلم به خبرنگار مهر گفت: شرایط در حال حاضر اکران فیلمها مانند حمله مغولها به ایران است. متاسفانه عدهای این حوزه را مال خود کردند. با وجود این شرایط دیگر فرقی نمیکرد "باغ قرمز" شب نوروز، شش ماه پیش و یا الان به روی پرده میرفت.
وی افزود: این افرادی که تاکید کردم مانند مغولها در حوزه اکران عمل میکنند، جهت دهی و خط دهی سینمای ایران را هم در دست دارند. البته تعدادشان زیاد نیست. اگر تعداد سینماها و پخش کنندههای آثار سینمایی را کنار هم بگذاریم به این افراد میرسیم که انگشت شمار هستند. این عده به خوبی از اکران فیلمها سود می برند و در تیجه به این شرایط ادامه میدهند.
این تهیه کننده و کارگردان سینما ادامه داد: در حال حاضر فقط حدود 300 سالن سینما داریم و این شرایط برای اکران همه فیلمها مناسب نیست. فقط افرادی سود میبرند که سالنهای بیشتری در اختیار دارند. شاید باورتان نشود افرادی هستند که هنوز فیلمشان در مرحله گرفتن پروانه ساخت است، با سالن سینمایی مورد نظرشان قراداد میبندند.
سمواتی در ادامه عنوان کرد: بهتر است با توجه به تعداد سالنی که داریم سانسها را تعریف کنیم. به طور نمونه گروه سینمایی آزادی با کدام سینماها در زیر مجموعه خود تعریف میشود. گروه سینمایی عصر جدید فقط دو سالن دارد، همین سینما و صحرا. در حالی که در تعریف یک گروه سینمایی باید 10 تا 15سالن وجود داشته باشد.
وی افزود: وقتی فیلم "سعادت آباد" درکنار "باغ قرمز" در حال اکران است، قطعاً "سعادت آباد" به فروش بالاتری میرسد، چون شرایط فیلمها یکی نیست.
سمواتی تاکید کرد: سالنهای سینمایی در اختیار مدیران اکران است، حتی شورای صنفی اکران و یا ارشاد از آنها میخواهد سالنی در اختیار فیلم دیگری قرار دهند، این کار را نمیکنند. به نوعی با سینماداران مدام در حال رایزنی هستند. این موضوع خیلی ساده است و به راحتی میتوان متوجه شد که چرا شرایط اکران برای تمام فیلمها یکسان نیست.
این تهیهکننده در ادامه عنوان کرد: شورای صنفی نمایش هم در این شرایط کاری نمیتواند انجام دهد. ما به هر جا برای اکران فیلم زنگ میزیم فقط نام دو یا سه نفر را میشنویم. یعنی مدیران و مسئولان ارشاد نام این افراد را نمیدانند؟ در این شرایط از طرفی دولت هم باید کاری کند.
وی با اشاره به اکران فیلم فرهنگی "مرگ کسب و کار من است" گفت: باور کنید ثقفی تهیهکننده این فیلم نیز بسیار از شرایط اکران فیلم خود آزرده است. این شرایطی است که برای فیلمهای فرهنگی به وجود آمده است.
سمواتی با اشاره فیلم "یه حبه قند" افزود: آقای میرکریمی مدتی پیش عنوان کردند فیلم خود را از اکران در سینما فرهنگ خارج میکند. پس چرا تا کنون این کار را انجام ندادهاند؟ باید تعریف کنیم که این کارها بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و یا در واقعیت قرار است این کار را انجام دهیم.
کارگردان "باغ قرمز" در ادامه بیان کرد: همه فیلمها در اکران حق دارند. اما این حق را چه افرادی میگیرند؟ سینما ما به دو بخش ثروتمندان و مستضعفین تقسیم شده است. دولت باید تکلیف خود را با این دو بخش روشن کند. که طرفدار کدام یک از انها است.
