کوچ پرندگان به تالابهای چهارمحال بختیاری که دارای اقلیم و طبیعت منحصر به فردی هستند، راز جذابیت این تالابهاست.

به گزارش خبرنگار مهر، با شروع پاییز و درست زمانی که هوا کمی روبه سردی می گذارد، بسیاری از دوستداران طبیعت و علاقمندان پرندگان کوله بار خود را می بندند و با سفر به سواحل شمالی یا جنوبی کشور یا با رفتن به یکی از 252 تالاب ایران به نظاره مهاجرت پرندگان می نشینند.

در این بین کسانی که اطلاعات گسترده تری درباره پرندگان دارند می دانند که گونه های مختلفی از پرندگان هم وجود دارند که بسیار کم نظیر هستند و در زیستگاههای ویژه ای در ایران زندگی می کنند و برای تماشای آنها اختصاصاً باید به تالابهای خاصی سفر کرد که تالابهای بی نظیر استان چهار محال و بختیاری از این دست هستند.

افشین زارعی، فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: منطقه چهار محال و بختیاری با در اختیار داشتن طبیعت زیبا و بکر، در فصول بهار، زمستان و تابستان، پذیرای پرندگان مهاجر بوده و بخش های عمده ای از رشته کوههای زاگرس در این استان واقع شده است که عاملی مهم در تنوع اقلیمی و به تبع آن تنوع زیستی کم نظیر این استان محسوب می شود.

به گفته وی، در سطح استان چهار محال و بختیاری تالاب ها و آبگیر های متعددی وجود دارد که هریک میزبان تعداد زیادی از پرندگان می باشند که در این بین دو تالاب گندمان و چغاخور از مهمترین مناطق برای پرندگان مهاجر و زمستان گذران ایران محسوب می شود همچنین این دو تالاب جزیی از 105 منطقه مهم پرندگان (IBA) معرفی شده برای ایران هستند.

زارعی اظهار داشت: در کنار این دو منطقه پر اهمیت تالاب سولقان نیز نقش مهمی در حفظ و بقای برخی از پرندگان زادآور و مهاجر بر عهده دارد در ادامه توضیح مختصری از سه تالاب فوق الذکر به همراه پرندگان شاخص¬شان آمده است.

وی افزود: پرندگانی که در تالاب گندمان و اطراف آن می توان مشاهده کرد کشیم کوچک، حواصیل ارغوانی، بوتیمار کوچک، سنقر تالابی، سنقر گندم زار، اردک سرسبز، خوتکا ابرو سفید، آبچلیک پا سرخ کبک، چارخو (چنگر نوک سرخ)، پرستو (بادخورک معمولی)، زنبور خوار، چکاوک گندمزار، پیپت نوک دراز، سنگ چشم خاکستری کوچک هستند.

زارعی یادآور شد: سارگپه پابلند، چکاوک آسمانی، زردپره سرسیاه، کشیم بزرگ، کشیم گردن سیاه، دارقاز (باکلان بزرگ)، حاجی لک لک، کفچه نوک، عقاب ماهیگیر، حواصیل خاکستری، پاشلک، کاکایی سرسیاه، پرستو دریایی تیره، سلیم طوقی کوچک، اردک ارده ای پرندگانی که در تالاب چغاخور و اطراف آن می توان مشاهده کرد هستند.

به گفته این فعال محیط زیست، تالاب سولقان با احداث سد سولقان که با هدف تأمین آب مورد نیاز کشاورزی احداث شد، این تالاب به یک دریاچه دائمی تبدیل شد و در حال حاضر در کل سال میزبان طیف متنوعی از انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی است کشیم گردن سیاه، خوتکا، اردک نوک پهن، اردک تاجدار، اردک سرحنایی، اردک بلوطی، دلیجه، خروس کولی دم سفید، گیلانشاه دم سیاه، آبچلیک دودی، پرستوی شکم سفید، سنگ چشم دم سرخ پرندگانی هستند که در تالاب سولقان و اطراف آن می توان مشاهده کرد.

وی در ادامه گفت: پرندگانی که در پارک ملی و منطقه حفاظت شده تنگ صیاد مشاهده می شود شامل عقاب طلایی، سارگپه معمولی، کبک، تیهو، طرقه چکاوک، سینه سرخ ایرانی، چکچک پشت سفید، زردپره مزرعه، سار، کلاغ کوهی نوک سرخ، گنجشک سینه سیاه، چلچله کوهی، چکاوک شاخدار، دم سرخ معمولی، طرقه بنفش هستند.

به گفته زارعی، پرندگانی که در منطقه حفاظت شده سبزکوه می توان مشاهده کرد سارگپه پا بلند، دلیجه معمولی، کبک دری، کبوتر جنگلی، مرغ حق، شبگرد معمولی، سنگ چشم دم سرخ، سنگ چشم سر حنایی، مگس گیر خالدار، چرخ ریسک بزرگ، کمرکولی کوچک، جی جاق، کلاغ کوهی نوک سرخ، چکچک کوهی، پری شاهرخ، زیرآبروک، زردپره مزرعه هستند.

وی سنگ چشم سر حنایی، زیرآبروک، چکچک کوهی، طرقه آبی، سسک بیدی سبز، پری شاهرخ، جی جاق، مگس گیر خالدار، کوکو، دلیجه معمولی، زنبورخوار، دارکوب سر سرخ، سسک گلوسفید پرندگانی که در منطقه حفاظت شده هلن می توان مشاهده کرد معرفی کرد.

به گفته این فعال محیط زیست پرندگانی که در منطقه حفاظت شده قیصری می توان مشاهده کرد فاخته (کبوتر جنگلی)، دارکوب سوری (دارکوب باغی)، سنگ چشم خاکستری کوچک، چرخ ریسک بزرگ، چکچک دشتی، مگس گیر راه هستند.

زارعی گفت: پرندگانی که در منطقه حفاظت شده شیدا می توان مشاهده کرد عقاب طلایی دلیجه معمولی، کاکایی ارمنی، سینه سرخ ایرانی، چکچک پشت سفید، سسک درختی زیتونی، سسک دم پهن، کلاغ کوهی نوک سرخ، سار معمولی، گنجشک خاکی، سهره معمولی چکچک دمگاه سرخ هستند.

به گفته وی، در سال 1387 از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کبک دری به عنوان نماد جانوری استان چهار محال بختیاری معرفی شد.