وی با اشاره تهیهکنندگان که فیلمهای فرهنگی میسازند، گفت: این تهیهکنندهها شرایط بسیار بدی دارند. ما حدود 300 سالن سینمایی دارم که 50 درصد آن دولتی است. اگر قرار باشد فقط به جریان اقتصادی در سینما فکر کنیم. بخش فرهنگی کم کم فراموش میشود ما هم میتوانیم فیلممی پر از هجویات بسازیم. باید مشخص شود که قرار است این سینما حرف فرهنگی بزند یا اقتصادی. اگر قرار است هر دو جریان در کنار هم باشند پس عدالت هم باید تعریفی داشته باشد.
سمواتی در ارتباط با رضایت خود از شرایط اکران فیلم "باغ قرمز" گفت: ما هیچ راه دیگری برای اکران فیلم نداشتیم. این شرایط تغییر نمیکند. برای این فیلم، "مرگ کسب و کار من است"، "تپلی" و "شکارچی شنبه" همین وضعیت وجود دارد. باور کنید دیگر چیزی به نام گروه سینمایی معنی ندارد. مافیا از همین جا شکل میگیرد. در این شرایط موجود راهی به جز خودکشی برای اکران فیلم وجود ندارد. شاید برخی عنوان کردند با وجود این فضا فیلم را اکران نکنم، ولی معتقد بودم که وضعیت همین است و فکر میکنم ما با این کار خوکشی کردیم.
سمواتی ادامه داد: باور کنید نمیدانم باید به کدام سینما بروم تا بتوانم "باغ قرمز" را با مخاطبان ببینم. زیرا سانسها تعریف شده است. هر سینما برای خود فقط تعریفی دارد، روزی تصمیم میگیرد این فیلم را سانس 18 نشان دهد و روز دیگر ساعت 20. این مشکلی است که ما هم اکنون با آن رو به رو هستیم.
وی درباره ارتباط مخاطب با این فیلم عنوان کرد: "باغ قرمز"در شرایط برابر در اکران جواب میدهد. این فیلم با توجه به سوژه اجتماعی که دارد به اندازه کافی مخاطب را جذب می کند. فیلم از جمله آثاری است که با توجه به قصه و بازیگران میتواند مخاطب خوبی داشته باشد.
این کارگردان و تهیهکننده درباره حضور بازیگران و جذب مخاطبان از طریق این ویژگی فیلم، گفت: فکر میکنم بازیگران برای شروع اکران فیلم کمک میکنند تا مخاطب را جذب کنند. کسانی که علاقمند به بازیگر خاصی در فیلم هستند، قطعا در ابتدای اکران به دیدن فیلم میروند.
وی در پایان درباره تبلیغات فیلم خود عنوان کرد: خوشبختانه با تلویزیون هماهنگیهای لازم را انجام دادیم و به زودی تیزرهای فیلم پخش میشود. نصب بیلبوردهای هنوز آغاز نشده است. اما در مترو تبلیغات را آغاز کردیم.
در فیلم "باغ قرمز" که از روز چهارشنبه 11 آبان ما در سینماهای تهران روی پرده رفته است، امین تارخ، شقایق فراهانی، لیلا اوتادی، مرتضی ضرابی، رامین راستاد، نیکی نصیریان و فریدالدین بازی می کنند.
این فیلم روابط انسانی میان داود و مهناز از جنوبیترین نقطه شهر و روابط انسانی دکتر و همسرش از شمالیترین نقطه شهررا روایت میکند.
عوامل فیلم سینمایی "باغ قرمز" عبارتند از نویسنده: پریچهره سهیلی، مدیر فیلمبرداری: غلامرضا آزادی، دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: محمد موفق، صدابردار: سعید احمدی، طراح صحنه و لباس: سید احمد ساکت، طراح چهره پردازی: مرتضی ضرابی، تدوین: رضا فرساد، عکاس: امیر عابدی، مدیر روابط عمومی: مسعود نجفی.
امیر سمواتی تهیهکنندگی فیلمهای سینمایی "نجوا"، "نفس عمیق"، "کافه ترانزیت" و "مردی که گیلاس هایش را خورد" را برعهده داشته است.